De levde i toxiska förhållanden – med samma man: ”Nedbrutna och traumatiserade”

En oskyldig romans utmynnade i elva år av kontroll, misshandel, hot och utpressning. När Maria Oldenstedt till sist lyckades lämna sin förövare flyttade han in hos Linda Sandkvist. Hennes tid med honom blev lika traumatiserande. Idag hjälper Maria och Linda andra som hamnat i klorna på personer med psykopatiska drag.

Text: Linda Andersson
Foto: Thomas Carlgren

Är det jag som har blivit helt knäpp i huvudet eller har jag levt med en psykopat? Det var frågan Linda Sandkvist ställde sig efter att precis ha kommit ur en tre månader lång relation som lämnat henne nedbruten och traumatiserad.

Det enda sättet för Linda att få svar på sin fråga var att ta kontakt med Maria Oldenstedt som under elva års tid levt med samma man. När Linda och Maria jämförde sina upplevelser fann de att de i stora stycken var nästintill identiska med varandra. Trots att tjejerna hade vitt skilda personligheter och befann sig i helt olika åldrar och livssituationer då de träffade mannen ifråga hade han tillskrivit dem precis samma osmickrande egenskaper.

Maria var bara 19 år när hon drogs in i mannens garn. Snart började han diktera hela hennes tillvaro och övervaka allt hon företog sig.

— Man skulle nästan ha kunnat tro att vi var tvillingar. Både jag och Maria fick höra att vi var hysteriska, aggressiva, kontrollerande och hade alkoholproblem, säger Linda.

— Ja, och det var likadant för alla hans andra ex som jag haft kontakt med. Senast för några veckor sedan pratade jag med en kvinna som träffat honom för 25 år sedan och henne hade han anklagat för exakt samma saker. Det var alltid vi flickvänner som var galna, inflikar Maria och himlar med ögonen.

De grundlösa beskyllningarna var bara en komponent i en lång räcka av förtryckande handlingar som Maria och Linda utsattes för under sina relationer med mannen.

Genom samtal med experter i sin gemensamma podd, Psykopatpodden, har de lärt sig att personer med psykopatiska drag i stor utsträckning använder sig av likartade strategier för att skaffa sig övertag över sina offer.

— Många som lyssnat på podden har hört av sig och varit övertygade om att de levt med samma man som vi. När vi talat om för dem att han heter något annat än männen de råkat ut för har de haft svårt att tro det. Det är som att de här personerna alla har gått samma kurs i hur man manipulerar andra människor, konstaterar Maria.

Hon vet vad hon talar om. Nyligen kom Maria ut med boken ”Psykopatens handbok”, där hon tar läsarna med in i psykopaternas hjärnor och avslöjar deras lömska knep. I förordet skriver hon: ”Över ett decennium tillsammans med en psykopatisk läromästare har gett mig djup inblick i hur de arbetar och hur de bearbetar sina offer.”

Maria ger i boken röst åt andra kvinnor som hamnat i klorna på samma förövare som hon själv, däribland Linda. Men framförallt berättar hon om sina egna elva år med mannen som vi här kallar för Emil. När Maria drogs in i hans garn var hon en sökande 19-åring som trots sin unga ålder släpade runt på ett tungt bagage.

— Jag försökte läka efter att ha utsatts av sexuella övergrepp av en nära släkting under barndomen. Just då hade jag dessutom inte någon bra kontakt med min familj. Allting var ganska skakigt, säger hon.

Via ett chattforum fick hon kontakt med den 17 år äldre Emil som omedelbart visade ett stort intresse för hennes person.

— Han kom in som en varm solstråle som pratade om känslor och var väldigt entusiasmerande och charmig. Eftersom han genuint verkade bry sig om mig var jag som en öppen bok. Till skillnad från i min familj där man gärna höll problem ifrån sig ville Emil gå till botten med allt. Jag hade aldrig tidigare träffat någon människa som honom. Det kändes som att han var den där trisslotten som jag hade väntat på.

Marias förtroende för Emil växte när han visade henne inspelningen från ett tv-program som han medverkat i. Att tv-folket hade valt ut honom bland alla sökande borde ju vara ett kvitto på att han var en bra person, resonerade hon. Emil å sin sida visade en stor tilltro till Maria som drömde om en karriär som frisör.

— Han lyfte upp mig och fick mig att känna att jag var speciell och talangfull. Med hjälp av sina många kontakter skulle han kunna hjälpa mig att nå mina mål i livet, lockade han. Det var som att han sålde in en framtidsdröm till mig.

Emils stora skyndsamhet gjorde Maria en aning stressad. Med viss tvekan gick hon med på att resa halvvägs över landet och besöka honom efter bara ett par veckors telefonkontakt.

Hon hade nätt och jämnt hunnit komma innanför dörren innan Emil förklarade henne sin kärlek. Han hävdade att han inte trodde på långdistansförhållanden. Maria avstyrde hans förslag om att hon skulle flytta till honom. Eftersom hon snart skulle börja på frisörutbildningen var en omlokalisering inte aktuell för henne. Emil föreslog då istället att han skulle flytta till hennes hemstad. Under tiden han sökte efter en egen bostad vore det bra om han kunde bo hos Maria, menade han.

Rädsla och en känsla av tacksamhetsskuld höll Maria kvar i förhållandet i elva år. Hon jämställer uppbrottet med att lämna en sekt.

Tiden gick utan att Emil gjorde några ansatser att leta efter en egen lägenhet. Så snart Maria påminde honom om deras överenskommelse blev han defensiv och försökte ge henne skuldkänslor. När han nu hade gjort den stora uppoffringen att överge sitt gamla liv för hennes skull, hur kunde hon då vara så egoistisk att be honom att flytta till en egen bostad?

Emil blev kvar i lägenheten och började alltmer diktera förhållningsreglerna som gällde där. Han och Maria hade bara bott ihop en kort tid när han avkrävde henne alla hennes lösenord och koder till mejl, sociala medier och mobiltelefonen.

— Han hävdade att vi absolut inte fick ha några hemligheter för varandra. Eftersom jag inte hade något att dölja kändes det naturligt för mig att göra honom till viljes. Vid den tidpunkten uppfattade jag det inte som kontroll. Jag såg det snarare som ett bevis på hans omsorg om mig.

Eftersom Emil merparten av deras tid tillsammans inte hade något eget arbete följde han som regel med Maria till hennes jobb och övervakade hennes interaktion med frisörkunderna. Utöver att försörja honom var Maria också tvungen att sköta alla hushållssysslor.

— Emil motiverade det med att han inte orkade med sådana saker på grund av sin traumatiska barndom. När jag ifrågasatte hans passivitet utmålade han mig som en egoistisk person som bara tänkte på mig själv. Om han någon gång om året behagade diska förväntades jag vara tacksam över det.

Med hjälp av skicklig argumentation fick Emil det orimliga att låta rimligt i Marias öron. När han hävdade att deras relationsproblem berodde på att hon var svår att leva med trodde hon honom helt och fullt.

När Maria och Linda började jämföra sina upplevelser fick de bekräftat att de varit utsatta för en manipulativ förövare.

Under lång tid slog hon praktiskt taget knut på sig själv för att bli den perfekta flickvännen så att han inte skulle ha någon anledning att vara missnöjd med henne. Samtidigt läste hon självhjälpsböcker och mediterade för att försöka komma till ro med situationen.

— Jag gick in i en acceptansfas där jag förlikade mig med att det var så här mitt fortsatta liv skulle se ut. En läkare hade skrivit ut antidepressiv medicin åt mig för att jag mådde så enormt dåligt. Medicinen tog udden av min ilska gentemot Emil. Jag var som en ihålig robot som bara gjorde som han sa.

Vid det laget hade Emil även börjat misshandla Maria fysiskt. När han deras tionde år tillsammans tyckte att de skulle gifta sig resignerade Maria som vanligt. Livstidskontraktet med honom var ju ändå redan undertecknat.

Rädsla och en känsla av tacksamhetsskuld höll henne kvar i förhållandet — rädsla för att Emil skulle verkställa sina hot om att skada Maria och hela hennes familj om hon lämnade honom, tacksamhetsskuld för att det var han som med hjälp av coachning och ett brett kontaktnät hade skapat hela hennes framgångsrika karriär som frisör och makeupartist. Att framgångarna till största delen var hennes egen förtjänst förstod Maria först under ett samtal med en vän till maken.

— Han frågade om jag inte hade varit kreativ innan jag träffade Emil. Och det hade jag ju varit. Superkreativ! Då gick det upp för mig att jag faktiskt inte hade Emil att tacka för min karriär även om han hade fått mig att känna så.

Samtalet resulterade i en handlös förälskelse i Emils dåvarande vän, som också är den man som Maria lever med idag. Så länge Maria var gift höll sig deras relation på vänskapsstadiet, men eftersom Emil hade insyn i allt Maria företog sig på nätet lyckades han spåra deras förtroliga chattkonversationer.

Snart sov han med hennes dator och mobiltelefon under huvudkudden. Hans paranoida beteende i kombination med Marias starka känslor för den andre mannen fick henne till slut att trotsa alla rädslor och begära skilsmässa.

— Jag förstod att jag inte behövde leva på det viset längre utan att det fanns ett annat liv för mig därute. Tiden hade lärt mig att förhållandet med Emil aldrig skulle bli bättre. Jag var så trött att jag inte längre orkade bry mig om ifall han skulle göra allvar av sina hot att förstöra allt för mig eller kanske till och med döda mig.

Emil svarade med att tvinga med henne till en jurist och begära att hon skrev över halva vinsten på lägenheten, som Maria ägde tillsammans med sin pappa, på honom. I ren desperation valde Maria att betala sig ur äktenskapet. Hon skrev under pappren och köpte Emil en flygbiljett till London. När de skiljdes åt vid gaten fick hon tillbaka sin telefon.

Då Linda förstod att mannen oinbjuden hade flyttat in hos henne blev hon rädd.

— Emil fortsatte att ringa mig i tid och otid. I början svarade jag eftersom jag var rädd för att han skulle hämnas om jag inte höll mig väl med honom, men efter någon vecka bad jag honom att dra åt helvete. Jag hann sätta över omkring hundra tusen på hans konto innan jag fick kontakt med en skicklig advokat som hjälpte mig att bestrida det ekonomiska avtalet.

Under Marias redogörelse har Linda ofta nickat igenkännande och emellanåt stuckit emellan med beskrivningar av snarlika händelser som inträffade under hennes tid med Emil.

Linda var en världsvan 37-årig singelmamma med bra jobb och god ekonomi när Emil kom in i hennes liv. Genom en gemensam vän hade hon blivit ytligt bekant med honom. Strax efter skilsmässan från Maria började Emil ta mer aktiv kontakt med henne. Efter mycket tjat gick Linda till slut med på att träffa honom. När Emil undrade om han kunde få sova över en natt hos henne innan han for tillbaka till London såg hon inte det som något konstigt.

— Men det blev ju förstås inte bara en natt. När jag efter några veckor insåg att han hade flyttat in hos mig började jag bli rädd. Medan jag var på jobbet möblerade han om i min lägenhet, utan att fråga mig. På hans begäran köpte vi också en ny säng som jag så klart fick betala.

Så värst mycket sömn i den nya sängen fick dock Linda inte. Emil störde medvetet hennes nattsömn genom att ge henne hårda nyp. Under en semesterresa till Mexiko fick förhållandet en omskakande upplösning.

— Jag hade berättat för Emil om en traumatisk upplevelse där jag höll på att drunkna. Vid ett tillfälle under Mexikovistelsen höll han mig nere under vattenytan så länge att jag tuppade av. Efteråt påstod han att det var för att jag skulle möta mitt trauma. Som om han skulle vara någon jäkla psykolog, fnyser Linda.

Hon förstod att avsikten med dränkningsförsöket i själva verket var densamma som när Emil i hennes närvaro kom med dödshot riktade till Maria och hennes nya pojkvän: Att skrämmas!

Trots att Linda avslutat det tre månader långa förhållandet hängde sig Emil envist kvar. Först när hon klargjorde för honom att hon hade slut på pengar släppte han taget om henne. Efter sig lämnade han ett berg av skulder.

De förlorade pengarna var inte det värsta för Linda. Självtvivlen som han hade sått i hennes huvud var ännu svårare att tampas med. Hon som i vanliga fall var trygg i sig själv hade plötsligt börjat fundera över om det ändå inte låg lite sanning i Emils negativa framställning av henne.

— Jag var ett vrak efter att Emil flyttat. Eftersom han hade vetskap om saker som jag hade skrivit i enskilda meddelanden till andra kände jag mig avlyssnad och förföljd. Det gick så långt att jag bad en kompis titta efter om det fanns övervakningskameror hemma hos mig. När jag träffade Maria och förstod vad jag hade varit utsatt för blev jag väldigt chockad. Lyckligtvis fick jag kontakt med en suverän traumapsykolog som hjälpte mig att återfå fotfästet.

Olyckssystrar och poddkollegor. Linda och Maria vill hjälpa andra och öka kunskapen om toxiska relationer. Tillsammans driver de ”Psykopatpodden”.

Även Maria var djupt traumatiserad efter förhållandet med Emil. Hon jämställer upplevelsen med att lämna en sekt.

— Under mina år med Emil fanns det uppsatta regler för allt som jag var tvungen att följa till punkt och pricka. Det fanns ingen normal struktur i någonting. I snart nio års tid har jag hållit på och försökt avprogrammera mig. Än idag kan jag slås av insikter som: Tänk att jag får klä mig och sminka mig precis som jag vill och att jag inte behöver gå hem direkt efter jobbet.

Maria har fått diagnosen posttraumatiskt stressyndrom och går fortfarande regelbundet och pratar med en psykolog. Det var under hennes första samtal med en terapeut som vidden av det hon hade upplevt så sakteliga började gå upp för henne.

— Jag såg det inte som att jag hade levt med en person som förtryckte mig utan att han bara hade varit väldigt speciell och udda. Terapeuten förklarade att det jag berättade inte var något unikt, hon träffade dagligen personer som beskrev samma sak. Då började jag förstå att jag hade varit utsatt för en manipulativ förövare som följde ett givet mönster. När jag pratade med Linda blev det än mer tydligt för mig att Emil haft en planlagd taktik för att få sina egna behov tillgodosedda.

Trots att det var olyckssysterskapet som förde dem samman är Maria och Linda tacksamma över att deras vägar korsades. Psykopatpodden gör de helt ideellt på sin fritid — för att hjälpa andra och öka kunskapen på området.

— Det finns fortfarande en stigmatisering av offren. Många tänker: Men lite dum i huvudet måste hon ju ändå vara. Vi vill visa att det här drabbar alla typer av människor och att offren i regel är kompetenta personer som har mycket att ge andra. Annars skulle psykopaterna aldrig välja ut dem att parasitera på.

Fotnot: Emil är ett fingerat namn.

Linda Sandkvist
Ålder: 46 år.
Familj: 22-årig dotter och särbo.
Bor: Stockholm.
Gör: Journalist, manusförfattare, entreprenör med mera.
Aktuell med: ”Psykopatpodden” som hon och Maria startade 2017. Linda och Maria håller även gemensamma föreläsningar i ämnet.

Maria Oldenstedt
Ålder: 39 år.
Familj: Sambo, två söner, 4 och 2 år gamla, och en bonusdotter.
Bor: Stockholm.
Gör: Frisör och makeupartist som också utbildar andra.
Aktuell: Med boken ”Psykopatens handbok – Mitt liv med en psykopat” (Bokfabriken) samt ”Psykopatpodden”.

Hur kan en toxisk relation se ut?

Brådska
Går ofta mycket fort fram, inte sällan med tjat och prat om att flytta ihop/starta projekt.

Själsfrände
Gör dig sedd genom ord som ”har aldrig känt/upplevt detta innan”.

Tvivel
De sår tvivel på dig och omgivningen genom att påpeka fel.

Din omgivning
Minskat umgänge med familj och vänner.

Regler
Anpassning genom starka åsikter att göra på deras sätt.

Aggression
Accelererar snabbt till aggression. Du kan känna dig hotad eller rädd.

Andras fel
Skyller ifrån sig, de står utan skuld och påstår sig vara utsatta för orättvisor eller vara lurade.

Ekonomi
Ekonomisk obalans, antingen genom att du betalar för mycket eller inte får någon insyn.

Kontroll
Kontrollbehov gällande mobil, dator och privata saker.

Deras ex
Problematisk och komplicerad relation till sina ex.

Källa: Psykopatpodden

Lindas och Marias råd till dig som har tagit dig ur en relation med en psykopat:

Släpp alla tankar på att få upprättelse av förövaren. Du kommer aldrig att få psykopaten att förstå vad han eller hon har utsatt dig för. Lägg hellre tiden på att uppsöka en terapeut eller att älta det du gått igenom med vänner och andra vettiga personer som du litar på. Det är du som måste ge dig själv upprättelse.

Lindas och Marias råd till anhöriga till någon som lever med en psykopat:

Stå kvar vid den drabbades sida. Undvik skuldbeläggande och utskällningar. Ställ inte ultimatum i stil med: ”Ifall du fortsätter att vara ihop med honom kommer vi inte att träffa dig längre.” Om du tar avstånd från offret går du psykopatens ärenden. Att isolera offret från sina närstående är ju precis det han eller hon vill.