10 steg mot en yngre ålderdom: Mer kaffe och mindre ältande

Det går faktiskt att vrida tillbaka klockan och bli yngre! Det menar professor Bente Klarlund Pedersen, som här delar med sig av sina bästa föryngringsknep.

Text: Eva Boholm
Foto: Getty Images

1. Träna dig till slätare hy

Huden blir märkbart yngre efter bara tre månaders regelbunden träning. Vid fysisk aktivitet utsöndras myokinet IL-15 som har en föryngrande effekt på huden, enligt forskare. En aktiv 60-åring kan faktiskt ha hud som en 30-åring! Men träning ger inte bara ett ungdomligare yttre. Regelbunden fysisk aktivitet minskar risken för omkring 35 olika sjukdomar, till exempel cancer, hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2, benskörhet, demens och depression. Muskelaktivitet dämpar nämligen inflammationer som ofta är boven i dramat när det gäller våra vanligaste sjukdomar. Motionera (gå, spring, cykla, simma) minst 30 minuter om dagen. Ägna dig åt pulshöjande aktiviteter minst två gånger i veckan. Ju äldre vi blir desto viktigare är det att även styrketräna regelbundet, för att bevara muskelmassan i kroppen.

LÄS ÄVEN: Bli stark hemma: Enkla övningar för hela kroppen

2. Värna om fåfängan

Fåfänga är en stark drivkraft och en utmärkt föryngringsstrategi. Om vi ogillar muffinsmidjan som sväller över byxlinningen, kanske vi bestämmer oss för att börja träna och äta bättre. Rynkorna i ansiktet får oss kanske att inte att rökningen satt sina spår och det är hög tid att fimpa. När vi tycker att huden ser glåmig och blek ut kanske vi tar oss ut i friska luften lite oftare.

Professor Bente Klarlund Pedersen är 65 år. Hon håller sig ung med dagliga löprundor, nyttig kost och mycket tid tillsammans med sina barn och barnbarn. Foto: Les Kaner

3. Ju mer kaffe desto bättre

Nya studier visar att fyra eller fler koppar kaffe per dag är rena hälsokuren och föryngringsmedlet. Ju mer man dricker desto mindre risk för förtida död, enligt Bente Klarlund Pedersen. Den gynnsamma effekten gäller även koffeinfritt kaffe. Om du fikar tillsammans med goda vänner blir effekten extra stor.

LÄS ÄVEN: 6 goda anledningar att dricka kaffe

4. Undvik övervikt

Ät inte för stora portioner eller mellan måltiderna – undvik ätande när du inte känner dig hungrig! Prova gärna att fasta eftersom det har goda effekter på hälsan. Med motion håller du också vikten i schack. Fysisk träning bekämpar det farliga bukfettet som utsöndrar inflammatoriska ämnen i kroppen.

LÄS ÄVEN: Fastans fördelar: Därför ska du inte äta efter klockan 19

5. Ät antiinflammatorisk mat

Viss mat kan elda på pyrande inflammationer i kroppen medan annan mat dämpar inflammationsprocesserna. Undvik mat som du vet är ohälsosam, till exempel mättat fett och socker i snacks, godis, fikabröd och så vidare. Välj mat med nyttiga fetter; lax, makrill, nötter, avokado och så vidare. Ät mindre kött och mer fiberrik vegetarisk kost. Frukt, bär och grönsaker hämmar inflammationer, risken för sjukdomar och för tidigt åldrande.

LÄS ÄVEN: Maria Borelius äter antiinflammatoriskt: Jag blev smärtfri och energifylld på några veckor

6. Sluta älta

Det är viktigt att sköta om sin mentala hälsa, att sträva efter lugn och harmoni. Vetenskapen visar att stress, ångest, depression och oro bryter ner immunförsvaret och bidrar till att vi åldras snabbare och lättare drar på oss sjukdomar. Elizabeth Blackburn, en av Nobelpristagarna i medicin 2009, fann att det inte bara är livsstilen utan också livsinställningen som påverkar kroppens åldrande. Stress och negativa tankar utlöser stresshormonet kortisol. Detta påverkar immunförsvaret, som sköter underhållet av telomererna. Tänk på att fysisk träning är ett utmärkt sätt att ta udden av stress, och endorfiner ger lyckokickar
som gör att känslosvackor känns mindre djupa.

LÄS ÄVEN: Christina Stielli: ”Jag har minimerat min oro till 15 sekunder per dag”

7. Hitta livets mening

När vi hittar meningen med livet och går upp helhjärtat i något stärker vi vår hälsa. Det kan vara ideellt arbete, religion och fritidsintressen som man brinner för. Att hjälpa andra är bland det mest meningsfulla som finns och bästa sättet att stärka både sin egen och den andras hälsa. – Man har funnit att människor som vårdar en sjuk närstående, vilket ju innebär en enorm psykisk stress, paradoxalt nog lever längre. Att känna sig behövd och kunna hjälpa till motverkar stressens skadeverkingar, säger Bente.

LÄS ÄVEN: Det här är ikigai och så hjälper det dig att hitta meningen i ditt liv

8. Satsa på din skönhetssömn

Både ditt yttre och inre gynnas av en god natts sömn. Sju till åtta timmar bör du sova, och det är helt okej att ta en tupplur på dagen om det blev för lite sömn under natten. Du får ett mindre midjemått när du sover ordentligt och löper mindre risk för sjukdomar, som exempelvis diabetes och hjärt-kärlproblem. Det
finns ett statistiskt samband mellan för lite sömn och för tidig död.

LÄS ÄVEN: 5 saker som stör din sömn + tips på hur du kommer till ro

9. Måttligt med vin

Forskare har kunnat bevisa att de som dricker små till måttliga mängder alkohol har nedsatt risk för hjärt-kärlsjukdom, diabetes och demens.

– Det är inte bara antioxidanterna i exempelvis rödvin som ger de här hälsoeffekterna utan alkoholen i sig, säger Bente. Ett till två glas vin om dagen kan vara ett bra inslag i ett långt och friskt liv, visar vetenskapen.

10. Älska mer

Ju fler djupa och nära kontakter du har, desto större chans har du att leva länge. Kärleksfulla relationer är bland det mest uppbyggande som finns för hälsan och antiåldrandet. Men avbryt dåliga vänskapsförhållanden som kan utlösa negativa känslor och stressreaktioner hos dig. Ha sex oftare! Studier visar att man blir ”yngre” både till kropp och själ av ett aktivt sexliv. Under samlag utsöndras tillväxthormoner som gör huden mer elastisk och kroppen mer välmående.

LÄS ÄVEN: Inte sugen? Läs sexologens 10 tips för att hitta sexlusten