Gitte led av smärtor och trötthet – här är metoden som förändrade allt

När Gitte Lindgaard började med Wim Hof-metodens iskalla bad och andningsövningar gav det henne en euforisk känsla och en skön start på dagen. Hon fann dock snabbt att det också hjälpte mot både hennes smärtor och trötthet.

Text: Julie Svarrer
Foto: Jacqueline Fluri

De flesta morgnar, när Gitte Lindgaard vaknar i sin lägenhet på Amager i Köpenhamn, går hon ut på sin lilla altan och kryper ner i en stor tunna fylld med kallt vatten. Efter två — tre minuter är hon tillbaka på balkonggolvet igen, där hon gör en snabb övning som heter Horse Stance. Den får värmen att cirkulera i kroppen. Sedan går hon in i köket och brygger en kopp kaffe. Då har dagen börjat bra.

Gitte tränar Wim Hof — en metod som kombinerar andningsövningar med exponering för kyla, en metod utbredd över hela världen.

— Vi har ju en idé om att det som är hälsosamt inte kan vara roligt också. Men det är Wim Hof-metoden, det känns som ett fyrverkeri i hela kroppen. Och detta sker samtidigt som du får igång din cirkulation, minskar inflammationer i kroppen och förbättrar din stresstolerans, säger Gitte.

Mindre smärta efter isbaden

Under många år var Gitte, med sina egna ord, ”bara” en vinterdoppare. Hon gick till vattnet, tog ett snabbt dopp och sedan snabbt upp igen. Men när hon anmälde sig till en guidad Wim Hof-session upptäckte hon att kombinationen av isiga bad med en viss typ av andning gjorde att hon kunde uthärda kylan längre. Det gjorde henne helt euforisk, och för första gången tappade hon faktiskt koll på tiden.

Hon satt i isbadet i tre minuter innan en av de andra deltagarna petade henne på axeln. När Gitte kom upp började hon skaka och mådde extremt illa.

Efteråt hade hon ändå en känsla av att Wim Hof-metoden kunde ge henne något om hon gick lite försiktigare till väga.

De iskalla baden och andningsövningarna med Wim Hof-metoden visade sig snart göra Gitte friskare och mindre plågad av smärta.

— För 12 år sedan var jag inblandad i en våldsam trafikolycka och drabbades av kronisk whiplash. Då använde jag yoga för att återhämta mig. Det hjälpte mig ganska mycket, men jag var fortfarande ofta tvungen att ta smärtstillande. Efter en period av kalla bad gick det plötsligt upp för mig: ”Gud, jag har inte tagit piller på flera månader nu!” Det var helt fantastiskt. Med denna metod hade jag på väldigt kort tid nått resultat som jag inte varit i närheten av tidigare.

Fick mer energi tack vare Wim Hof-metoden

Med whiplashen kom också en invalidiserande trötthet, för när du kämpar med kronisk smärta blir kroppen utmattad.

— Men en dag sa min dotter till mig: ”Mamma, det var faktiskt länge sedan vi hade fryspizza till middag”. Jag tog ofta till det för att jag var så trött i slutet av dagen och inte orkade stå i köket. De kalla baden har gjort att jag i stort sett har återhämtat mig från min kvällströtthet. Nu orkar jag gå och träna på kvällen i stället för att falla ihop i soffan och det gör en enorm skillnad för välmåendet, säger Gitte, som samtidigt fått många komplimanger från sin vänkrets, eftersom hon plötsligt såg mycket fräschare och gladare ut.

Flera av Gittes väninnor visade intresse för metoden när hon delade bilder på Instagram, där hon sitter i sin tunna eller simmar vid stränderna runt Köpenhamn. Och Gitte vill väldigt gärna lära andra — men inte utan att ha fullständig koll på principerna först. Därför bestämde hon sig för att utbilda sig till Wim Hof-instruktör.

Gitte var inte rädd för kyla innan hon började med Wim Hof-metoden. Hon undervisar i naturmedicin och har i det sammanhanget flera gånger sovit i ett tält i skogen en januarinatt, med kylan som oundviklig följeslagare.

När vi tar ett dopp i en kall sjö ökar antalet endorfiner – ett hormon som får oss att må bra och kan minska smärtor. Foto: Jacqueline Fluri

Wim Hof-metodens tre pelare

Men när hon en vinterdag hade gått till stranden för att bada med en god vän, och de fick göra hål i isen med en yxa hon hade med sig, kände hon ändå obehaget smyga sig på.

— I Wim Hof-metoden talar man om tre pelare, där den mentala delen (attityd/engagemang) är den första pelaren. De andra två är köldexponering och andning. Egentligen kan du inte känna någon skillnad på om vattnet är fyra eller noll grader. Men när det är is på vattnet reagerar din kropp instinktivt med motvilja eller till och med rädsla. Den säger till dig, att nej, du ska inte gå dit, för det är livsfarligt. Du måste acceptera och möta det obehaget. Åtminstone till viss del, säger Gitte.

Andningstekniken, liksom de kalla baden, hjälper till att ge kontroll över den del av nervsystemet som annars inte kan kontrolleras. Du andas snabbare och djupare än du normalt skulle göra och kommer vanligtvis att upptäcka att du efter en sejour på cirka 30 andetag kan hålla andan under en relativt lång tid, även precis efter att du andats ut.

— De här pauserna är en stund av lugn i hela kroppen, där jag verkligen kan känna mig själv. Samma sak händer när jag sitter i det kalla vattnet. Vattnet blir en spegel av hur jag mår. Om det en dag känns superkallt och jag har svårt att hitta lugnet är det ett tecken på att jag nu kanske behöver ta extra väl hand om mig själv. Du kan inte fly från kroppen när du sitter i ett isbad.

Vem är Wim Hof?

Holländaren Wim Hof är också känd under smeknamnet The Iceman (ismannen). Han ligger bakom 26 olika världsrekord, inklusive ett för det längsta isbadet på 1 timme och 12 minuter. I februari 2009 nådde han toppen av berget Kilimanjaro på två dagar, endast iklädd shorts.

Han gör bland annat dessa saker för att visa att när man utsätter kroppen för någon form av kontrollerad krisberedskap aktiverar man ett antal hälsofrämjande mekanismer. Kyla och andning är två av dessa verktyg.

Läs mera på wimhofmethod.com

Wim Hof. Foto: Getty Images

Andningsövning för mer energi

Gör så här:

Lägg dig ner eller gör dig bekväm. Ta 30-40 djupa andetag genom näsan. Försök att andas in mer luft än du andas ut. Efter det sista andetaget, andas ut helt och håll andan tills du känner behov av att andas igen. Här tar du ett djupt andetag och håller andan i cirka 15 sekunder, varefter du andas normalt igen.

Därför är det så bra:

När du börjar andningsövningen med 35 kraftfulla andetag sänker du koldioxidnivån i kroppen, vilket gör kroppen mera basisk. När du ökar den basiska miljön sänker du samtidigt inflammationen i kroppen.

När du efter de cirka 35 andetagen håller andan på tomma lungor minskar syrehalten, men när koldioxidnivån stiger i kroppen släpps syret från de 35 extra djupa andetagen ut i kroppen. Samtidigt släpper du ut mer adrenalin under din andning än om du hoppar bungyjump för första gången. Adrenalin ger en boost av energi och sätter även igång produktionen av endorfiner, som är upplyftande och gör oss glada.

Källa: Gitte Lindgaard

Gittes 5 bästa tips: Wim Hof-metoden för nybörjare

  1. Avsluta din dagliga dusch med en kalldusch – och öka gradvis längden.
    Vecka 1: 15 sekunder.
    Vecka 2: 30 sekunder
    Vecka 3: 45 sekunder
    Vecka 4: 60 sekunder.

Du kanske vill börja med en sval dusch. Inte iskall, men tillräckligt kall för att du ska känna att du måste fokusera för att klara av det. Så småningom kan du utforska om du klarar det kallare eller om det är bra som det är.

  1. Köp Wim Hof-appen: ”Wim Hof Method”. Här får du tillgång till en mängd utmaningar och möjligheter: Köldträning, guidad andning och mycket mer. Den ger en känsla av att någon håller dig i handen och vägleder dig.
  2. Köldträna dina händer och fötter. Det är riktigt bra för cirkulationen. Fyll ett kar med kallt vatten och placera sedan händerna eller fötterna i vattnet. Återigen måste du vänja dig gradvis. Första gången 30 sekunder, sedan 45 sekunder och slutligen upp till 2 minuter. Du kan också lägga isbitar i badkaret för att utmana dig själv ytterligare.
  3. Gå med bara fötter på jord eller gräs i fem minuter året runt. Acceptera att det är kallt och var närvarande i kylan. Försök om du kan att finna njutning i det obehagliga.
  4. Arbeta med din närvaro och ditt mindset. Hitta några minuter varje dag för att bara koppla av på en ostörd plats. Ta några djupa andetag och känn lugnet lägga sig över dig. Tillåt dig själv att känna din kropp, känna känslan av andningen genom kroppen. Träna på att vara närvarande.