Nya tester kan visa på Alzheimers sjukdom – redan innan symtom har uppkommit

Förutsättningarna för att behandla en sjukdom framgångsrikt handlar ofta om att upptäcka den i tid. Nu har forskare identifierat de viktigaste biomarkörerna för att kunna göra det vid Alzheimers sjukdom.

Text: Pernilla Gudmundsson
Foto: Getty Images

Varje år insjuknar omkring 20 000 till 25 000 svenskar i någon form av demenssjukdom. I dag beräknas cirka 100 000 personer lida av Alzheimers sjukdom i Sverige och inte sällan under ett utdraget förlopp.

Denna sjukdom brukar också kallas för anhörigsjukdomen nummer ett, så utöver dem som insjuknar är det många fler runt omkring som drabbas.

Biomarkörer kan tidigt visa på Alzheimers

I en ny studie har forskare undersökt nyutvecklade blodtester för sjukdomsutvecklingen vid Alzheimers hos 575 personer från studien Biofinder — ett samarbete mellan Minneskliniken på Skånes universitetssjukhus, Lunds universitet, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och Karolinska institutet.

Markörerna i dessa blodtester kan visa på Alzheimers sjukdom — både innan symtom har uppkommit och efter att sjukdomen har visat sig. Det handlar om nedgång i kognitiv prestation och ökad hjärnatrofi, alltså den förlust av hjärnvävnad som är typisk för begynnande Alzheimer.

LÄS ÄVEN: Nina Gunke om sin Alzheimers: ”Jag tyckte det var skämmigt”

— Under de senaste åren har vi börjat klassificera Alzheimers sjukdom inte bara utifrån symtom utan även via den underliggande biologin. Att påvisa sjukdom handlar om att kunna se amyloid — så kallad preclinical Alzheimers — och markören p-tau217 i hjärnan, säger Nicholas Ashton, forskare vid Göteborgs universitet.

Nicholas Ashton.

Enkel och kostnadseffektiv metod

Tillvägagångssättet har hittills varit svårt för en vanlig klinik eftersom det kräver avancerad utrustning och kostar mycket pengar.

— Med dessa nya blodtester får vi svar enkelt, kostnadseffektivt och utan särskild utrustning. I framtiden kan de också användas för att se hur patienter svarar på kliniska behandlingar.

Blodtesterna fungerar alltså även när det inte finns några yttre symtom hos patienten vilket innebär att man kan identifiera och behandla sjukdomen mycket tidigare.

— Blodtesterna utvärderas redan i kliniska försök och jag tror att de kommer att vara i bruk i Sverige inom några år, säger Nicholas Ashton.

LÄS ÄVEN: Så påverkas din egen hälsa – som anhörig till demenssjuk