Rosenmetoden förändrade allt för Lisa: ”Behandlingen blev min räddning”

Rosenmetoden är inkännande och varsam beröring som löser upp muskelspänningar. I kombination med stödjande närvaro och samtal blir alla känslor tillåtna och kan lättare accepteras. Lisa Lundin har lång erfarenhet av metoden. På hennes mottagning är det gråt, skratt, ilska och sorg.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Gugge Zelander

Till Lisa Lundins mottagning i Malmö kommer människor med värk, spänningar, olika slags smärtor, migrän och upplevd vilsenhet eller avstängdhet från känslor. Vid det första besöket sker ett samtal. Om klienten vill berättar man sin historia. Därefter görs en kartläggning rent fysiskt.

— Jag känner med mina händer över kroppen och berättar om det jag upplever för min klient, förklarar Lisa Lundin.

På Lisas brits, som är uppvärmd och ser skön ut, blir man behandlad iklädd endast underkläder och får en varm filt över sig.

LÄS ÄVEN: 7 rogivande örter som hjälper dig att slappna av och sova gott

När Lisa känner att musklerna är som hon säger tysta, hårda och stilla lägger hon sina händer just där och då sker någon slags reaktion. En Rosenterapeuts händer möter musklerna med samma tryck som de är spända. När muskeln släpper spänningen börjar det hända saker, då börjar nämligen musklerna att röra sig mer i samklang med andningen. Det har uppstått en kontakt mellan det medvetna och det omedvetna.

— När musklerna slutar vara spända och andningen djupnar kan gömda och bortglömda känslor och upplevelser bli medvetandegjorda och ges chans att bli bearbetade, säger Lisa.

Rosenterapeuten Lisa Lundin behandlar spända muskler på sin mottagning i Malmö.

Metoden utvecklades av Marion Rosen

Det var den tysk-amerikanska fysioterapeuten Marion Rosen som uppfann och utvecklade metoden under mitten av förra seklet. I sitt arbete med krigsskadade patienter på ett sjukhus i USA upptäckte hon att de hon behandlade med sjukgymnastik i kombination med samtal hade ett snabbare tillfrisknande än de som bara fick fysisk behandling.

I början av 1990-talet började Lisa läsa om Rosenmetoden. Hon gick på föreläsningar och bestämde sig sedan för att gå en grundkurs i tekniken.

— Jag levde ett bra liv, men kände på insidan att jag höll på att dö. Den sista dagen på utbildningen skulle jag själv få prova på att få Rosenbehandlingen och försökte då smita iväg. Men behandlingen blev min räddning. Jag kände genast att det är det här jag ska göra. Upplevelsen var förlösande för mitt liv, och jag tänkte att om detta är så bra för mig så bör det uppfattas lika starkt av andra.

LÄS ÄVEN: Spända käkar? Här är fyra enkla övningar som hjälper

Efter det första mötet med metoden utbildade sig Lisa hos fler Rosenlärare, däribland grundaren Marion Rosen.

— För mig är förklaringen till att metoden fungerar att man behöver förstå vad det är för känslor man går omkring och bär på och varför ens kropp reagerar som den gör. Känslor är inte farliga, det är när vi inte tar hand om dem som de blir jobbiga.

Gamla känslor kan stanna kvar i kroppen och orsaka spända muskler, menar Lisa.

Alla känslor är välkomna under behandlingen

Kopplingen mellan kropp och själ är stark, menar Lisa. Under en Rosenbehandling kan klienten knappt värja sig mot att släppa taget om sina känslor eftersom kroppen själv talar om hur den mår.

— Många jag möter tror att de ska bli galna om de släpper fram alla sina känslor, medan det i själva verket är motståndet mot att våga känna som är den värsta känslan. Det går faktiskt bra att pysa ut lite i taget och lätta på trycket.

Det Lisa ofta ser i sitt arbete som Rosenterapeut är att känslor sätter sig i kroppen, med resultatet att musklerna blir spända och tysta. En del av våra omedvetna spänningar kan vara gamla försvar och obearbetade känslor och upplevelser som vi har lagrat i kroppen och som vi håller tillbaka genom just muskelspänningar.

— Med Rosenmetoden, som är ömsint och stöttande på olika plan — både fysiskt och psykiskt — kan många bli hjälpta. Den spända muskeln är som ett lock över känslan. Vid beröring kan muskeln släppa taget och det är då känslor och upplevelser kan dyka upp. Många gråter, andra skrattar. Alla känslor är tillåtna.

I den situationen kan ett samtal uppstå mellan klienten och Lisa utifrån det som händer när känslorna kommer fram.

— Jag är fascinerad av metoden. Det är fint att få uppleva när det händer något kraftfullt och utvecklande i andra människors liv.

LÄS ÄVEN: Karin Björkegren Jones: ”Jag yogade mig igenom cancern”

Det här är Rosenmetoden

  • Grundades av den tysk-amerikanska sjukgymnasten Marion Rosen som levde mellan 1914 och 2012.
  • Används för personlig utveckling och är en varsam men ändå kraftfull metod.
  • En Rosenterapeut arbetar med och tittar på förändringar i spänning och avslappning i klientens muskler och andningsmönster.
  • Genom varsam beröring i kombination med samtal ökar klientens självmedvetenhet.
  • Syftet är att starta en process som aktiverar kroppens medfödda förmåga att återställa sig.

Källor: Lisalundin.se, humanova.com

Rosenmetoden passar för…

  • alla som av någon anledning känner behov av djup avspänning i sitt liv.
  • dem som bär på en känsla av att inte ha fått lära sig att uttrycka sina känslor under uppväxten.
  • dig som har värk och känner stelhet i kroppen.
  • om du lider av trötthet, har svårt att sova.
  • om du känner oro.
  • dem som vill uppnå en förändring till det bättre i sitt liv.
  • dig som vill ha ett alternativ till samtalsterapi.
  • om du lever med migrän/spänningshuvudvärk.

Rosenmetoden passar inte för dem som lider av en psykossjukdom eller har ett pågående missbruk.

Lisa tipsar: Bli färdig med den känsla du känner och håll inte tillbaka dina känslor.

En övning i att vara i det som vi känner motstånd inför

  • Lägg dig ner.
  • Lägg händerna där du känner något.
  • Blunda.
  • Förflytta ditt medvetande till dina händer.
  • Stanna i känslan.
  • Först kan känslan öka för att sedan avmattas och försvinna.