Migrän

Förhindra migrän med stabilt blodsocker? Doktorn svarar på 5 frågor

Bertil Dahlgren är specialistläkare i medicinsk rehabilitering och driver sajten Helhetsdoktorn.se. Här svarar han på fem frågor om migrän och hur han ser på att förhindra migrän med stabilt blodsocker.

Text: Colette Van Luik
Foto: Getty Images

1. Professor Rodolfo Lows migränmetod går ut på att hålla blodsockret stabilt. Vad tror du om det?

– Det är logiskt att det finns en koppling mellan blodsockersvängningar och migränanfall. Med största sannolikhet mår drabbade bättre av att äta var tredje timme och hålla blodsockret i balans. Människans ursprungliga kost innehöll inte så mycket snabba kolhydrater som vi intar idag. Migrän verkar vara en av de sjukdomar som påverkas av vår moderna kosthållning.

Bertil Dahlgren.


LÄS ÄVEN: Kristina åt sig fri från migränen: ”Jag märkte omedelbart skillnad”

2. Rodolfo Low menar att migränpatienter har en överaktiv bukspottkörtel som i vissa situationer producerar för mycket insulin vilket i slutänden kan utlösa migränanfall. Kan det finnas en sådan koppling?

– Bukspottkörteln kan mycket väl vara inblandad i migrän, det kanske handlar om en felaktig biokemisk reaktion. Sedan har människor olika insulinresistens och olika genetiska kopplingar till migrän, och dessa två kan hänga ihop. Har du ett blodsocker som svänger kraftigt påverkar det kärlväggarna som drar ihop sig och vidgar kärlen, vilket kan utlösa migrän.


LÄS ÄVEN: Lider du av D-vitaminbrist? 10 tecken att vara uppmärksam på

3. Varför forskas det inte om kopplingen mellan kost, blodsockernivåer och migrän?

– Jag är själv för att man tittar mer på naturliga reaktioner och försöker förstå dem, men läkemedelsbolagen har inte så mycket att tjäna på studier om kost. Det finns inga eller i alla fall mycket få företag som kan lägga forskningsmedel om det sedan inte går att ta patent. Däremot är det redan utforskat att när vårt blodsocker svänger i kroppen svänger även substanser som påverkar våra blodkärl, som kan påverka migrän. Och jag känner många läkare som rekommenderar sina patienter att hålla blodsockret under kontroll.


LÄS ÄVEN: Det här händer i kroppen när du äter socker – hur farligt är det egentligen?

4. Men varför tipsar inte alla läkare sina migränpatienter att ändra kosten?

– Det tråkiga svaret är att läkare har ont om tid och det går snabbare att skriva ut recept på läkemedel. Och vänder man sig till patientförbunden tipsar även de mest om läkemedel och inte så mycket om kost. Sedan är ju medicin förstås bra, särskilt för de som inte vill göra en större kost- eller livsstilsförändring.

5. Vad är ditt råd?

– Jag tycker man kan testa kostbehandling vid migrän och se om ett jämnare blodsocker hjälper. Man får försöka skaffa sig kunskap och läsa på själv, vilket i och för sig kan vara knepigt eftersom det finns så många olika hälsoråd som florerar.