Leila var utan lukt- och smaksinne i 10 år: ”Jag kände inte doften av min nyfödda baby”

Leila Zinai saknade lukt och smak i tio år – men plötsligt en dag i somras när hon hängde tvätt kände hon den ljuvliga doften av sköljmedel. Idag är hon djupt tacksam över att hon fick tillbaka både lukt- och smaksinne och att hon äntligen kan känna den härliga doften av sitt eget barn.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Gugge Zelander

Det finns olika anledningar till varför man tappar förmågan att känna lukt och smak. För Leilas del handlade det om att hennes näspolyper hade skapat blockeringar i passagen till hjärnans luktcentrum i det limbiska systemet.

— Jag har haft ansträngningsastma sedan jag var barn. Men jag har tidigare i mitt liv faktiskt haft ett förstärkt lukt- och smaksinne. Förr brukade jag säga att de sinnena var överaktiva för mig, säger Leila.

Leila Zinai
Ålder: 45 år.
Familj: Dottern Miriam, 7 år.
Bor: I skånska Vellinge.
Gör: Familjebehandlare.

Läkarna misstänkte KOL

Det var år 2012 som hon förlorade lukt- och smaksinne. Hon minns det som om det var igår eftersom hon nyligen hade kommit hem från en fyra veckor lång resa till Kina. Den man hon då levde med hade drabbats av en allvarlig cancersjukdom, en obotlig hjärntumör, och genomgick immunterapi på ett sjukhus i Peking.

— Han hade fått besked om att han bara hade 14 månader kvar att leva, och precis så blev det.

De två hade mötts bara ett år tidigare och blivit förälskade. Nu, under hans sista år i livet, kretsade det mesta kring hans svåra sjukdom. Det var tufft att leva vid sidan om och när Leila vid hemkomsten från Kina upptäckte att hon hade tappat både lukt och smak kändes det som ett mindre problem jämfört med vad han gick igenom.

— Jag tänkte att det kommer väl tillbaka igen snart. Men istället fick jag allt större problem med mina lungor, jag fick svårare att andas. Läkarna trodde att det handlade om begynnande KOL, men det visade sig vara fel diagnos.

Luktbortfallet berodde på näspolypos

Leila remitterades till en öron-näs- och halsmottagning där läkaren kunde konstatera att hon fått näspolypos, en kronisk och inflammatorisk sjukdom som kan innebära bland annat just förlust av luktsinnet.

Upplevelsen av lukt är en komplex process där doftmolekyler aktiverar receptorer i övre delen av näsan. Och det intressanta är att mycket av det som vi upplever som smak egentligen är doft.

— Jag gick igenom två operationer i näsan, polyperna plockades bort, men det hjälpte inte.

Specialistläkaren hon hade remitterats till berättade att hon inte kunde garantera att Leila någonsin skulle få tillbaka sin lukt och smak.

— Det blev naturligtvis en stor sorg för mig. Både njutning och umgänge är till stor del kopplat till att dela erfarenheter av dofter och smak. Det jag har kunnat delge andra när vi har ätit mat tillsammans är hur jag har upplevt konsistensen på det jag äter. För mig blev det visuella allt mer viktigt.

Leila återkommer ofta till hur tacksam hon känner sig för allt i hennes liv som hon har haft och har som är positivt. Och hur viktigt det är att acceptera det som händer så att man inte fastnar i bitterhet.

Att förlora doftsinnet var en sorg, men Leila valde att fokusera på allt hon var tacksamför i livet.

Kunde inte känna doften av sin baby

Tre år efter att mannen hon älskade hade ryckts ifrån henne, blev hon gravid och födde en efterlängtad dotter. Livet tog en ny vändning.

— Det sorgliga var att jag inte kunde känna doften av min baby när hon föddes.

Babydoft vet man idag kan ha en positiv effekt på hjärnans belöningscentra och göra människor mer harmoniska. Och tyvärr hade Leila inga doftminnen att bära med sig av hur gott en liten baby doftar.

Leila berättar på ett humoristiskt sätt hur knepigt det kunde vara att veta när det var dags att byta blöja…

— Det där skapade en del osäkerhet i början. Jag är väldigt renlig av mig, men jag har säkert gått omkring och spridit ett antal dofter omkring mig utan att veta om det, säger Leila och skrattar.

När hennes lilla dotter var ett år och åtta månader dog Leilas mamma. Sorgen och saknaden var stor. Men återigen är det tacksamheten hon vill belysa, hon hade fått ett fantastiskt stöd av sin mamma genom både graviditet, förlossning och den första bebistiden.

I samband med förlossningen upptäcktes proppar i Leilas lungor. Vid röntgen hittades ett så kallat bifynd, en tumör i bukspottskörteln, som lyckligtvis visade sig vara godartad. Hennes lukt- och smakbortfall kändes som en sekundär problematik, även om den ständigt gjorde sig påmind i hennes vardagsliv.

Plötsligt kom dofterna tillbaka

Intresset för matlagning hade avtagit mer och mer. Det är inte lätt att krydda och få till mustiga och kulinariska smaker när man själv inte kan smaka av. Men dottern Miriam var nöjd med att hennes mamma oftast serverade falukorv, eller köttbullar med makaroner.

Men så hände det som Leila nästan hade slutat drömma om. Hon var på besök hemma hos sin bror och befann sig i hans trädgård tillsammans med Miriam och hennes kusiner.

— Jag höll på att hänga tvätt och till min stora förvåning kände jag helt plötsligt doften av sköljmedel. Jag bara skrek rakt ut: ”Miriam kom hit så att jag får lukta på dig!” Och jag bara fortsatte njuta av dofterna jag kunde förnimma av Miriam och hennes kusiner. Det var helt fantastiskt!

”Nu njuter jag av alla ljuvliga dofter och smaker”

Rädd att åter förlora doft- och smaksinne

Den första tanken som dök upp i Leilas huvud när de två sinnena återvände var att hon nu äntligen skulle få känna hur hennes eget barn doftade. Det hade varit en sorg för henne att hon dittills hade missat den upplevelsen.

Numera kan Leila njuta av alla ljuvliga dofter och smaker. Matlagningen har blivit mycket roligare när hon kan smaka av. Häromdagen lagade hon en mustig nordafrikansk gryta med massor av nya härliga kryddor och både hon och Miriam gladdes åt de goda smakerna.

Även om Leila inte gjort någon stor sak av att hon inte känt doft eller smak är hon idag överlycklig över att sinnena återvände efter tio år. Och inte nog med att hennes förlorade sinnen kom tillbaka; kärleken har också kommit in i hennes liv igen.

— Jag har mött en underbar man och tänk att jag kan känna hans doft. När jag häromdagen nämnde för honom att jag var lite orolig för att dofter och smaker ska tas ifrån mig igen sa han spontant att en sak som jag i alla fall inte behöver oroa mig för, det är att han ska försvinna ur mitt liv.

Det här är näspolypos

Näspolypos är en kronisk slemhinneinflammation i näsa och bihålor. Symtomen är oftast nästäppa, nedsatt luktförmåga och långdragen snuva.

Inflammationen botas i första hand med nässpray med kortison, men vid svårare fall krävs ett kirurgiskt avlägsnande av polyperna med långvarig nasal steroidbehandling som uppföljning.

Källa: praktiskmedicin.se

Leilas insikter efter 10 år utan doft och smak

  1. Jag känner tacksamhet för allt jag har i mitt liv. Livet är en gåva.
  2. Jag har en ökad förståelse för dolda funktionshinder och är väl medveten om att vissa handikapp inte syns på utsidan.
  3. Människor är så mycket mer än det som inte fungerar som det ska i deras liv.