Kristina åt sig fri från migränen: ”Jag märkte omedelbart skillnad”

Kristina Ahlström drabbades av svår migrän redan som barn och fick anpassa sin vardag efter huvudvärken. Sedan 30 år tillbaka har hon bara haft ett fåtal migränanfall och slipper idag besvären. – Hemligheten är att hålla ett stabilt blodsocker över hela dygnet, säger Kristina.

Text: Colette van Luik
Foto: Thomas Carlgren

Vi möts på kaféet på Nationalmuseum i Stockholm, Kristina Ahlström och jag. Klockan elva vill hon börja intervjun för att säkert vara klar till klockan tolv, för då är det lunchdags. Och snart förstår jag varför hon är som en Skalman med mycket fasta mattider.

Hon har bara haft några få migränanfall på över 30 år och säger att hon är besvärsfri idag, så länge hon håller sitt blodsocker stabilt.

— Jag har inte längre något som begränsar mig. Jag kan jobba, resa utomlands, umgås med vänner. Saker jag inte kunde göra förut, eftersom jag alltid ville ha nära hem om jag fick ett anfall.

Redan som barn drabbades hon av migrän och har minnen av hur hon som sjuåring låg i föräldrarnas säng med en blöt och kall kökshandduk över pannan.

Kristina Ahlström
Ålder: 61 år.
Bor: Stockholm.
Gör: Jurist. Driver även sajten migraninfo.se och har bland annat skrivit böckerna Fri från migrän – Bra mat för alla och hur man håller blodsockret stabilt och Fri från migrän – Orsak och botemedel vid en av våra stora folksjukdomar.

När hon började på universitet och pluggade juridik tentaläste hon på förmiddagarna när hon var pigg, men efter lunch fick hon ägna sig åt mindre krävande saker.

— Jag hade svårt att sitta länge på tentorna, trots att jag hade juice och choklad med mig som jag trodde skulle ge mig energi. Men efter ett tag fungerade inte min hjärna som den skulle och efter provet fick jag många gånger gå raka vägen hem och lägga mig.

— Jag kunde ofta känna som en kniv i ena ögat och blev trött och okoncentrerad på eftermiddagarna. När jag fick migränanfall med fruktansvärd huvudvärk mådde jag också illa och kräktes.

Det som kom att förändra hennes liv var boken Migrän kan besegras med diet av kemiprofessor Rodolfo Low. Han var själv drabbad och blev frisk genom en metod som han utvecklat på egen hand. Kristina Ahlströms mor, som också led av mycket svår migrän, hade läst den och var euforisk. Hon hade följt professorns råd och efter bara sju dagar hade hon inte hade haft ett enda migränanfall!

Rodolfo Lows teori går ut på att migränpatienter har en överaktiv bukspottkörtel som producerar för mycket insulin. Detta leder till att blodsockernivåerna påverkas, vilket startar en kemisk process i kroppen som slutligen utlöser smärtan i huvudet.

Behandlingsmetoden innebär att man ska försöka göra allt man kan för att hålla blodsockret stabilt, främst genom kosten. Men även andra saker, som hormoner och vissa läkemedel. Till exempel acetylsalicylsyra och kortison kan påverka blodsockret, precis som fysisk aktivitet och infektioner. Så det gäller att tänka på allt som kan spela in.

— Jag lade om min kost och märkte omedelbart skillnad. Det var som natt och dag! Nu blev det istället sex mål om dagen; frukost, lunch och middag plus tre mellanmål med ungefär tre timmars mellanrum, säger Kristina och fortsätter:

— Det är viktigt att se måltiden som en helhet, inte varje livsmedel för sig. Därför äter jag till exempel aldrig en frukt eller en bulle utan något annat till. Och jag dricker aldrig enbart ett glas vitt vin. Däremot kan jag inta det tillsammans med en måltid. Då påverkas inte blodsockret på samma sätt.

Det handlar inte så mycket om att utesluta vissa livsmedel, utan om att äta regelbundet och att sätta samman måltiderna på ett bra sätt. Och tänka på att inte träna innan frukost, samt att i möjligaste mån försöka undvika vissa läkemedel och hormoner, eftersom detta kan påverka blodsockret.

Numera håller Kristina föredrag om sjukdomen och försöker förmå läkare att forska på sambandet mellan kost, stabilt blodsocker och migrän. Något som visat sig inte vara särskilt lätt.

Intresset är ljummet. Och eftersom Rodolfo Lows metod inte är tillräckligt vetenskapligt undersökt händer heller inget inom sjukvården. 2014 beslöt hon sig därför för att själv skriva en bok om tekniken.

— Migrän är en svår sjukdom och alla som blir hjälpta är en gåva. Det är bara det att information om hur man kan göra inte når alla som har migrän, vilket är drygt en miljon svenskar.

Nu har hon startat en namninsamling med målet att få ihop 100 personer som blivit hjälpta. I skrivande stund har 30 personer skrivit under.

— Syftet är att förmå forskare att uppmärksamma frågan. Får jag ihop 100 fall kanske det händer något.

”Jag lade om min kost och märkte omedelbart skillnad. Det var som natt och dag!”

Vad är migrän?

Migrän ger en pulserande huvudvärk i attacker och man brukar skilja på migrän med aura och utan aura. Med aura påverkas synen så att det flimrar innan huvudvärken kommer. Utan aura kan man drabbas av trötthet, koncentrationsproblem och sug efter sötsaker innan huvudvärken.
Källa: Hjärnfonden.

Kristinas 3 bästa råd till dig som har migrän:

  1. Kolla upp: Ta reda på att det verkligen är migrän du har och inte någon annan sjukdom eller annat tillstånd.
  2. Skaffa kunskap: Läs på om tallriksmodellen och hur du får ett jämnare blodsocker. Sätt dig gärna in i hur blodsockret påverkas av livsmedel och annat. Då förstår du varför du till exempel kan äta en frukt i samband med en måltid, men aldrig enbart som mellanmål.
  3. Prova i 14 dagar: Testa att lägga om din kost under två veckor. Var strikt och ät var tredje timme för att hålla ditt blodsocker stabilt. Slarva inte med mellanmål och drick ingen alkohol. Utvärdera sedan.

Så här äter Kristina en vanlig dag för att slippa migrän:

07.30 Havregrynsgröt med mjölk. Ett ägg, ett äpple och en kopp te.

09.30 En skiva rågknäckebröd med margarin och kanske en skiva ost.

12.00 Något proteinrikt som kyckling eller fisk, kolhydrater i form av till exempel grovt bröd eller matvete och fibrer i form av grönsaker som rårivna morötter,
surkål och ärter.

15.00 En skiva rågknäckebröd med margarin och kanske en skiva ost.

18.00 Samma som lunch.

21.00 En skål med färska hallon och naturell kvarg.

Läs även:

Lider du av D-vitaminbrist? 10 tecken att vara uppmärksam på

9 tips för bättre matsmältning – slipp uppblåst mage och huvudvärk

Det här händer i kroppen när du äter socker – hur farligt är det egentligen?