Christina Stielli: ”Skyll inte på Instagram när du blir deppig”

Många uppger att de mår dåligt av att scrolla på sociala medier, men det är faktiskt du själv som väljer vad som dyker upp i ditt flöde. Här berättar Christina hur hennes egna sociala medier har öppnat nya dörrar och lett till nya vänskaper.

Text: Christina Stielli
Foto: Thomas Carlgren

En gång blev jag helt själv på jorden. Så kändes det när släkter revs itu och vänner försvann. Det blir ju lätt så i en separation. Jag hade hört talas om att det fanns något som hette blogg. I USA var det riktigt inne, i Sverige sökte jag på Internet och hittade efter ett tag vägar för att skapa mig en blogg. Jag hade ju så mycket att prata om, så mycket sorg att älta, så många utmaningar jag behövde ropa ut till någon om.

Min blogg var anonym och blev en av de största i Sverige och innan jag riskerade att avslöjas stängde jag den.

LÄS ÄVEN: Kay Pollak: ”Det går att lära sig att få ett bättre och lyckligare liv”

Fann vänner genom bloggen

Den där bloggen var min inkörsport till sociala medier. Den där bloggen gav mig vänner. I kommentarsfälten till inläggen pratade jag med Anna och Ewa och Isabella och många, många fler. Det blev min mjuka soffa där vi träffades och lyssnade och pratade. Anna och Ewa och många fler har jag kvar. Isabella dog för några år sedan. Men vi hann ses. Allt tack vare bloggen.

Mina aktiviteter i sociala medier ger mig alltid just den där känslan. Vi pratar med varandra, besöker varandras profiler och jag får träffa nya människor jag inte hade träffat annars och jag loggar ut och känner mig glad, inspirerad.

Jag väljer vilka jag ska följa och vilka jag ska besöka och vilket flöde jag vill ha i mina sociala medier.

LÄS ÄVEN: Christina Stielli: ”Jag drog ett streck över mamma och slutade hoppas”

Vansinnigt att jämföra sig själv med andras sociala medier

Det är lätt att hamna snett när man sitter och slöar och scrollar och plötsligt känner sig mer och mer utmattad av att alla har det så fint och alla (!) är på resa över jul och nyår och ALLA har snälla barn och söta hundar och en kärleksfull partner och alla klarar elräkningarna och alla har nytvättad bil och tända ljus i fönstren.

Det leder garanterat till att man ser sig själv i spegeln som den mest gråa och glåmiga personen på jorden med den fulaste trädgården och den tråkigaste partnern och de mest trotsiga barnen. Att jämföra sig själv med andra är vansinnigt och läskigt lätt i sociala medier, och så mår man dåligt.

Använd sociala medier utan att må dåligt

Det som är märkligt är att vi ofta skyller på de sociala medierna. ”Folk mår dåligt av att scrolla, folk blir deppiga av att titta på Instagram.” Fast det är ju inte Instagrams fel. Blir jag deppig av att scrolla där så följer jag fel personer, och jag har kanske inte tränat självkänslan på ett tag och hamnar i den där fällan där jag tror att alla har det bättre än jag.

I höstas bjöd jag hem en massa folk till min lägenhet, de allra flesta har jag träffat på Instagram och Facebook. Alla har blivit kompisar och vänner och jag känner mig rikast i världen.

Att använda sociala medier så att jag själv mår bra är mitt eget val och det är enkelt. Och så mycket roligare än att ägna tid åt att jämföra sig med sånt som ändå inte spelar någon roll.

LÄS ÄVEN: Sluta se dig själv som ett offer: Råden som hjälper dig ur den skadliga mentaliteten

Christina Stielli
Ålder
: 59 år.
Bor: Stockholm.
Gör: Föreläsare, organisationsutvecklare, författare och krisexpert.
Kontakt: christinastielli.se