Så säger du förlåt till din partner – 5 tips som gör det enklare för er båda

Att säga förlåt är inte alltid lätt och en del har svårare än andra. Vi ger dig 5 tips som vi hoppas ska göra det lite lättare.

Text: Katrine Axholm
Foto: Getty Images

1. Prata vänligt med dig själv

Som vuxna människor måste vi kunna tåla att bli avvisade. Så prata snällt med dig själv! Även om din partner avvisar dig så är du fortfarande älskad — av din partner och av dig. Det kan kännas jobbigt att bli kritiserad, så här är det extra viktigt att du tar hand om dig själv. Var nyfiken och fråga dig själv: Vad drabbades jag av, hur känns det? Var omtänksam mot dig själv.

2. Hitta förklaringen

Reflektera över hur mycket du drivs av att göra bra ifrån dig, att prestera, att vara bäst eller att vara ”rätt” och att få rätt. Kom ihåg att du också är helt OK när det är något du inte kan bäst och när du har fel. Kanske växte du upp i en miljö där det var viktigt att hålla uppe fasaden. Kanske var dina föräldrar mer intresserade av dina prestationer än av vem du är som person. Det har betydelse för hur du upplever din värld idag.

LÄS ÄVEN: Att gå vidare efter otrohet: ”Försök inte att återskapa det ni hade”

3. Älska dig själv

Tänk att du är bra som du är och att du fortfarande kommer att vara älskad även om du gör misstag eller har fel. Det gör vi alla och det är helt okej. Självkänslan stärks av att du bryr dig om dig själv och omfamnar den du är. Även när du inte gör det tillräckligt bra. Det är därför det är viktigare att du erkänner och tillmötesgår dig själv än vad din partner gör. Och det handlar om att upptäcka det och träna på att göra något annat. Kärleken du har till dig själv är den viktigaste kärleken.

LÄS ÄVEN: Inte sugen? Läs sexologens 10 tips för att hitta sexlusten

4. Öva dig på att säga förlåt

Be om ursäkt för de små sakerna, och om du känner behov av en förklaring — stoppa dig själv! Träna på att säga: Jag hör vad du säger, jag ska bara fundera lite så återkommer jag till dig. Och efter en tid måste du komma tillbaka så att din partner känner sig lyssnad på och tagen på allvar. Det kan kännas i det närmaste gränsöverskridande att låta sin partner ”vinna” och inte gå i försvar. Men det är vägen framåt, jag lovar. Små steg blir till ett nytt beteende med färre konflikter och mer öppenhet. Kom ihåg att din partners verklighet är lika verklig som din, och att kritik av dina handlingar inte är kritik av dig som person.

5. Var öppen om din process

Om du är riktigt modig, dela din process med din partner. Erkänn att du inte har varit bra på att säga förlåt och säg att du skulle vilja träna på att bli bättre. När du delar den sårbarheten framstår du som starkare och mer värd att älska. Även om det är svårt så är du redan på väg när du väl har bestämt dig för att göra en förändring. Det är moget och ansvarsfullt. Och det ger dig mer frihet och bättre relationer när du blir bättre på att vara du, även när du gör misstag.

LÄS ÄVEN: De levde i toxiska förhållanden – med samma man: ”Nedbrutna och traumatiserade”