Ny IBS-behandling mer effektiv än probiotika: ”Förbättring inom 14 dagar”

Postbiotika stärker magens befintliga bakterieflora och kan vara mer effektivt än probiotika vid behandling av IBS. Allra bäst fungerar det om det kombineras med vanliga livsstilsråd.

Text: Sven E Lindberg
Foto: Getty Images

Fyra av tio svenskar har återkommande problem med magen — och två av tio beräknas ha IBS, som ofta leder till en kraftigt försämrad livskvalitet. Tillskott av probiotika med olika typer av bakteriestammar kan lindra besvären.

Det finns i dag en rik flora av egenvårdspreparat med probiotika för behandling av magbesvär. Probiotikapreparaten innehåller en eller flera olika stammar av mjölksyrabakterier i olika koncentrationer, som ska bidra till att berika magens egen bakterieflora.

LÄS ÄVEN: Annica led av IBS i över 15 år: ”Jag hade en rad obalanser i kroppen”

Definitionen av probiotika är enligt Världshälsoorganisationen, WHO, levande mikroorganismer som ges i tillräckliga mängder för att ge hälsofördelar.

Hälsofördelarna ska kunna visas i kliniska studier och ett probiotiskt preparat ska innehålla samma bakteriestammar i samma dos som använts i de kliniska studierna.

Probiotika tycks inte ha långvarig effekt på tarmen

Probiotika säljs som kosttillskott eller används i olika typer av mejeriprodukter.

— Probiotika förknippas med en rad hälsofördelar och det finns många välgjorda studier på probiotiska preparat, som visar på effekt så länge man fortsätter ta tillskott av probiotika. Men få eller inga studier har kunnat visa en långsiktig effekt efter avslutad behandling, säger Hans Israelsen, forskare och doktor i bakteriell genetik, som har ägnat 20 år att studera det komplicerade och livsviktiga samspelet i magens tarmflora och hur tarmfloran påverkas av vad vi äter.

En viktig slutsats av forskningen på området är betydelsen av så kallade kortkedjade fettsyror för att tarmen ska fungera optimalt.

LÄS ÄVEN: Jane lindrar sin IBS med hypnos: ”Utan behandligen är jag tillbaka på ruta ett”

— De kortkedjade fettsyrorna behövs för att tarmens celler ska få energi. Kroppen ska kunna ta hand om kostfiber, som är en av tarmens viktigaste näringskällor till framställning av kortkedjade fettsyror. Problemet för många med exempelvis IBS är att omvandlingen från fibrer till kortkedjiga fettsyror inte fungerar tillräckligt bra och då råkar magen i olag. Då kan det uppstå en läckande tarm som kan leda till obehagliga symtom som gasbilning, diarré och magont, säger Hans Israelsen.

Nytt preparat med postbiotika för att behandla IBS

År 2007 startade Hans Israelsen företaget Nordic Rebalance ReFerm för att utveckla en färdig produkt utifrån forskningsresultaten från Lunds Tekniska Högskola och det utvecklingsarbete som bedrivits vid SmiLe Incubator på Medicon Village i Lund och C4 Videncenter i Hillerød.

Resultatet är ReFerm, den första högkoncentrerade postbiotiska produkten på den nordiska marknaden för behandling av magbesvär som IBS.

— När jag gick igenom den omfångsrika forskningen kring probiotika var det slående att det inte tycktes spela någon större roll vilka mängder eller vilka kombinationer av olika bakteriestammar som ingår i ett probiotiskt preparat — resultaten blev i stort sett desamma oavsett koncentration och sammansättning. Och när behandlingen avslutas upphör också som regel effekten.

LÄS ÄVEN: IBS eller känslig mage? Här är 11 livsmedel att undvika för en gladare tarm

Det fick Hans Israelsen att fundera över andra angreppssätt för att stärka den befintliga tarmmiljön.

— Redan när vi är två-tre år gamla har vi utvecklat en bakterieflora i tarmen som oftast följer oss genom livet. Min utgångspunkt var att ta reda på hur vi kan stötta och stärka den bakterieflora vi redan har i stället för att tillföra nya bakteriestammar.

Dryck kan bidra till minskad inflammation i tarmen

Som biokemist och mikrobiolog har Hans Israelsen intresserat sig särskilt för de ämnen som uppstår i olika typer av fermenteringsprocesser — helt enkelt för att de under lång tid använts för att konservera livsmedel och visat sig ha en gynnsam effekt på mag- och tarmmiljön.

— I fermenteringen uppstår ämnen som stödjer tarmens funktion och gör det lättare att bryta ned exempelvis kolhydrater till kortkedjiga fettsyror som lättare kan tas upp i tarmen. Så i stället för att leta efter enskilda bakteriestammar eller kombinationer av stammar som kan tillföras i tarmen började vi tillsammans med forskare i Danmark och Sverige identifiera vilka näringsämnen som kan stärka den befintliga bakteriemiljön i tarmen.

LÄS ÄVEN: Trötthet kan bero på inflammation i magen

Forskning i Lund visade att fermenterad havre lämpade sig väl för att ta fram lämpliga näringsämnen — och ur den upptäckten utvecklades ReFerm, en dryck fullspäckad med näringsämnen som kan bidra till att minska inflammation i tarmen och lindra symtom vid olika typer av magbesvär som IBS.

— ReFerm är ett högkoncentrerat postbiotiskt preparat baserat på havre som har fermenterats med hjälp av mjölksyrabakterien Lactobacillus plantarum 299v. I fermenteringen bildas näringsämnen och ämnesomsättningsprodukter som har en positiv effekt på miljön i tarmen. Genom en förbättrad tarmmiljö förhindras att tarmbakterierna irriterar vårt immunsystem och skapar inflammation och andra besvär som gasbildning i tarmen.

Livsstilen är viktig vid IBS

Det har hittills publicerats två studier som visar på god klinisk effekt av ReFerm vid IBS och ulcerös kolit och fler studier pågår, bland annat med tillskott av ReFerm som stöd i behandlingen av olika leversjukdomar.

— Vi har fått mycket positiva resultat när det gäller IBS och lovande resultat på ulcerös kolit (inflammation i tjock- och ändtarmen). När det gäller behandlingen av leversjukdomar är det dock alldeles för tidigt att säga något om resultaten.

LÄS ÄVEN: 9 tips för bättre matsmältning på naturlig väg

Tillskott av ReFerm stödjer och stärker tarmens egen bakterieflora och fungerar allra bäst om det kombineras med vanliga livsstilsråd, understryker Hans Israelsen:

— Tarmen behöver en väl varierad kost med mycket fibrer från frukt, grönt och spannmål men det är också viktigt att röra på sig regelbundet, eftersom det underlättar tarmens arbete.

Magbesvären förbättras inom 14 dagar

ReFerm är utformad för en kortare eller längre behandlingsperiod och för många kan det räcka med en kur för att bli kvitt även svårare magbesvär. Skulle besvären komma tillbaka kan man ta en ny kur och några besvärliga biverkningar finns inte rapporterade.

— Det kan dock kännas lite ovant innan tarmen vant sig, men det brukar snabbt gå över och redan inom 14 dagar märker de flesta en tydlig förbättring, säger Hans Israelsen.

ReFerm kan än så länge endast köpas direkt från tillverkaren (referm.se) men på sikt är förhoppningen att kunna utveckla ytterligare produkter med den aktiva substansen från fermenterad havre.

En av ägarna till ReFerm är för övrigt Skånemejerier som tog fram och lanserade ProViva, en flytande fruktdryck med tillskott av probiotika som blivit en stor försäljningsframgång.