Det här händer i kroppen när du äter socker – hur farligt är det egentligen?

Alla har ett förhållande till socker. Vissa människor tänker knappt på det, medan andra tänker på det hela tiden. Men behöver vi verkligen bry oss så mycket? Vi ger dig svaret!

Text: Maria Kurth
Foto: Getty Images

Så påverkas kroppen av socker

Blodet

När vi äter socker tas det snabbt upp genom tarmen och ger en ökning av vårt blodsocker. Sedan kommer blodsockret att sjunka igen till följd av att bukspottkörteln utsöndrar insulin. Insulin gör att våra celler tar upp socker från blodet som kan användas som energi. Detta ger vår kropp tillgång till snabb energi när vi äter socker. Hur snabbt ditt blodsocker stiger beror på vad vi har ätit. Har du till exempel ätit fett och protein i samma måltid blir ökningen lite jämnare än om du äter godis eller dricker läsk.

LÄS ÄVEN: Pia var beroende av socker: ”Jag tappade totalt kontrollen”

Hjärnan

Socker sätter igång belöningssystemet i vår hjärna. Detta gör att kroppen utsöndrar dopamin, som ger en behaglig känsla. Samtidigt kan höjningen och sänkningen av blodsockret få oss att känna oss trötta och ofokuserade. Socker ger med andra ord en omedelbar god känsla, som går över snabbt.

Prestationsförmågan

Eftersom socker är en källa till snabb energi kan det vara fördelaktigt att ta upp socker under hårda och/eller långa träningspass. Med regelbunden träning och kortare pass är det inte nödvändigt, och ett högt sockerintag på bekostnad av annan mat kan vara negativt för vår prestation.

LÄS ÄVEN: 7 olika sockeralternativ: Så påverkar de ditt blodsocker

Hormonerna

Vid intag av socker utsöndrar kroppen hormonet insulin, som informerar cellerna om att det finns mycket energi tillgängligt i blodet. Insulin stimulerar även inlagringen av energi som fett och om vi äter mycket socker och därmed får i oss för många kalorier totalt kan det bidra till att vi blir överviktiga på sikt.

Humöret

Dopaminet som utsöndras när vi äter socker kan höja humöret. Samtidigt kan denna effekt vara kortvarig för många och försvinna nästan genast när sockret är uppätet och blodsockret sjunker igen. Vissa människor kan känna sig griniga och trötta när de är hungriga och skyller på lågt blodsocker, och vi kan drabbas av det efter att ha ätit en måltid med socker.

LÄS ÄVEN: Marika Carlsson om sitt sockerberoende: ”Kommer leva med det till den dagen jag dör”

Risken för sjukdom

Vitt socker är energirikt och mättar dåligt och det är lätt att vi får i oss för mycket energi om kosten innehåller mycket socker. Ett högt sockerintag kan över tid bidra till att vi långsiktigt får ett energiöverskott och då kommer den energi vi har över att lagras i kroppen i form av fett. Övervikt i sig kan vara en riskfaktor för flera olika livsstilssjukdomar, bland annat diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer. Socker som finns naturligt i livsmedel — som frukt och mejeriprodukter — har inte denna effekt. Du kan med andra ord gärna äta yoghurt, mjölk och mycket frukt med gott samvete!

LÄS ÄVEN: Hälsoingenjören Ewa: ”Skolorna borde lära ut biokemi istället för bullbak”

Är socker verkligen så farligt?

  • Socker i små mängder är inte farligt. För många är socker förknippat med umgänge, mys och njutning och det är helt OK att njuta av både godis och bakverk då och då. För dig som tränar långa, hårda pass och därför har ett högt energibehov kan socker till och med vara nyttigt.
  • Ändå är det klokt att begränsa mängden socker vi äter. Även om sockret i sig inte är skadligt, förser det inte kroppen med någon form av näring, och det finns alltså inga goda skäl att äta det. Många livsmedel med socker är ganska näringsfattiga och tillför inget annat av värde än god smak.
  • Om socker är en stor del av den dagliga kosten kan det göra att du får i dig mindre näringsrik mat och mer energi än du behöver och det kan på lång sikt bidra till övervikt. Begränsa därför intaget av bakverk och godis, men det är inte nödvändigt att undvika vanliga livsmedel där socker är en liten del av innehållet.

LÄS ÄVEN: Malin gick ner 30 kilo efter livsstilsförändringen – nu vill hon peppa andra

5 tips till dig som älskar sötsaker

  1. Ät inte socker på fastande mage, då blir blodsockersvängningarna stora. Ät hellre en ordentlig måltid först! Vem vet, du kanske bara var hungrig?
  2. Ät regelbundet under dagen. Äter du hälsosam mat med jämna mellanrum kommer du inte att uppleva samma sötsug eftersom din kropp har fått tillräckligt med energi.
  3. Hitta hälsosammare alternativ i vardagen:
    ● Frukt och grönt med dipp är supergott och väldigt nyttigt! Skär upp frukten så äter du mer.
    ● Nötter är ett hälsosamt mellanmålsalternativ och mättar bra.
    ● Gör hälsosammare varianter av ditt favoritmellanmål. Det finns många matbloggar med nyttigare recept på både kakor och bakverk.
  4. Var aktiv! När du är fysiskt aktiv utsöndrar din kropp endorfiner. Endorfiner ger en känsla av välbefinnande liknande den man får efter att ha ätit socker, och du kan därmed uppnå samma effekt genom att träna.
  5. Njut! Det är tillåtet att äta godis och kakor ibland. Det viktigaste är att begränsa sig i vardagen. Och tänk så mycket bättre godiset smakar om det var ett tag sedan sist och man verkligen njuter när man äter det!

Källor: Forskning.no, ABS Nyheter, Mari Eskerud, auktoriserad klinisk nutritionist, Thomas Olsen, doktorsexamen i nutrition, magisterexamen i human nutrition.

LÄS ÄVEN: 9 tips för bättre matsmältning på naturlig väg