Stötta en närstående i sorg: 5 råd till dig som är rädd för att göra fel

När någon i din närhet drabbas av en förlust är det svårt att veta hur man ska bemöta sorgen. Finns det något man måste göra eller definitivt bör undvika? Preben Engelbrekt är sorgexpert och ger oss tips på hur vi kan finnas där för våra nära och kära när de behöver oss.

Text: Eline Holm
Foto: Getty Images

Vilka mönster uppstår när en person mister någon?

– Typiskt sett upplever de sörjande ett stort stöd kring dödsfallet och begravningen, för där har vi ritualer som hjälper oss med vad vi ska säga och göra. Men under månaderna och åren som följer saknar vi ett förhållningssätt att luta oss mot. Många känner sig lämnade ensamma och upplever det nästan som att de mist sin kära två gånger: Första gången vid dödsfallet, andra gången för att omvärlden har svårt att prata om den avlidne och finnas till för de sörjande. Det handlar mycket om att vi är rädda för att göra de sörjande ledsna eller att inte veta vad vi ska säga. Många får höra ”du kan alltid ringa”, men de sörjande gör det sällan. När du är i sorg har du sällan energi att ta initiativ.

Sorgexpert Preben Engelbrekt. Foto: Det nationale sorgcenter

Varför drar sig omvärlden undan från en sörjande?

– När man pratar med en person som har förlorat någon kommer man i kontakt med att man själv måste dö eller kan mista någon. Vi sysslar i allmänhet inte med det i vår kultur. Samtidigt är det svåra känslor inblandade. De sörjande kan ha höga förväntningar på att bli förstådda, som andra inte kan uppfylla, särskilt om de inte har någon egen erfarenhet. Den sörjande kan känna ilska och irritation, vilket i grunden handlar om att bli övergiven – känslorna kan inte riktas mot den som har dött, och därför är det inte ovanligt att ilskan riktas mot vänner eller familj. Samtidigt står inte världen stilla och det kan finnas många anledningar till att man inte kan släppa allt för att finnas där för en annan människa. Det är svårt för relationen, eftersom den sörjande lätt känner sig sviken, sam-
tidigt som den anhöriga skäms över att inte leva upp till förväntningarna.

LÄS ÄVEN: Maries vänner förlorade sitt barn: ”Viktigt att visa dem att inget är tabu”

Hur undviker jag att relationen går snett?

– Det viktigaste är att vara ärlig. Det kan vara svårt för dig att säga ”jag behöver en paus från din sorg”, men det måste du, för annars kommer du att signalera det på andra sätt – genom att avboka tider, byta ämne, ignorera sms. Det är bättre att säga som det är, och sedan erbjuda det du kan istället; kanske du klarar av att gå på bio bättre än att sitta i ett djupt samtal, och det är också okej.

5 råd till dig som är anhörig eller nära vän till sörjande

  1. Du måste göra istället för att fråga. De sörjande tar sällan initiativ, så säg ”jag kommer förbi med middag imorgon” istället för att vänta på att de sörjande ska uttrycka sina behov och önskemål.
  2. Låtsas aldrig som ingenting. Om du är osäker på hur du ska hantera en situation är det bättre att fråga direkt än att låtsas som ingenting.
  3. Var inte rädd att göra den sörjande ledsen, den som sörjer är redan ledsen och det är okej att gråta.
  4. Ta en paus från sorgen. Ingen orkar vara i sorg hela tiden, så föreslå en aktivitet som kan skingra tankarna.
  5. Ha tålamod. I vår kultur har vi en förväntan om att vi efter en period ska ”gå vidare”. Men sorgen försvinner inte, så fortsätt att fråga och visa intresse.

Källa: Preben Engelbrekt, Det Nationale Sorgcenter.

LÄS ÄVEN: Parvin, 39: ”Jag kände att jag svek min syster precis när hon behövde mig”