Experten om luktbortfall: ”Att träna upp sinnet hjälper de flesta”

Att tappa sin förmåga att känna lukt och smak upplevs ofta problematiskt. Det menar överläkaren och forskaren Pernilla Sahlstrand Johnson, som med aktuella studier visar att luktträning hjälper de flesta – om man har tålamod och tränar fokuserat.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Getty Images

Under och efter pandemin har intresset för smak- och luktbortfall ökat. Överläkaren Pernilla Sahlstrand Johnson som arbetar vid Öron, näs- och halsmottagningen i Lund, Universitetssjukhuset i Skåne, har ingått i ett EU-forskningsprojekt med syfte att studera tappat luktsinne, och vad man kan göra åt det.

— Just nu håller vi på att sammanställa forskningsresultat, där vi har studerat covidpatienter gällande lukt och smakförmåga. Det har visat sig att de allra flesta får tillbaka åtminstone en del av sin lukt och smak efter en covidinfektion, säger Pernilla.

Luktbortfall kan leda till viktnedgång

Tio till tolv procent av Sveriges befolkning lider av lukt- och smakbortfall och detta var ett faktum långt innan pandemin, även om det sällan har talats om den patientgruppen.

LÄS ÄVEN: Leila var utan luktsinne i 10 år: ”Jag kände inte doften av min nyfödda baby”

Något Pernilla med säkerhet kan säga är att lukt och smak påverkar vårt välmående. Forskning har visat att luktbortfall kan leda till både viktnedgång (det är inte är roligt att äta när man inte känner någon smak) och viktuppgång, vilket kan bero på att söta smaker kan vara lättare att känna för en del.

Pernilla Sahlstrand Johnson

Smak är till stor del doft

När vi tuggar mat frigörs molekyler som når näsans luktreceptorer via svalget. Den processen kallas retronasal doft.

— Vi känner fem grundsmaker; sött, salt, surt, beskt och umami, men numera håller man på att forska kring att det finns fler smaker. Ofta nämns vatten och metall, så det är troligt att nya smaker kommer att presenteras inom några år.

Lukt- och känselsinnet samverkar och gör att hjärnan skapar den totala smakupplevelsen. Även känsel i munnen och ljudet av maten som finns i munnen tros påverka smak och doft. Det kan vara svårt att skilja mellan de sinnesupplevelser som orsakas av stimulering på tungan och de luktupplevelser som inträffar samtidigt. Något som kan vara kul att veta är att smakerna hos varm och kall mat känns mildare än smakerna av mat som befinner sig nära kroppens egen temperatur.

Ett fåtal drabbas av parosmi

Vad tycker de patienter som tappat luktsinnet är jobbigast?

— Att inte kunna njuta av måltider gemensamt är livskvalitetspåverkande. God mat i gemenskap är ett av de största och viktigaste belöningssystemen vi människor har, säger Pernilla och fortsätter:

— Sedan finns det de som har drabbats av fantomdofter, som ofta kallas coviddofter. Det upplevs som väldigt jobbigt.

Endast ett fåtal personer har drabbats av luktstörningen parosmi (förvrängning av lukt), som innebär att tolkningen av dofter har monterats ihop på ett felaktigt sätt. Plötsligt kan den ljuva doften av vanilj börja lukta ruttet ägg.

LÄS ÄVEN: Klumpen i halsen gjorde det svårt att svälja: Så blev Malin fri från besvären

— Sådant som man innan tyckte luktade gott börjar lukta äckligt. Varje doft är ju en hopkoppling av flera olika doftepitel, och när en av dem försvinner beroende på en virusinfektion förstår inte vår hjärna hur den ska tolka signalerna.

Något Pernilla också vill belysa är att det kan upplevas som en stor förlust att inte kunna känna doften av sitt barn eller sin partner.

— Att känna doften av sin partner kan faktiskt göra att ens sömnkvalitet förbättras, ifall man delar sovrum.

Luktträning kan återställa doftsinnet

Enligt studier är luktträning en möjlig väg för att få tillbaka förmågan att känna lukt och smak, men det krävs tålamod.

— Välj fyra kryddor och eller födoämnen som du har hemma, som vaniljpulver, kardemumma, timjan, kaffe, sylt, kummin eller hackad vitlök. Byt dofter varannan vecka. Lukta tio minuter varje morgon och kväll. Slut ögonen och fokusera. Det här är en slags sjukgymnastik som är bekräftat verkningssam, antalet luktreceptorer och nerver ökar och hjärnan tränas på att tolka informationen.

Att ha tillförsikt till träningen är viktigt och att den genomförs strukturerat varje dag på rätt sätt.

LÄS ÄVEN: Vibeke fick hjälp att sova: ”Nu har jag ett verktyg, om problemen återkommer”

— Luktbulben som går upp till hjärnan ökar i storlek när man lukttränar, det visar forskningen tydligt, säger Pernilla.

Luktträning: Så gör du

  • Välj ut vilka dofter du ska lukta på, gärna kryddor från ditt skafferi.
  • Börja med att välja ut 4 – 6 tydliga dofter som du tycker om och som inte doftar alltför starkt.
  • Lukta på dina utvalda dofter en gång på morgonen och en gång på kvällen under cirka 10 till 15 minuter varje gång.

Gör så här:

  1. Lukta på varje doft i 10 – 20 sekunder.
  2. Koncentrera dig på doften och hur du minns att den borde dofta.
  3. Lukta på doften som när du luktar på en blomma. Dra inte in allt för mycket luft. Föreställ dig dofterna med dina tankar.
  4. Upprepa samma tillvägagångssätt med nästa doft.
  5. Se till att du inte blir störd när du tränar – koncentrera dig noga på dofterna.

Testa ditt doftsinne

  • Håll för näsan och stoppa en bit äpple i munnen. Hur upplevde du smaken? Kunde det lika gärna ha varit en bit potatis?
  • Släpp nu taget om näsan och andas ut så att doftmolekylerna från munnen når upp bakvägen till näsan. Känn skillnaden i lukt- och smakupplevelse.

5 orsaker till lukt- och smakbortfall

  1. Covid 19-infektion.
  2. Vissa andra virusinfektioner.
  3. Trauma – som exempelvis en rejäl hjärnskakning eller att man bryter ben vid nästaket, då kan de tunna trådarna som leder från näsan till luktbulben slitas av.
  4. Bihåleinflammation, som antingen beror på att polyper förhindrar passage till nästaket där luktepitelet sitter eller att slemhinnan i näsa och bihålor blir kroniskt svullna så att doftmolekylerna inte når fram. Själva inflammationen påverkar också luktcellerna.
  5. Sjukdomar där nerver bryts ner, som Parkinsons sjukdom och olika demenssjukdomar. Men ibland går det inte att fastställa en specifik orsak.

Covid 19 och luktbortfall

Ungefär fem procent av dem som drabbats av smak- eller luktbortfall vid covid 19-infektion får bestående problem. Det visar en studie gjord 2022, som också presenterar siffror som säger att det är fler kvinnor än män som får luktbortfall.

Källa: dagensmedicin.se