Madeleine drabbades av utmattningsdepression: ”Trädgården blev min läkning”

Platser för vila, återhämtning och mindfulness. Trygga rum och stimulans för alla sinnen. Madeleine Huber i Onsala har skapat en prunkande trädgård att må bra i.

Text: Karin Hylander
Foto: Karin Wildheim

Det knastrar i gårdsgruset när Madeleine Huber rundar husknuten på väg in i sin trädgård. Hon undviker att trampa på stenplattorna och går hellre vid sidan om. Det ger en bättre känsla.

— Skorna sparkar jag av mig i april. Sedan tar jag inte på dem förrän i oktober igen, säger Madeleine.

När vi kliver genom grinden och in i trädgården möts vi av något helt annat än den avskalade stilen på framsidan. Här ligger köksträdgården med sin explosion av färger, dofter och smaker. Mörk purpurkål står sida vid sida med aromatiska örter, färgstarka dahlior och sommarblommor för ögonfröjdens och pollinerarnas skull. På ”blåbärsfältet” växer flera sorters amerikanska blåbär.

— Tanken är att man ska kunna gå runt här och äta hur länge som helst, förklarar Madeleine.

Madeleine Huber
Ålder: 50 år.
Familj: Maken Jörgen, tre vuxna barn och två vuxna bonusbarn.
Bor: I en 40-talsvilla i Onsala, fyra mil söder om Göteborg.
Yrke: Mindfulnessinstruktör, trädgårdsarkitekt, lärare och föreläsare.

En trädgård för återhämtning behöver stimulera kroppens alla sinnen, bjuda på lugn och harmoni men också på kontraster mellan olika färger, former och texturer. Det har Madeleine arbetat med när hon har utformat sina trädgårdsrum och det har gett henne en utemiljö att njuta av året om. Men livet har inte alltid varit så här.

Trädgårdsarbetet hjälpte vid utmattningen

— I början av 2000-talet hade jag tre små barn och arbetade som lärare. Som många andra i den situationen fick jag en utmattningsdepression, berättar Madeleine.

Hon blev sjukskriven och gick en del i terapi. Den såg dock inte ut som den ofta gör i dag – med fokus på naturens läkande förmåga. Forskningen om grön rehab hade precis börjat på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp, idéerna hade inte fått så stor spridning ännu.

Men Madeleine hade en far som såg vad hon behövde. ”Nu tar du dig an trädgården” sa han resolut. Trots att hon dittills inte haft något trädgårdsintresse gjorde hon som pappa sa. Hon grävde och kånkade sten, tog ut sig fysiskt och mådde allt bättre.

— I takt med att trädgården började frodas blev jag också starkare.

När hon läste om trädgårdsterapi insåg hon att det var just vad hon fick hemmavid. Allt stämde in.

Arbetar som mindfulnessinstruktör

Nu bor hon med en ny man och i en ny trädgård sedan fem år tillbaka, inte långt från den gamla trädgården.

— Ägaren före oss hade inte gjort så mycket. Så jag gjorde upp en plan, lade ut rep, slangar och pinnar och började gräva efter dem. Mellan varven gick jag upp på balkongen och kollade så att linjerna blev harmoniska och bra.

Madeleine har kunnat återgå till läraryrket på deltid men har också skaffat ett annat yrke vid sidan om. Efter sjukskrivningen omskolade hon sig nämligen till trädgårdsmästare och mindfulnessinstruktör och startade ett eget företag, Mindful Garden. Madeleine ritar och anlägger trädgårdar och ger klasser i stralayoga, mindfulness, breathwalk och stand up paddle.

— Jag arbetar inte med grön rehabilitering utan mer förebyggande med bland annat stresshantering. Många av kunderna uppskattar kopplingen till trädgården.

I Madeleines trädgård snirklar sig stigen med trampstenarna förbi ett näsduksträd med vackert formade blad och passerar genom en enkel pergola.

— Pergolan gör att man känner att man går in i något nytt.

På andra sidan kommer vi till en oval, stensatt uteplats, kallad Ögat. Det är läge för att stanna upp igen. Från bambulunden intill hörs ett svagt prassel och som utsikt från sittgruppen har man Madeleines egenhändigt byggda bäckfåra, kantad av sten från tomten och frodiga ormbunkar, starr och japansk dvärgcypress. Något vatten syns dock inte till.

— Jag vill ha en lättskött trädgård. En damm måste skötas och rensas för att vara fin. På det här sättet får jag en känsla av vatten utan vatten. Sedan kompletterar jag det med fågelbad och vattenskålar, som hundarna och alla smådjur kan dricka ur.

Mellan bambulunden, bäcken och en stor rododendron har Madeleines man Jörgen byggt en terrass för yoga och meditation. Att den utformades som en upphöjd brygga har en praktisk anledning; ett betongfundament behövde döljas. Men det visade sig också vara en lyckad lösning på andra sätt.

— Platån ger en frihetskänsla. Man svävar! Det är som om man befann sig på en flygande matta, säger Madeleine.

Rododendronbusken intill gav ett tungt och lite dystert intryck. Madeleine stammade upp den och kan nu sitta på bryggan och betrakta det slingrande, knotiga grenverket. Eller kliva rätt in i det och njuta av lugnet i den skyddande grönskan.

Efter spången över torrbäcken är det bara några steg bort till trädgårdens enda stora träd.

— Tallen fällde så mycket barr och kottar att vi först tänkte ta bort den, men jag är glad att vi tänkte om. Jag har planterat hakonegräs och vallmor runt om och lagt några stenar där för att ge skogskänsla.

När hon sätter sig på en av stenarna och lutar ryggen mot stammen utsöndrar trädet hälsofrämjande fytoncider, ämnen som är en viktig del i varför skogsbad är så välgörande för kropp och själ.

Inspireras av feng shui

Sista stoppet blir vid rundeln framför den lilla trädgårdsboden. Det är en upphöjd plantering, avgränsad av cortenplåt, med en kopparlönn i centrum. Runtom har Madeleine och Jörgen lagt sten de hittat under huset och planterat trampvänlig backtimjan emellan.

— Här blir det tydligt hur mycket jag har inspirerats av feng shui. Den här platsen med sina varma färger symboliserar eld och kärlek, säger Madeleine.

Inom den kinesiska visdomsläran talar man om chi, livsenergi. Målet med feng shui i trädgården är att få chi att flyta på ett bra sätt. Det åstadkommer man genom balans mellan yin och yang och mellan de fem elementen vatten, eld, trä, jord och metall. De olika delarna av trädgården ska samspela. Genom ett medvetet val av färger och symboler stärker man chi ytterligare.

De röda, rosa och kopparaktiga färgerna vid rundeln har sin motsvarighet i de svalare, gröna och blålila tonerna i motsatta hörnet runt bambulunden, där rabatterna prunkar av lavendel, trädgårdsnäva, kantnepeta, jätteverbena, iris och stäppsalvia.

— Balans i trädgården är viktigt. Man bör sträva efter lika tyngd på båda sidorna, att hitta ett eko, säger Madeleine och fortsätter:

— Folk säger ofta att man blir lugn av den här trädgården. Det är kul att andra också upplever det!

Läs även:

Terapeutens 8 tips för att motverka stress – Ta kommando över din tid

5 tips för ökad livslust: Ta dig vidare när livet känns tungt

Vilda växter är Christinas favoritmat: ”Idag har jag mer ork än för 20 år sedan”