7 rogivande örter som hjälper dig att slappna av och sova gott

Har du svårt att sova? Eller vaknar du ofta under natten och kan inte somna om? Det kan vara utmattande och mycket frustrerande, men som tur är finns det hjälp att få. Vi bjuder på sju örter med avslappnande och lugnande effekt.

Text: Pernille Lewinsky Kofoed
Foto: Getty Images

Det kan vara mycket frustrerande, ja till och med stressande, att inte kunna somna. Man ligger och vrider och vänder sig i sängen och tänker på hur trött man kommer att vara i morgon när man vaknar — och det kan göra det ännu svårare att komma till ro.

Har du svårt att finna ro och somna på kvällen kan du ta hjälp av naturliga sömnmedel. Det finns nämligen en rad olika växter, örter och blommor som antingen har rogivande eller sövande egenskaper. De finns vanligtvis tillgängliga som te, eteriska oljor eller i pillerform. Och i motsats till vissa sömntabletter gör de dig inte slö dagen efter, så du kan vakna på morgonen och känna dig pigg och utvilad.

Läkevänderot

Läkevänderot eller vänderot (Valeriana officinalis) växer vilt i södra delarna av Sverige upp till Uppland, främst i kustnära områden. Växten har varit känd i århundraden för sina lugnande egenskaper och användes förr i tiden för att lugna patienter inför en operation.

Vänderot, som har en avslappnande effekt på spända muskler och kan hjälpa till att lugna rastlöshet, fungerar som ett lätt sömnhjälpmedel. Det är inte beroendeframkallande och du kommer inte att känna av nästa dag att du har tagit det.

Vänderot finns som piller, droppar eller som te — ofta i kombination med andra örter som humle, lavendel och citronmeliss för en starkare effekt.

Kamomill

Förutom att kamomill har antiinflammatoriska egenskaper och därför är känd för att ha en lindrande effekt på till exempel hosta och förkylning, får den dig också att slappna av. Kamomill innehåller olika eteriska oljor samt ämnet apigenin som tros ha en lugnande effekt på nervsystemet och en ångestdämpande effekt.

Använd kamomillblommorna i te, eventuellt med lite honung.

LÄS ÄVEN: Sabbar maten din sömn? Undvik dessa livsmedel om du vill sova bättre

Lavendel

De fina lila blommorna innehåller eteriska oljor som har en lugnande och stressdämpande effekt och förbättrar din sömn. Massera eventuellt lite lavendelolja på handleden eller tinningen innan du lägger dig.

Du kan också dricka lavendel som te eller ha torkade lavendelblommor i ditt sovrum. Den ger både en behaglig söt blommig doft och en bättre sömn.

Citronmeliss

Citronmeliss är en traditionell medicinalväxt. Den innehåller citronella — ett ämne som sägs ha en avslappnande effekt, verka lugnande på kroppen och nervsystemet och motverka sömnproblem.

Denna gröna ört, som doftar ljuvligt av citron, kan enkelt odlas på fönsterbrädan eller i trädgården och du kan använda den färska örten i te eller tillsätta den
i olja eller såser.

LÄS ÄVEN: Vibeke fick hjälp att sova: ”Nu har jag ett verktyg, om problemen återkommer”

Humle

Humle tillhör hampafamiljen och har använts som medicinalväxt sedan medeltiden. Det är inte för intet som man pratar om en ”god natt-öl”. Humle, som bland annat används i öl, har nämligen en sömnfrämjande och lugnande effekt.

Du kan ta humle antingen som piller eller te, gärna blandat med vänderot.

Mynta

Mynta smakar och doftar ljuvligt — och den innehåller även olika eteriska oljor som verkar lugnande och gör det lättare att somna.

Pepparmynta har även en kylande effekt på kroppen, så om du lider av svettningar, till exempel på grund av klimakteriet, är det också ett bra te att dricka. Du kan använda färsk mynta i te eller tillsätta det i olja eller krämer.

Passionsblomma

Passionsfruktsblomman kommer från Peru, där den har använts i århundraden för att minska rastlöshet och göra det lättare att somna. Blomman sägs bromsa hjärnaktiviteten och få dig att koppla av, så du kanske vill testa en kopp passionsblomma innan du lägger dig.

Du kan använda blomman i te eller köpa den som piller, där den ofta blandas med andra naturliga sömnmedel som vänderot, humle, lavendel och citronmeliss.

LÄS ÄVEN: ASMR kan hjälpa dig att somna – så fungerar det