Artros och ledvärk: Vi reder ut 10 vanliga myter

Artros är inte bara en av de vanligaste orsakerna till att vi söker läkarvård, det är också en diagnos som omgärdas av myter. Här är några av de vanligaste myterna om artros och ledvärk – och vad forskning och beprövad erfarenhet säger

Text: Sven-E Lindberg
Foto: Getty Images

Artros drabbar bara äldre

Nej, artros är inte ett problem som enbart drabbar oss på ålderns höst. Risken att råka ut för artros ökar visserligen med stigande ålder, men faktum är att närmare tre av fem personer med artros är under 65 år. Artros kan utvecklas redan under barnaåren och kan även uppstå efter skador och inflammationer.

Artros går inte att behandla – du måste helt enkelt lära dig leva med besvären

Det är sant att det inte finns någon bot för artros. Däremot finns det mycket du kan göra för att minska smärtan och för att öka rörligheten i artrosdrabbade leder.

LÄS ÄVEN: Musselextrakt hjälpte Maria få tillbaka rörligheten: ”Skillnad redan efter några veckor”

Fysisk aktivitet och träning som stärker muskulaturen kring den ömmande leden, sjukgymnastik/massage, smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel, behandling med olika typer av växtbaserade preparat som dämpar ledsmärtan och ökar rörligheten, kortisoninjektioner, akupunktur, TENS och operation är några av många sätt att behandla artros.

Sjukdomen är en normal del av åldrandet och drabbar alla förr eller senare

Risken att råka ut för artros är större när vi blir äldre, men drygt hälften av alla över 65 år drabbas inte av artros. Många av de som drabbas har lindrigare besvär — så chansen att du ska slippa besvärligare former av artros är god. Onda leder kommer med andra ord inte som ett brev på posten när vi passerar 65…

Räknas inte som en allvarlig sjukdom

Fel. Artros kan dyka upp i många former och kan för många vara en både besvärlig och allvarlig sjukdom som allvarligt inkräktar på rörlighet och livskvalitet. Därför är det viktigt att få en diagnos så tidigt som möjligt för att förebygga, behandla och lindra besvär.

LÄS ÄVEN: Förebygg artros med rätt mat: Här är vad du ska äta

Bästa sättet att bli kvitt artros är att vila

Fel! För mycket stillasittande kan snarare öka besvären eftersom musklerna som stödjer lederna försvagas samtidigt som lederna i sig blir stelare när de inte får vara aktiva. Träning är med andra ord viktig, men det gäller att undvika alltför ensidig och hård belastning av den skadade leden.
Fokus bör ligga på att träna upp muskulaturen kring den artrosdrabbade leden så att musklerna kan avlasta leden. I princip all rörelse är bra, exempelvis cykling, promenader och styrketräning.

Om du har ont i lederna så är det alltid artros

Inte sant. Artros är visserligen den vanligaste ledsjukdomen, men ledbesvär kan också bero på skador, överansträngning och inflammationer. Långvarig felbelastning, överansträngning och långa dagar på hårda golv kan bidra till värk i leder och muskler, utan att det för den skull behöver handla om artros.

LÄS ÄVEN: Nina lindrade sin artros med naturläkemedel: ”Jag hade tappat hoppet om att bli bättre”

Värme är bättre än kyla för onda leder

Stämmer inte. Faktum är att både kyla och värme kan användas för att lindra besvären vid artros. Kalla omslag eller kylpåsar fungerar bra vid exempelvis svullnad och inflammation medan värmebehandling kan mjuka upp stela och ömma muskler och leder. Laga efter läge med andra ord.

Det enda som hjälper är läkemedel

Inte sant. Antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel kan vara nödvändiga under perioder av svår artrossmärta, men långvarig användning ökar risken för biverkningar från framför allt mage och tarm. Har du långvariga problem kan det vara värt att prova något av godkända växtbaserade läkemedel och kosttillskott som finns mot artros och muskelvärk. Här finns bland annat preparat med läkeörter som djävulsklo (Flexiloges), gurkmeja och boswellia (ingår bland annat i Curamin Forte), grönläppad mussla (som i Glyc Original), nypon (Litomove och Movo) samt medel med ingefära, glukosamin och kollagen typ II.

Mat som innehåller omega 3-fettsyror, färgrika frukter och grönsaker samt frön, nötter och bönor räknas som bra antiinflammatorisk kost och kan också bidra till att lindra besvären vid artros och annan ledvärk.

LÄS ÄVEN: Sofia Åhman tipsar: Bli kvitt artrossmärtan med 5 enkla övningar

Väderomslag kan påverka artrosbesvär

Låter kanske som en myt, men mycket tyder på att vädret faktiskt kan påverka hur lederna mår. Forskningen har dock hittills inte lyckats visa exakt hur denna effekt uppstår. En teori är att personer med svullna leder kan vara extra känsliga för förändringar i lufttrycket, exempelvis i samband med regn och hög luftfuktighet. Även kyla kan påverka vår ledhälsa. Kalla leder blir lättare stela och ömma och många mår därför bättre av att hålla lederna varma även vintertid.

Artros drabbar män lika ofta som kvinnor

Totalt sett är risken att drabbas av artros i stora drag likvärdig för män och kvinnor i yngre åldrar, medan det finns en tydlig övervikt av kvinnor över 55 år i artrosstatistiken. En förklaring är att lägre östrogenhalter ökar risken för artros och benskörhet hos kvinnor efter klimakteriet. Totalt räknar man med att var fjärde person över 45 år har någon form av artros.