Träna upp ditt tålamod – lev längre och bli en bättre vän

Ett större tålamod kan faktiskt leda till ett längre liv, så om du har en kort stubin kan det vara en god investering att träna upp tålmodigheten. Här får du en enkel övning för just det, och tips som hjälper dig att varva ner när tålamodet sviktar.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Getty Images

Att göra tålamodet till sin vän handlar om att göra sig själv medveten om egna reaktioner. Att blicka inåt och lyssna på sig själv är en bra start om man vill bli en mer tålmodig person.

Agneta C. Andersson jobbar som coach och tipsar om att det kan vara bra att ibland betrakta sig själv utifrån ett helikopterperspektiv.

Ibland brister ens tålamod, det är både mänskligt och väldigt vanligt. Agneta C. Andersson som är certifierad coach och också utbildad mindfulnessinstruktör driver företaget ACA-Coaching, där hon bland annat vägleder klienter mot mindre stress och mer tålmodighet.

— Först och främst, som i all personlig utveckling, handlar det om att bestämma sig för att stanna upp och ge sig tid för reflektion. Det är först när man blir medveten om sina egna reaktioner som man kan börja göra något åt dem, säger Agneta.

LÄS ÄVEN: Forskning visar: Stort tålamod leder till längre liv

Att bli medveten om vad det är som triggar igång systemet som gör en otålig, och att också börja intressera sig för hur man agerar när det händer, är en bra början.

— Det handlar om att lära sig stå ut med väntan och hantera svårigheter utan att låta autopiloten och hela känsloregistret ta över. För att uppnå det krävs viss träning. Jag rekommenderar alla att lära sig mindfulness, att blicka inåt för att bli mer medveten, och att lyssna och komma sig själv närmare. På så sätt blir man både snällare mot sig själv och ödmjukare mot omgivningen.

I kölvattnet av en mer mindful tillvaro kommer insikten att när jag kan behålla tålamodet fattar jag också klokare beslut, som i slutändan gör att jag själv mår bättre.

I forskning har man sett att när man tränar mindfulness regelbundet märks en förskjutning av aktiviteten i hjärnan från höger till vänster pannlob. Den vänstra delen styr över positiva känslor medan höger är irritation och ilska med mera. Tålamod är en eftertraktad egenskap helt enkelt för att den gör att man mår bättre själv. Den som är känslostyrd riskerar att ofta starta upp alla kroppens stress-system med effekterna högt blodtryck, hjärtklappning och så vidare.

LÄS ÄVEN: 10 tips för bättre tålamod

Agneta tar ett exempel: ”Tänk på den irritation i trafiken som ofta uppstår och vad köer kan göra med den allra trevligaste människan.” Just den situationen är alldeles utmärkt ifall man vill börja träna sitt tålamod, och hantera pressade situationer utan att gå igång känslomässigt.

— Ett annat tänkvärt exempel är hur mycket mer det ger en själv när vi orkar lyssna på varandra, och att inte stå på tårna för att man själv är otålig.

Att orka lyssna klart på någon som berättar något som man själv kanske inte brinner för rent intressemässigt är en bra träning. På köpet blir man en bättre vän, partner, kollega.

SOAS – en tålamodsövning

S = stanna upp – för att överhuvudtaget skapa möjlighet att lägga märke till vad som sker och vara närvarande i det.

O = observera – vad gör det här med mig, tankar/känslor/vad händer inom mig/omkring mig (blir jag stressad, arg, ledsen, eller går pulsen upp?).

A = acceptera att det är som det är just nu i den här stunden oavsett vad du tycker om det, även svåra saker (att försöka fly/trycka undan skapar bara ännu starkare motstånd, ungefär som att försöka springa ifrån sin egen skugga = lönlöst).

S = svara eller släpp – här gör jag ett medvetet val om fortsättningen (jag följer inte första impulsen utan svarar på händelsen medvetet, eller jag släpper medvetet för att kanske komma tillbaka senare efter att jag har tänkt på saken).

Agnetas tips för mer tålamod

● Ta dig tid att stanna upp.
● Träna SOAS regelbundet.
● Lär dig andas med hjälp av mindfulness – en bra kompetens och ett sätt att leva för att göra kloka val och ha i sin egen verktygslåda så att man inte blir ett offer för sin egen autopilot.

Andningen – ett verktyg för bättre tålamod

Andningen är verktyget att ta till när tålamodet sviktar. Några lugna andetag (djupa inandningar genom näsan och långa utandningar genom munnen). Att lägga handen på magen eller bröstkorgen vid in/utandning kan hjälpa till ytterligare.

LÄS ÄVEN: Nej, att multitaska gör dig inte mer produktiv – 10 tips för mer fokus och mindre stress