Sluta se dig själv som ett offer: Råden som hjälper dig ur den skadliga mentaliteten

Det kan vara tröttsamt att umgås med människor som tenderar att se sig som offer för omständigheterna. Känner du att du riskerar att hamna i offerrollen? Här är fyra råd som hjälper dig att slänga offerkoftan!

Text: Rikke Thuesen, psykoterapeut, sexolog och parterapeut
Foto: Getty Images

Tala om vad du behöver

Många uppfattar det som krävande och egoistiskt om de säger vad de vill. Därför lindar de in det, krumbuktar sig och försöker på olika sätt att få omgivningen att göra som de vill. Det blir en konstig gissningslek.

Ofta skulle dina nära och kära faktiskt väldigt gärna vilja ge dig exakt det du behöver, så ta reda på vad du vill och berätta det för dem. Fundera på om det finns speciella situationer där du inte vågar uttrycka dina behov, och vilka metoder du använder för att få dem tillgodosedda.

LÄS ÄVEN: Kay Pollak: ”Det går att lära sig att få ett bättre och lyckligare liv”

Sluta kritisera

Har du en tendens att straffa din partner genom att till exempel kritisera och hitta fel, då kan det vara så att du har satt dig själv i offerrollen. Ofta startar den som känner sig kränkt en konflikt, som kan ge utlopp för negativa känslor som ilska och irritation. När konflikten pågår finns det nämligen en anledning att skälla och få utlopp för sina känslor.

Öva dig på att uttrycka dina känslor när de uppstår, så att du inte håller dem inne tills du kokar över och låter din ilska gå ut över din partner. Se ärligt på dig själv och sätt stopp när du är orimligt kritisk. Vad exakt längtar du efter? Svaret är sällan konflikt, men ofta omsorg.

LÄS ÄVEN: Christina Stielli: ”Jag drog ett streck över mamma och slutade hoppas”

Släpp behovet att hjälpa alla

Om du är en person som tar på dig rollen som ”räddaren i nöden” kan du komma att hjälpa andra även när de inte har något behov av hjälp. Det ger en riktigt skön känsla att vara den som kan reda upp saker och ting.

Men härrör hjälpsamheten från det faktum att du bara kan känna dig tillräckligt bra och värd att älska om du gör något för andra är det otillfredsställande både för dig själv och för dem du hjälper. De kan till och med bli otacksamma eller irriterade. Du är värd att älska, även om du inte hjälper alla runt omkring dig. Försök att låta bli att hjälpa alla och se vad som händer.

LÄS ÄVEN: Så säger du förlåt till din partner – 5 tips som gör det enklare för er båda

Ta ansvar

När du tar på dig offerrollen tar du inte ansvar. Andra bär skulden till dina problem och du kan anklaga dina närmaste för att inte ha gjort tillräckligt för att hjälpa eller för att vara direkt orsak till ditt elände.

Om andra försöker få personen i offerrollen att ta ansvar, eskalerar hjälplösheten och passiviteten ofta, så du måste själv ta av dig offerkoftan. Att bli medveten om att du hamnat i offerrollen är första steget i en process som kan vara svår, men du har mycket att vinna, inte minst personlig frihet.

LÄS ÄVEN: De levde i toxiska förhållanden – med samma man: ”Nedbrutna och traumatiserade”