Gurkmeja lindrade Malins fibromyalgi: ”Fått mitt liv tillbaka”

Malin Eriksson var bara 26 år när fibromyalgin kom smygande. Det började med värk i benen och lederna, smärtan var så svår att hon knappt kunde sova på nätterna. För två år sedan bestämde hon sig för att prova ett naturligt tillskott med dokumenterad effekt mot ledvärk – det blev början på ett helt nytt liv!

Text: Sven-E Lindberg
Foto: Privat

Malin Eriksson är idag 36 år och bor i Kungsbacka söder om Göteborg tillsammans med maken Mathias och sonen Lo, 2 år. Hon är utbildad makeup-artist, men vägen till ett normalt fungerande liv har, trots hennes unga ålder, varit lång.

I tonåren var Malin som många andra kompisar: En ung tjej som älskade att röra på sig och hon hade stora planer för framtiden.

— När jag var 23 var jag på väg att flytta till London för att studera design och det kändes som att livet lekte, säger hon.

LÄS ÄVEN: Fibromyalgi – den kroniska smärtan som inte tas på allvar

Men inte långt innan Malin skulle åka drabbades hon av en plötslig stark huvudvärk. Hon hade haft huvudvärk tidigare, men aldrig så svår.

— Det blev värre och värre och jag sökte läkare fyra gånger, men fick hela tiden beskedet att det inte var något farligt och att det snart skulle ge med sig.

Huvudvärken var hjärnblödning

Vid femte besöket anade en AT-läkare oråd när huvudvärken inte gav med sig och ofta kom med täta kräkningar.

— Det visade sig att jag hade fått en blödning nära hjärnstammen, strax invid lillhjärnan. Den satt väldigt illa till och möjligheten att kunna bli helt återställd vågade ingen sia om. Där slogs alla drömmar jag haft i kras.

I stället för att flytta till London fick jag flytta hem till mamma och pappa i ett och ett halvt år.

Malin fick avbryta alla planer och lägga studierna på hyllan för att i stället fokusera på att arbeta med rehabilitering efter hjärnblödningen.

— Jag fick fantastisk hjälp i rehabiliteringen inom vården och alla runt mig ställde upp helhjärtat. Men det var en lång och besvärlig väg och jag fick verkligen kämpa för att inte tappa hoppet om att bli bättre.

LÄS ÄVEN: Camilla behandlar smärta med IR-ljus: ”Kan hjälpa så många”

En läkare och specialist på hjärnblödningar förklarade dock att resultatet av en rehabilitering efter en hjärnskada av den typ Malin hade drabbats av i hög grad beror på hur envis man är.

— Det kändes väldigt trösterikt och jag lärde mig så småningom att tålamod verkligen var bra och att jag, trots allt, kunde vara tacksam för att mina skador och besvär efter hjärnblödningen inte blivit ännu värre. Det var en viktig tankeställare. Och det gick ju sakta men säkert framåt, så det gällde bara att hålla ut.

Drabbades av fibromyalgi

Tre år efter hjärnblödningen, 2012, smög sig dock nya besvär på. Benen och lederna stelnade och vissa dagar var det så illa att Malin inte ens kunde ta sig ut utanför huset.

— Jag som älskade att vara ute och gå fick plötsligt vända vid porten och det kändes, ovanpå allt annat efter hjärnblödningen, otroligt tungt och motigt.

Malin misstänkte att det möjligen kunde vara reumatism, en sjukdom som hennes farmor haft stora besvär med.

— Så jag provade olika sätt att mjuka upp leder och muskler. Yoga fungerade bra så länge jag orkade hålla på, men gav ingen bestående effekt. Jag testade vattenyoga och det var samma sak där. Det kändes jättehärligt när jag var i den varma bassängen, men effekten var kortvarig.

Till slut fick Malin en remiss till en fysioterapeut.

LÄS ÄVEN: Musselextrakt hjälpte Maria få tillbaka rörligheten: ”Skillnad redan efter några veckor”

— Jag var desperat och kände att mitt liv inte kunde få bli ännu mer begränsat, minns Malin och fortsätter:

— Fysioterapeuten gjorde en grundlig undersökning och berättade att han misstänkte att det handlade om fibromyalgi. Senare fick jag också den diagnosen fastställd. Det kändes bra att få en förklaring till besvären, men när jag läste på insåg jag också att det var en kronisk sjukdom som för många var svår att rå på.

Malin bestämde sig för att göra som hon gjorde efter hjärnblödningen, göra allt som stod i hennes makt för att inte fibromyalgin skulle ta över när hon nu kommit en god bit på väg i sin rehabilitering efter hjärnblödningen.

— Jag fick smärtstillande som jag kunde ta när värken blev för jobbig, jag gick på sjukgymnastik och akupunktur, men det var inget som riktigt rådde på besvären. Jag hade ont och var stel på dagarna och hade svårt att sova på nätterna.

Malin fick medicin mot sin fibromyalgi, men stelheten och smärtan i lederna ville inte ge med sig. Men när hon började ta ett kosttillskott med gurkmeja kunde hon snabbt märka en förbättring. Foto: Privat

Testade kosttillskott med gurkmeja

När sonen Lo föddes för två år sedan kände Malin att hon måste försöka hitta något annat sätt att hantera sin fibromyalgi för att klara vardagen med en liten baby hemma.

— Jag läste på så mycket jag kunde och hittade så småningom en artikel om gurkmeja som visat sig kunna hjälpa många andra med liknande besvär. Så jag frågade min doktor om jag kunde ta ett kosttillskott med gurkmeja tillsammans med min övriga medicin och det skulle inte vara några problem.

Sagt och gjort. Malin läste på ytterligare och såg att det fanns ett gurkmejapreparat med gedigen dokumentation, Curamin Forte, och bestämde sig för att i alla fall testa.

— Då hade jag inte kunnat sova på sidan på flera år på grund av värken, bara på rygg. Det gjorde att jag vaknade flera gånger per natt och hade svårt att somna om. Och på dagarna var jag fortfarande väldigt stel och hade ont när jag rörde mig och belastade lederna för mycket.

Det dröjde bara någon vecka innan Malin märkte att hon plötsligt hade sovit en hel natt.

— Det kändes helt overkligt. Dessutom kändes värken och stelheten mycket lindrigare. Det var en fantastisk känsla att kunna röra sig mer obehindrat. All smärta försvann inte, men jag mådde sammantaget väldigt mycket bättre och kunde bara efter en kort tid röra mig nästan obehindrat.

I dag är Malin ute och går med sin 2-åring och dvärgschnauzern Malte flera gånger varje dag utan hinder.

— Med mindre smärta och ökad rörlighet kan jag leka så gott som obehindrat med min son. Och även om jag fortfarande dras med sviter från hjärnblödningen och fibromyalgin så har jag i dag energi inte bara för att klara mina vardagliga sysslor. Jag har också kunnat börja måla igen — och till och med börjat drömma om en liten gård på landet med hästar, katter, hundar och en vardag nära naturen.

— Det känns verkligen som att jag fått mitt liv och mina drömmar tillbaka och jag är, trots att livet inte alls blev som jag tänkt mig från början, otroligt tacksam för det liv jag har idag.

Curamin Forte

Kosttillskottet Curamin innehåller extrakt av läkeörterna gurkmeja och boswellia och har sedan det lanserades 2012 i USA blivit det mest använda och bäst dokumenterade kosttillskottet vid ledbesvär. Effekten och säkerheten är dokumenterad i ett 50-tal studier.

Curamin Forte bygger på 15 års forskning och innehåller ett unikt komplex av tre bioaktiva extrakt:

● Gurkmeja (BCM95®) – världens mest väldokumenterade och lättupptagliga Curcumin-extrakt.
● Boswellia (BosPure®) – fem gånger mer koncentrerat än vanlig boswellia.
● Turmeroner – naturligt eteriska oljor från gurkmeja, viktiga för absorptionen.

Curamin Forte kan både skydda kroppen mot oxidativ stress och aktivera immunsystemet. Två viktiga faktorer för hälsosamma leder och som bidrar till ledernas rörlighet, flexibilitet och funktion utan besvärliga biverkningar.