Ewelina ändrade sina vanor och tappade 50 kilo: ”Att gå ner i vikt är ingen quick fix”

När Ewelina Gylling vägde 113 kilo sökte hon till tv-programmet Biggest Loser, men kom inte med. Idag är hon glad för det. Hon har ändrat livsstil totalt och gått ner 50 kilo. På Instagram berättar hon om sitt nya liv och ger tips och råd till sina drygt 10 000 följare.

Text: Karin Asmundsson
Foto: Kristina Wirén

Det handlar om envishet och uthållighet, menar hon. Att ha ett mål och att inte ge upp. Ewelina är 32 år. Hon bor i Nättraby en bit utanför Karlskrona med maken Emanuel och två barn, elva och nio år gamla. Hon har dukat upp med kaffe och bullar när vi kommer, för även om hon inte äter gluten och har dragit ner på socker till ett minimum har hon inga problem att bjuda andra.

Under den första graviditeten gick hon upp över 30 kilo.

— Sen gick jag ner en del, men inte allt. Och så blev jag gravid igen.

Då jobbade hon som personlig assistent med oregelbundna arbetstider. Hon hoppade ofta över frukosten. Till lunch blev det snabbmat, gärna kebabtallrik och hon åt ofta buffé. Till det drack hon två och en halv liter lightläsk om dagen, men inget vatten, och mycket kakor och choklad.

Ewelina Gylling
Familj
: Emanuel, som är chef-
redaktör för Bilsport, barnen Hugo, elva, och Ellen, nio år.
Bor: I Nättraby, strax utanför Karlskrona.
Yrke: Verksamhetsutvecklare på NBV.
Aktuell: Med instagramkontot ewelinagylling2.0 där hon skriver om en hälsosam livsstil och lägger upp inspirerande bilder.

— Mycket skräpmat och snabb energi, för att jag var så hungrig. Jag tränade ändå lite på gym och jag har aldrig suttit still utan alltid varit i rörelse. Men viktminskning handlar till 80 procent om kost och 20 procent om träning. När jag var föräldraledig var jag ute och gick en timme om dagen med dubbelvagnen.

I januari 2017 började hon sin viktresa.

— Vi skulle gifta oss i september och jag skulle köpa bröllopsklänning. Mitt mål var att gå ner 20 kilo, det blev 22.

När hon hade nått sitt mål, att komma i bröllopsklänningen, satte hon upp nya mål. På ett och ett halvt år gick hon ner 50 kilo. Nu väger hon lite drygt 60 kilo till sina 165 centimeter.

— Hur ofta jag väger mig? Nu är det en gång i veckan.

Nu är träningen en självklar del av Ewelinas vardag.

Slutade med socker och lightläsk

Ewelina startade sitt nya liv en torsdag. Inte en måndag, poängterar hon, och menar att man inte ska vänta till på måndag för då är risken stor att man väntar tills nästa måndag. Eller nästa igen.

Ewelina började laga all mat från grunden och slutade tvärt med socker och lightläsk.

— Jag mådde så dåligt, det var otäckt. Kroppen blir beroende av sötningsmedel och socker. Men jag härdade ut.

LÄS ÄVEN: Malin slutade äta socker – gick ner 30 kilo

En snabb viktnedgång gör att den uttänjda huden inte riktigt hänger med, så hon har gjort tre olika operationer. En för buken, en för stussen och en för brösten.

I takt med att hon gick ner i vikt började hon också röra på sig mer. Hon gick samma runda varje dag och så småningom började hon på gym. Idag är hon instruktör på gymmet och funderar på att utbilda sig till PT.

Att skapa hälsosamma rutiner tar tid, men att gå tillbaka till gamla rutiner är inget alternativ för Ewelina.

Dricker ingen alkohol

Det var också genom gymmet hon fick tips om sitt nya jobb. Sedan en tid tillbaka är hon verksamhetsutvecklare på NBV, Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet. Det passar utmärkt, för Ewelina är nykterist, något som ibland väcker reaktioner från omgivningen.

— Alkohol passar inte i min livsstil. Men folk tycker att man är tråkig, och det är konstigt att man ska behöver försvara sig.

Idag äter och tränar Ewelina regelbundet. Hon har byggt upp kroppen, och nästa utmaning är att hon ska tävla i bikinifitness, en tävling som ordnas av Svenska Bodybuilding & Fitnessförbundet.

Deltagaren ska ha en tvådelad bikini som ”är smakfull och anständig” och valfria högklackade skor, dock ej platåskor. Det finns åtta klasser, beroende på längd. Domarna bedömer helhetsintryck och ska föredra tävlande med harmonisk klassisk kvinnlig fysik, god hållning och korrekt anatomisk struktur med fokus på hälsosam och god form.

— Jag gillar utmaningar. Nu äter jag väldigt mycket mat och jag håller på att bygga upp kroppen med styrketräning. Man ska inte vara för tunn.

Nästa mål är att tävla i bikinifitness.

Promenerar tre och en halv kilometer varje dag

En vanlig dag börjar med att hon går upp vid fem-halv sex och går en morgonpromenad, tre och en halv kilometer längs med Nättrabyån som skymtar från köksfönstret. Ibland badar hon, året runt. När hon kommit hem väcker hon resten av familjen.

Ewelina följer barnen till skolan samtidigt som hon rastar hunden, och sedan blir det frukost, havregrynsgröt med chiafrön och proteinpulver. Hon äter mellanmål både på förmiddagen och eftermiddagen, kvarg med frukt eller knäckebröd med keso. Hon ser till att aldrig vara hungrig och hon har alltid med matlåda till jobbet.

— Det är mycket billigare och det är bra för miljön. Vi slänger nästan ingen mat.

På kvällen är det lagad middag.

— Det kan vara kyckling med grönsaker och fullkornspasta eller lax med ärtpuré. Jag har minskat på potatis, pasta och ris, men inte slutat helt. Jag äter mindre portioner.

LÄS ÄVEN: Mette, 32, har gått ner 43 kg – genom att promenera

I början vägde Ewelina all mat. Det gör hon inte längre, men hon har ordentlig koll på vad hon stoppar i sig.

— Man måste inse att det handlar om att göra en livsstilsförändring för alltid. Man ska inte tro att man kan leva så här ett tag och sedan gå tillbaka till sina gamla vanor. Att gå ner i vikt är ingen quick fix. Det tar tid att få in nya rutiner.

Ewelina har tagit bort lightläsk, alkohol och gluten ur sin kost. Idag äter hon socker, men inte alls i samma mängder som förr. Hon har lagt till grönsaker, vitaminer och kosttillskott.

Ett par dagar i veckan har hon ”frimål”.

— Då blir det ofta hamburgare och sötpotatispommes.

Sötpotatisen gör hon i airfryern med inget eller ytterst lite fett. Airfryern, eller varmluftsfritösen, använder hon flitigt för att laga fisk, kyckling och grönsaker.

På Instagram ger hon tips, både på mat och motion, ger glimtar från vardagslivet och pepp till följarna:

”Förlita dig inte på någon annan för din lycka och ditt egenvärde. Endast du kan vara ansvarig för det. Om du inte kan älska och respektera dig själv kommer ingen annan få det att ske.”

Vill du få till en livsstilsförändring ska du inte börja på en måndag, tipsar Ewelina Gylling.

Springer eller cyklar till kontoret

I takt med att Ewelina gått ner i vikt har hon fått förnya sin garderob, hon har minskat fem storlekar.

— Ibland behöver jag ta fram de gamla bilderna. När jag började instagramma var det med tanken på att det skulle vara svårare att avbryta. Jag hade försökt några gånger men gett upp.

Träningen har blivit en del av vardagen för henne. Hon promenerar, springer, gymmar och cyklar. Ska hon till kontoret tolv kilometer bort springer eller cyklar hon.

LÄS ÄVEN: Pia var beroende av socker: ”Jag tappade totalt kontrollen”

Förra sommaren cyklade Emanuel och Ewelina till Öland och i somras cyklade de Kattegattleden som går från Helsingborg till Göteborg för att gå på Håkan Hellström-konsert på Ullevi. Barnen åkte bil.

Regn eller snö hindrar henne inte.

— Jag tränar i alla väder. Har jag bestämt att jag ska springa till stan gör jag det.

Snö och kyla kommer inte ivägen för ett utepass!

Ewelina Gyllings bästa hälsotips:

  • Sätt upp mål, både långsiktiga och kortsiktiga.
  • Börja inte på en måndag. Börja idag.
  • Håll dig till din plan.
  • Var beredd på att du får offra vissa saker, som fika.

3 instagramkonton Ewelina inspireras av

  • Mxtessa
  • Bumbi79
  • Amandaandreasson