Musselextrakt hjälpte Maria få tillbaka rörligheten: ”Skillnad redan efter några veckor”

Maria Dahlén i Kungsbacka var inte ens 30 fyllda när hon fick svåra besvär med ständig värk i rygg och bäcken. I dag är Maria 52 år och aktiv som aldrig förr – mycket tack vare envis träning och ett svenskutvecklat extrakt av en mussla från Nya Zeeland…

Text: Sven-E Lindberg
Foto: Privat

När vi träffar Maria Dahlén är hon precis hemkommen från en tur till norska Trolltungan, 1 100 meter över havsytan i norska Odda. Vägen upp till den berömda klippformationen som sträcker sig ut över Ringedalsvattnet består av en 20 km lång vandringsled tur och retur med branta stigningar.

— Det var tufft, men värt varenda steg, säger Maria och visar bilder från den berömda klippavsatsen med en svindlande milsvid utsikt över fjordar och fjäll.

Just att kunna ta sig upp till Trolltungan har länge stått högt på Marias önskelista över sommarvandringar.

— Men det kändes som en rejäl utmaning, eftersom jag alltid fått mer ont när jag gått och ansträngt mig. Men nu är det gjort — och det känns helt fantastiskt. Det är nog det häftigaste jag gjort hittills i mitt liv!

LÄS ÄVEN: Nina lindrade sin artros med naturläkemedel: ”Jag hade tappat hoppet om att bli bättre”

Äntligen kan Maria ägna sig åt sitt stora intresse – träning och friluftsliv – utan att ha ont hela tiden! Foto: Privat

Maria var bara 28 år när hon började få besvär med värk i rygg och bäcken.

— Smärtan och stelheten kom smygande och blev värre och värre. Jag hade så ont och var så stel att det var svårt att komma upp ur sängen på morgonen och jag kände alltmer av besvären i vardagen, både hemma och på jobbet. Till slut hade jag så gott som konstant värk i ryggen och bäckenet. Jag hade svårt att klara en längre promenad och kunde knappt springa. Och gjorde jag det som kom det ofta surt efter med mer värk och stelhet. Det påverkade verkligen min livskvalitet eftersom jag var van att vara väldigt aktiv och i rörelse.

Maria utreddes grundligt och det visade sig att hon hade förslitningar och ärrbildningar som försämrade rörligheten i lederna i ryggen och bäckenet. Därav stelheten och smärtan.

— Jag fick beskedet att det här var besvär som jag skulle få leva med, och det kändes förstås tungt när man inte ens hade fyllt 30.

Läkarna kunde inte göra så mycket mer än att skriva ut smärtstillande och inflammationshämmande medicin.

LÄS ÄVEN: Det här är Rolfing: Slipp värk och bli mer rörlig

— Jag har väl aldrig varit särskilt förtjust i tanken på att behöva ta medicin hela tiden, men det fungerade hjälpligt för stunden. Men tabletterna gav ingen varaktig hjälp så jag har försökt med olika typer av behandlingar och har efter hand lärt mig att leva med smärtan och stelheten.

Träning och friluftsliv har alltid varit ett stort intresse för Maria, men på grund av smärtan och stelheten har hon fått kämpa hårt för att kunna hålla igång kroppen.

— Att röra på mig är helt avgörande för att jag ska må bra och trivas med livet, så även om det har gjort ont och ibland kommit surt efter har jag, också när det varit som värst, försökt komma ut och röra på mig. Det har ibland kommit surt efter med ökad smärta, men för mig är det ännu värre att bli stillasittande. Då blir jag stel och mår inte alls bra. Rörelse är det bästa.

Ledbesvären har kommit i skov och under en lång period var det inget som riktigt hjälpte mot värken.

— Jag ville verkligen inte låta mig begränsas av smärtan och stelheten i lederna, men det blev tyngre och svårare. Att träna, gå långpromenader och att påta i trädgården kunde jag göra på ren vilja, men det kom ofta med ett högt pris efteråt.

En viktig vändpunkt kom när en bekant för några år sedan tipsade om ett kosttillskott, GLYC Original, baserat på extrakt av den nyzeeländska grönläppade musslan. Musselextraktet har i flera studier visat sig kunna ge både lindring av smärta och ökad rörlighet hos personer med olika typer av ledproblem.

— Jag vågade nog inte hoppas alltför mycket, men redan efter några veckor började jag märka skillnad, berättar Maria. Jag kunde röra mig smidigare, var inte lika stel på morgnarna och kunde efter ett tag till och med börja springa så smått.

LÄS ÄVEN: Cecilia behandlade atlaskotan och blev kvitt värken: ”Idag har jag inga fysiska hinder alls”

Här har Maria nått målet, längst ut på klippformationen Trolltungan i Norge. Foto: Privat

Sedan Maria började med musselextraktet har det blivit längre mellan skoven och besvären har blivit lindrigare.

— All smärta och stelhet är inte borta, men förbättringen gjorde att jag kunde komma i gång med min träning och mina aktiviteter på allvar igen. Jag kan gå betydligt längre än tidigare, kan springa kortare sträckor, kan träna med mer belastning och mår allmänt väldigt mycket bättre. Det känns som att jag kunnat bryta den onda cirkeln, helt enkelt. Dessutom ger tabletterna inga biverkningar och jag kan öka dosen vid behov utan problem.

En viktig ”friskfaktor” för Maria har alltid varit timmarna på gymmet och promenaderna.

— Det har varit min räddning också när det varit som tuffast. Tränar jag inte blir det värre, det påminns jag om så fort det går lite för långt mellan träningspassen.

LÄS ÄVEN: Sofia Åhman tipsar: Bli kvitt artrossmärtan med 5 enkla övningar

I dag kan Maria göra det mesta av det hon brinner för.

— Det känns verkligen som att jag kan leva helt och fullt igen. Jag har till och med börjat spela padel och det är ett fantastiskt kul sätt att träna tillsammans med kompisarna.

Helt borta är inte smärtan, men besvären är som regel betydligt lindrigare.

— Om jag bara tänker mig för och inte kör för hårt för länge så kan jag klara det mesta. Vandringen upp till Trolltungan visade ju att det går att ta sig an även lite större och svårare utmaningar. Nästa stora dröm är att ta mig an pilgrimsleden El Camino. Hela leden är 80 mil, men jag skulle vara mer än nöjd om jag klarar att vandra 20–30 mil.

Det här är grönläppad mussla (perna canaliculus)

Grönläppad mussla odlas i de klara och rena vattnen utanför Nya Zeeland och innehåller höga halter av glykosaminglykaner (GAG), musselolja samt Omega 3-fettsyror (med fettsyrorna DHA, EPA och ETA).

Extrakt från denna mussla har i flera studier visat sig kunna ge lindring vid artros och ledbesvär genom att motverka inflammation och lindra smärta.

GLYC Original är ett svenskutvecklat kosttillskott med extrakt av den nyzeeländska grönläppade musslan i kombination med kollagen från fisk. Kollagenet är en viktig byggsten för brosk och ben och i GLYC Original ingår även vitamin C samt zink som också har en gynnsam effekt för att bilda och stärka brosk, ben och bindväv.

Det finns få rapporterade biverkningar av extrakt från grönläppad mussla, och kosttillskott med musselextraktet lämpar sig därför väl även för långtidsbehandling av artros och andra ledbesvär.

Om du är allergisk eller överkänslig mot fisk, skaldjur eller blötdjur bör du dock inte använda medel med musselextrakt.