Spända käkar? Här är fyra enkla övningar som hjälper

Käkspänningar kan vara obehagliga och smärtsamma. Och de kan vara ett tecken på stress, ilska eller undertryckta känslor.

Text: Pernille Lewinsky Kofoed
Foto: Getty Images

Käkmusklerna är — i förhållande till deras storlek — faktiskt några av kroppens starkaste muskler. Och även om de verkar vara små kan de kraftfulla käkmusklerna avslöja mycket om hur vi mår.

LÄS ÄVEN: 15 sätt att hantera din migrän: Förebygg och lindra anfall

Käkspänning är en av kroppens många automatiska reaktioner: de ofrivilliga och omedvetna reaktionerna på vad som händer i våra liv. Du har säkert hört termen ”bita ihop”, och det är inte för intet.

Därför får man käkspänningar

Det är med käkarna vi försöker hålla ihop allt. Och även om det visst kan finnas fysiska orsaker till dina spända käkar, som till exempel tandproblem, nackskador eller felaktig huvudställning, så ses ofta käkspänningar i en kropp som är akut stressad eller har varit stressad under en längre tid.

Problem med smärtor och spänningar i käkarna är ofta kopplade till stress och ett försök att behålla kontrollen.

I vissa fall kan käkspänningar och smärta i käkarna vara ett tecken på frustration eller ångest till följd av ilska och undertryckt aggression som har fastnat i käken.

Huvudvärk av spända käkar

Ackumulerade och undertryckta känslor kan också bli spänningar i käkmusklerna, som bokstavligen används för att hålla munnen stängd. Om du till exempel är den typen som ofta går och biter ihop om saker istället för att reagera och få ord på dina känslor kan det resultera i käkspänningar.

LÄS ÄVEN: Angelica fick hjälp att hantera ilskan: ”Terapin räddade mig!”

Generellt är det så att om du spänner dig mycket på ett ställe i kroppen leder det till spänningar i resten av kroppen. Detta gäller även käkspänningar. Spänningar i käkarna kan resultera i en överbelastning av muskler, nervvävnad och de leder som påverkar käkens rörelser. Det kan ge bland annat ge huvudvärk och spänningar i axlar och nacke.

Avslappningsövningar för käkarna

Käkspänningar kan till och med försvåra andningen och generellt begränsa blodcirkulationen till huvudet, störa energin i din kropp och till och med orsaka illamående, syn- och öronproblem.

Oavsett vad orsaken till dina käkspännningar är, kan avslappningsövningar hjälpa dig att slippa spänningarna. Om du upptäcker att spänningarna återkommer gång på gång, trots övningar och kanske behandlingar, kan det vara bra att se om det är ett budskap från kroppen att något i din vardag behöver förändras.

Källor: Boken ”Når kroppen siger fra” av Lotte Paarup, Netdoktor.dk

LÄS ÄVEN: Stoppa stressen innan det är för sent: Maten och motionen som hjälper dig

Symtom på spända käkar

● Spänningshuvudvärk (särskilt när du vaknar).
● Tinnitus/öronsus.
● Klickljud och knäppningar i öronen.
● Smärta i ansiktet.
● Klickande käkleder.
● Spända och ömma kinder, tunga och hals.
● Tandgnisslande, ömma tänder.
● Sensoriska förnimmelser i huden runt ansikte och hals.
● Klumpkänsla i halsen.
● Spänningar och smärta i nacke och skuldror.
● Illamående, yrsel.
● Andningsbesvär.
● Problem med synen.
● Störd nattsömn.

LÄS ÄVEN: Det här händer när du yogar: 7 positiva hälsoeffekter

Övningar för spända käkar

Med dessa små enkla övningar kan du bli av med dina spända käkar. Eftersom det bokstavligen handlar om att släppa taget mentalt kan du uppleva en reaktion som till exempel ilska, ångest, stress eller sorg.

Det tar omkring fem till tio minuter att göra alla fyra övningar – varje övning ska ta minst en minut. Du kan välja att sitta eller stå, men det kan vara en god idé att ligga ner, så att du slappnar av helt. När du gör övningarna är det viktigt att du fokuserar på att ”släppa” käkarna.

  1. Massera runt käkarna med fingrarna, precis framför örsnibbarna. Tryck och massera i raka drag eller små cirklar, gärna ner till hakan och underkäken. Gäspa också så högt du kan och vagga underkäken med fingrarna löst från sida till sida medan du slappnar av helt i den.
  2. Ta tag i båda öronen och dra försiktigt bort dem från varandra. Dra åt olika håll och byt grepp om öronen då och då. Tänk dig att du har ett elastiskt band mellan öronen och genom huvudet.
  3. Låt händerna vandra upp i håret och stryk med fingrarna genom hårbotten. Ta även tag i hårstråna på olika ställen och dra i håret, så att det känns som om hårbotten nästan lyfter.
  4. Nu ska du jobba med tungan som du växelvis trycker ut först i ena och sedan i andra kinden, som om du skulle sträcka ut kinden med tungan. Sedan kör du runt med tungan på insidan av läpparna, som om du borstade tänderna med den. Först åt det ena hållet, sedan åt det andra hållet.

LÄS ÄVEN: Vänta inte med återhämtningen: Lär dig att stressa ner när du behöver det