Christina Nilsson: ”Folks förutfattade meningar om mig är långt ifrån verkligheten”

Tonårsrevolten från blyg och lydig till upprorisk rebell fick henne att hitta sin egen väg i livet. I dag är Christina Nilsson en uppskattad konferencier och eventarrangör och med sin metod Chakra Balance Dance vill hon förmedla en kropp- och själskontakt som gör att vi kan navigera bättre i livet.

Text: Anna Flodberg
Foto: Thomas Carlgren

Som ung skånetös i Kristianstad var Christina Nilsson blyg och tillbakadragen. Hon stack ut bland sina klasskamrater eftersom hon lärt sig läsa och skriva tidigt. När de andra barnen tragglade ABC-boken fick Christina läsa böcker, något som skapade avundsjuka bland eleverna. Hon lekte därför mest själv och hästarna och stallet blev hennes tillflyktsort där hon spenderade mycket av sin tid utanför skolan.

— Jag lärde mig rida redan som femåring och fick min första häst när jag var tolv. Det var en mäktig känsla, att jag som var så liten kunde bemästra ett så stort djur. Det gav mig ett stort självförtroende att kunna hantera samspelet med hästen, berättar Christina.

Det stora hästintresset har hon sin bonuspappa, eller hjärtepappa som hon kallar honom, att tacka för. Han var kavallerist och en van ryttare som hade stor kunskap om hästar och disciplin.

— Det var han som lärde mig allt. Och att det inte bara handlar om att leka och ha skoj med sitt djur, utan också om att vårda, göra rent, rykta, mata och motionera hästen, oavsett väder och vind.

Christina Nilsson
Ålder:
55 år.
Familj: Vuxen son och storasyster i Skåne.
Bor: Stockholm.
Gör: Entreprenör inom hälsa och livsstil, konferencier/moderator, PR-konsult & arrangör. Konceptutvecklare av event Holistisk Hälsa & Själslig Skönhet, Hälsoboostresor, Chakra Balance Dance och nya Soul Sunday Workshops med olika inspirerande gästläsare i Stockholm. Gör resereportage med foton från Bali.

Christina berättar med sådan inlevelse att det är lätt att föreställa sig henne där på hästryggen, stolt och lycklig, långt borta från ensamheten i skolan. Hästarna, tillsammans med lektionerna i sång och dans, var hennes ”happy place” som ingen kunde ta ifrån henne.

— De åren har verkligen präglat mig starkt till den person jag är i dag, säger Christina och lägger en hårslinga bakom örat.

Det är svårt att ta in att den färgstarka personen som sitter framför mig i sin blommiga klänning, målade naglar och färgglada smycken har varit blyg och tillbakadragen. Hon som stått på scen i över 20 år, dansat balett och showdans, varit reseledare, programledare och i dag är en driven entreprenör, konferencier och eventarrangör.

Under 2010 och 2011 var hon dessutom med i TV4:s realityserie Skånefruar, mer om det lite senare.

Förutom hästintresset kom dansen in tidigt i livet för Christina, en kombination som var det bästa av två världar enligt henne själv.

— Med djuren var jag grundad och jordad och med dansen väcktes livslust, passion och nyfikenhet.

Men det skulle ta många år innan vändpunkten kom och den blyga Christina gjorde revolt mot en uppfostran som i mångt och mycket handlade om att vara duktig flicka, lydig och visa respekt för auktoriteter.

— Jag växte upp som ensambarn med äldre halvsyskon och min mamma hade en gammaldags syn på uppfostran. Det var inte så mycket ”jag älskar dig”, även om jag förstod det ändå i hennes omtanke. Men det var viktigt att göra bra ifrån sig i skolan och att göra det man blev tillsagd.

Så Christina levde upp till alla andras förväntningar, men gav desto mindre utrymme för sina egna behov.

— Allt är förlåtet och passerat nu, mamma var en snäll och intelligent kvinna som bara ville att jag skulle fostras väl, bli bildad och få ett gott liv. För det är jag henne evigt tacksam, även om jag insåg det först efter hennes bortgång 1999, säger Christina med värme i rösten.

Men den stränga uppfostran och de taskiga klasskompisarna gjorde också att Christina till slut fick nog och satte ner foten.

— Jag fick min första ”calling from above”, som en jättestark kraft uppifrån som sa: ”Antingen fortsätter du på det här spåret och känner dig tillplattad och hunsad, eller så väljer du din egen väg”. Och över en natt föddes Christina version två, säger hon och spänner sina klarblå ögon i mina för att betona den mäktiga känslan.

Plötsligt blev hon en rebell som ville utforska sin vilda sida med nya likasinnade vänner.

— Jag klippte av mig håret, drack alkohol och åkte fort på motorcyklar, i bilar och båtar. Den vilda sidan fick god näring kan man lugnt säga, så jag var nog inte helt lätt att handskas med. Men för mig var det sunt och mitt sätt att klippa navelsträngen och hitta min egen identitet.

Det var också under den här tiden som hon började läsa böcker om andlighet och personlig utveckling. Något som väckte visionen att förena det komplementära, alternativmedicinska med den traditionella västerländska skolmedicinen.

Flera år senare förverkligades visionen när hon var med och byggde upp Sensus Friskhus i Malmö.

— Jag kände tidigt i livet att vi måste hitta en mer balanserad väg och ifrågasatte varför jag skulle ha mer respekt för en läkare eller advokat. För mig handlade det mer om hur du är än om vad du gör.

För Christinas mamma som hade helt andra prioriteringar och värderade utbildning högt blev det nya rebelliska livet inte populärt och hon föreslogs att börja på Gränna International Boardingschool. Till en början var Christina inte alls pigg på att flytta, men efter lite fundering kom hon på andra tankar.

— Jag är så tacksam och glad att det kom från mig själv. Det var väl själens språk till mig som sa: ”Gör det, testa, prova… om du kommer dit och inte trivs kan du alltid komma tillbaka, för ingen kan någonsin tvinga dig till någonting.” Den där urkraften och insikten att jag bestämmer själv kom från själen som sa: ”Go for it!”

Det visade sig vara helt rätt beslut och Christina stortrivdes och lärde sig stå på egna ben.

— Jag skapade en ny världsbild, lärde känna vänner från olika länder och fick en internationell fläkt i mitt liv som jag längtat efter och fortsatt att ha som livsnerv. Jag mognade och gjorde en stor förändring av mig som person under de här åren.

Efter studenten började ett nytt kapitel i Christinas liv med den fasta tron på att allt är möjligt och inget kan stå i vägen för ens drömmar. Hon jobbade som reseledare utomlands, på hotell, kryssningsfartyg och som servitris på slott och stjärnkrogar. Men efter att ha fått sin son 1991 öppnades dörren till mediavärlden.

— Jag blev kallad till casting för ett programledarjobb på TV Skåne och fick det oväntat, precis som mycket annat bara kommer till mig i livet, säger Christina och skrattar.

Det var ett musikunderhållningsprogram som sändes två gånger i veckan med inspelning i TV4-husets största studio i Malmö.

— Vi hade ibland liveband som spelade, men artisterna skickade själva in sina musikvideos och vi hade 12 bidrag varje vecka där folket fick rösta på sina favoriter.

Som populär programledare blev hon en profil och senare blev hon headhuntad till webbaserade Malmö TV. Där fick hon styra och producera programmen helt själv.

— Här kunde jag inrikta mig på hälsa och inspiration. Jag fick börja skräddarsy mina egna program, intervjua förebilder och folk som jag var nyfiken på.

Under samma period blev hon castad till TV4:s nya realityserie, Skånefruar, som skulle följa fem kvinnor i karriären och hur de fick ihop livspusslet med barn och ändå ha lite tjo tjim och klackarna i taket. Men det blev inte riktigt som de fått programidén förklarad.

— Efter ett tag märkte jag att de ville skapa intriger och obekväma sammanhang och det utvecklades mer till en kopia av Hollywoodfruar, något vi inte alls var intresserade av. Men kontrakten var påskrivna och det gick inte att backa.

Men Christina ångrar inte sin medverkan, tvärtom.

— Det blev ett sätt för mig att komma ut ur garderoben med min andlighet och själsliga livsåskådning, säger Christina stolt.

På den tiden ansågs det lite flummigt och inget man pratade om, men det ändrade Christina på.

— Jag introducerade min Chakra Balance Dance redan i första avsnittet. En metod med grunden i det holistiska perspektivet som innefattar både den fysiska, mentala, emotionella och själsliga hälsan och är en fusion mellan frigörande dans och våra sju chakran.

Konceptet tog form efter en känslomässigt tuff separation.

— Jag var helt nedslagen och tog det jättehårt. Under det senaste decenniet hade jag förlorat så många jag älskat så separationen blev toppen av isberget.

Bara månaden innan hennes son föddes förlorade hon sin halvbror, och året efter sin hjärtepappa. Efter ytterligare några år dog ett syskonbarn i en tragisk trafikolycka och i slutet på 1990-talet gick både hennes mamma och biologiska pappa bort.

— Det var väldigt mycket sorg och tunga saker och jag var helt under isen. Och även om karriären gick ganska bra var jag själsmässigt helt död.

Men Christina hittade sin väg igen.

— Dansen gav mig bokstavligen livet tillbaka. Jag hamnade på en indianfestival på västkusten, där en av aktiviteterna var frigörande dans. Och där och då fick jag ett andligt uppvaknande och livsgnistan kom sakteligen tillbaka. Jag vill för evigt tacka Sveriges pionjär Anne Grundel som var en värdefull ingång i denna fantastiska dansmetod.

Christina knöt ihop säcken med dansen som alltid varit en central del av hennes liv.

— Chakra Balance Dance kom till mig som en gudagåva. Jag fick en så tydlig signal att detta ska jag göra, jag ska förmedla livsbejakande och berikande upplevelser med dansen och få andras livsgnista att tändas.

Hon beskriver det likt ett kinderägg, som trendexperten Göran Adlén utnämnde det till på Allt för hälsan-mässan för några år sedan.

— Det handlar om att frigöra blockeringar, för det frigör i sin tur lyckohormonet oxytocin och gör att du får mer frisk energi, kraft, glädje och nya insikter om dig själv. Du får en bättre tillvaro i både privatliv och yrkesliv, men även som medmänniska på jorden och planeten.

För att sluta cirkeln och komma tillbaka till Christinas blommiga klänning, blinget och de målade naglarna är det just fusionen mellan flärdfullhet och själslighet som hon vill bejaka.

— Många har förutfattade meningar om mig, att jag är en linslus och ytlig. Det är så långt ifrån vem jag egentligen är. När folk träffar mig får jag ibland höra: ”Jag trodde du var självupptagen, men det är ju tvärtom… du är djup, närvarande och genuint intresserad av andras välmående.”

En kärleksfull gåva Christina uppskattar är tavlan ”A heart of gold” som en väninna målat till henne.

Den själsliga skönheten har en självklar plats inom den holistiska hälsan, något som Christina har skapat ett koncept kring via events i Stockholm och Malmö där hon marknadsför varumärken som värnar om djur, natur och människor och samtycker i att skönhet kommer inifrån själen.

— Allt det yttre är jättefint, men vi ska inte ha det som en fasad. Vi ska stråla inifrån. Blinget och målade naglar har jag haft med mig sedan jag var fem år, det finns i mitt DNA, säger Christina och skrattar.

Just nu är Christina inne på vad hon kallar sitt tredje kapitel i livet, i och med flytten till Stockholm 2015 och en vuxen son i Skåne.

— Jag vill verka mer utomlands med Chakra Balance Dance och skapa utbildning till instruktörer så min rörelse kan växa. Men jag vill också resa mer och se världen. Nyfikenheten och livslusten är och förblir mina drivkrafter.

Här kan du hitta Christina:

Hemsida: christinanilsson.se
Följ christina på Youtube: Christina Nilsson – serien Soul Sunday med inspirerande gäster.
Instagram: @chakrabalancedance
Facebook: Chakra Balance Dance och HarmoniNa – Hälsa för Kropp & Själ.

Läs även:

Lucie tackar hopprepet för sin hälsa: ”Läkaren sa att jag antagligen skulle hamna i rullstol”

Häng med på ett träningspass i trappan: Sofia Åhman visar 5 övningar

Julie tappade allt sitt hår: ”En stor del av min kvinnlighet sitter i det”

Se vad mer Hälsa har skrivit om träning och naturlig hälsa