Slipp spänningshuvudvärk – utan att ta tabletter

Text: Margaretha EldhFoto: Getty Images Spänningshuvudvärk är ett av vår tids vanligaste gissel — så många som hälften av alla svenskar får spänningshuvudvärk någon gång i månaden. Det inte många känner till är att det finns hela 270 former av huvudvärk. Migrän och spänningshuvudvärk är de vanligaste. — Spänningshuvudvärk kan vara extremt plågsam, även om...

Text: Margaretha Eldh
Foto: Getty Images

Spänningshuvudvärk är ett av vår tids vanligaste gissel — så många som hälften av alla svenskar får spänningshuvudvärk någon gång i månaden. Det inte många känner till är att det finns hela 270 former av huvudvärk. Migrän och spänningshuvudvärk är de vanligaste.

— Spänningshuvudvärk kan vara extremt plågsam, även om den inte är lika handikappande som migrän. Många mår sämre än vad som syns på utsidan, den påverkar såväl sömnen som livet i stort, säger Mattias Linde, överläkare och professor i neurologi vid Tjörns huvudvärksklinik.

Vissa får huvudvärk som smyger sig på och blir värre under dagen. En del vaknar med en dov känsla som känns i hela huvudet och ibland ner i nacken. Smärtan liknas ofta vid en tung blymössa eller ett spännband runt huvudet.

LÄS ÄVEN: Förhindra migrän med stabilt blodsocker? Doktorn svarar på 5 frågor

— Spänningshuvudvärk kallas numer huvudvärk av spänningstyp, eftersom senare forskning har visat att inte alla som får det har spända muskler. Idag vet vi att det är mer komplicerat än så. Huvudvärk av spänningstyp rör sig om en sorts falska signaler från vårt känselnervsystem i hjärnan.

Men spända muskler tycks ha viss betydelse. Särskilt hos dem som har lätt att få huvudvärk.

— Studier visar att om de biter ihop käkarna lätt under en halvtimme drar huvudvärken ofta igång. Om man då har lätt att få huvudvärk så påverkas man av muskelspänningarna och får mer ont, säger Mattias Linde.

Mattias Linde är överläkare och professor i neurologi vid Tjörns huvudvärksklinik. Foto: Privat

Mycket kan ligga bakom huvudvärk

Men det finns förstås många orsaker till att spänning uppstår och skapar huvudvärk. När totalbelastningen är så stor att man känner smärta är det viktigt att reda ut vad som skapar problemet.

Det kan röra sig om allt från stress, brist på sömn, trötthet, hur man mår i själen, uttorkning, spända käkar till dålig belysning. Många tar ett piller som en ”quick fix”, men om värken kommer ofta tycker Mattias Linde att man ska se över livet.

— Jag förstår lockelsen att ta värktabletter för att slippa värken. Men risken är att du utvecklar läkemedelsutlöst huvudvärk. Värken är en signal att något sliter på dig som du bör lyssna på.

I första hand rekommenderar Mattias Linde förebyggande och icke-farmakologisk behandling. Pulshöjande träning, mindfulness, avslappningsövningar och kognitiv samtalsterapi har i studier visat sig vara effektivt mot migrän och spänningshuvudvärk.

— Gör något du tycker är roligt, det är minst lika viktigt att koppla av som att träna i sig. Allt som gör att du slappnar av och känner mer harmoni är bra mot spänningshuvudvärk.

Behandla huvudvärk utan tabletter

Se över din livsstil och prova naturliga sätt för att bli av med din huvudvärk istället för att proppa i dig piller.

Dra ner på stressen

Värken kommer ofta av att du är trött, stressar, oroar dig och får för lite sömn.

Slappna av

Sjukgymnastik, avslappningsövningar, mindfulness, akupunktur och yoga har bra effekt för att lindra och förebygga värken.

Prata av dig

Kognitiv beteendeterapi, KBT, kan hjälpa att minska negativa tankar vid huvudvärk.

För dagbok

Då får du hjälp att hitta samband när värken kommer. Kanske ser du ett mönster och vad du kan ändra på.

Träning är bästa medicinen!

Motion har visat sig vara effektivt. Bäst är att röra på sig så att du blir andfådd och får upp flåset 30 minuter tre gånger i veckan.

– Min forskargrupp har visat att olika former av måttlig konditionsträning kan fungera lika effektivt som dagens receptbelagda läkemedel. Välj något skoj, åk rullskidor, cykla, spring, det är bra för hälsan och gratis, säger Mattias Linde.

Men det kan kosta att gå ut för hårt. Pressar man sig kan träning trigga igång huvudvärk. Viktigt är att värma upp en kvart innan och varva ner en kvart efter träningen och slappna av.

Behandling via app i mobilen

Biofeedback är en förebyggande metod som visat sig ha god effekt på spänningshuvudvärk. Appen mäter och interagerar med tre fysiologiska parametrar i kroppen; muskelspänning, hjärtrytm och fingertoppstemperatur. Mattias Linde och hans forskarkollegor är i färd med att ta fram en app för biofeedback för att hjälpa personer att slappna av via mobilen.

Professorns tips – om inget annat hjälper

Att ta en Alvedon eller Panodil (paracetamol) ihop med en Treo (acetylsalicylsyra) kan ha bra effekt mot spänningshuvudvärk.