Marit slipper allergin tack vare kosttillskott: ”Fått ett helt annat liv”

Marit Markusson har levt med svår allergi och astma ända sedan hon var barn. Men nu är hon så gott som besvärsfri sedan snart fyra år och har till och med kunnat skaffa katt – tack vare ett kosttillskott som utvinns ur tallbark.

Text: Sven-E Lindberg
Foto: Privat

Marit Markusson fick tidigt lära sig att våren och sommaren var en enda lång och jobbig transportsträcka som det bara gällde att försöka navigera sig igenom med hjälp av allergimedicin, astmaspray och kortisontabletter.

— Det var väldigt svårt att hantera som barn, minns Marit. Jag kunde aldrig åka med ut på picknick med kompisarna och var alltid tvungen att ha med mig medicinerna i beredskap — och det begränsade förstås livet väldigt mycket.

Ovanpå allt utvecklade Marit också en pälsdjursallergi, som gjorde att hon tvingades avstå från nära kontakter med djur.

— Allergin kunde utlösas bara jag kom tio meter från en katt. Och det var superjobbigt, eftersom jag ju alltid älskat djur.

I tonåren förvärrades allergin och det som börjat med nässelutslag gick över i hösnuva och svårigheter att andas när allergin slog till.

— Jag hade en kortare period mellan 10 och 12 år när besvären lättade, men under tonåren blev det riktigt jobbigt.

LÄS ÄVEN: 6 sätt att lindra nästäppa – skippa sprejen och undvik beroendet

När Marit ser tillbaka på sin uppväxt med allergi och astma så är det med blandade känslor.

— Skolan fungerade oftast bra, men det var så mycket annat som blev besvärligt med allergin. Inte bara de allergiska reaktionerna i sig, utan också av att jag blev så trött av allergimedicinerna. Så här i efterhand minns jag alla dessa vårar och somrar som i ett töcken.

Allergin begränsade livet under lång tid

Även i vuxen ålder har allergin och astman ofta begränsat livet på många sätt, säger Marit:

— Jag har försökt leva ett så normalt liv som möjligt, men mycket har jag varit tvungen att välja bort. Det gör ju att ens livskvalitet blir sämre. Livet blir lite tråkigare och mer begränsat, helt enkelt.

En stor del av sitt vuxenliv har Marit tillbringat i Italien, dit hon åkte som au pair och blev kvar under många år.

— Jag arbetade i Svenska kyrkan och trivdes väldigt bra, men så småningom kände jag att jag ville tillbaka till Sverige och Ljusdal där jag kommer ifrån.

En diskskada i nacken gjorde att Marit blev sjukskriven under en längre tid. Samtidigt upplevde hon att allergi- och astmamedicinerna inte fungerade lika bra som tidigare.

— Jag kände mig både trött och uppgiven, men kom till slut till en punkt där jag var tvungen att försöka hitta nya vägar framåt. Så jag läste väldigt mycket om allergi och astma och hittade bland annat en artikel om en kvinna som blivit bättre från sin allergi genom att dricka te gjort på tallbarr. Jag tänkte att det kunde vara värt att testa, sämre kunde jag ju knappast bli.

Testade kosttillskott gjort på tallbark

Tallbarrsteet visade sig ge viss lindring, men inte tillräckligt för att Marit skulle kunna bli besvärsfri eller våga trappa ned på sin medicinering.

— Men det ledde till att jag började läsa på ordentligt och då hittade jag flera artiklar och studier om kosttillskott med extrakt från tallbark i stället för tallbarr. Där beskrevs hur tillskott av tallbarksextraktet pycnogenol kan ge väldigt god effekt mot just allergier och astmabesvär.

2019 bestämde sig Marit för att testa Bio-Pycnogenol, ett kosttillskott som innehåller ett standardiserat extrakt från fransk strandtall.

— Jag började ta tabletterna tidigt på säsongen men hade inga större förväntningar. Läkarna hade ju varit tydliga med att tala om för mig att allergin är något jag kommer att få leva med och medicinerna likaså.

LÄS ÄVEN: Kvinnor drabbas värre av pollenallergi: Så kan du lindra besvären

Men efter ett par månader när allergisäsongen pågick som värst slog det Marit att hon inte behövt ta till akutmedicinering en enda gång.

— Jag märkte nästan ingenting av allergin det året, men jag vågade ändå inte tro på att det skulle hålla i sig. Så jag fortsatte ha allergi- och astmamedicinerna med mig överallt — för säkerhets skull.

Året därpå klarade Marit sig genom hela våren och sommaren utan besvär.

— Då vågade jag tro på att jag skulle kunna klara mig utan medicinerna — och det har jag gjort sedan dess. Idag tar jag ingen medicin alls mot allergin och astman, bara en tablett pycnogenol morgon och kväll. Det känns som en enorm frihet och lättnad. Dessutom är jag piggare och har mer energi än på många, många år.

Tack vare Bio-Pycnogenol har Marit kunnat skaffa katt, och hon kan till och med hänga med sin dotter i stallet utan problem.

Har kunnat skaffa katt

Även känsligheten för pälsdjur har klingat av.

— För två år sedan kunde jag äntligen skaffa katt och det har gått hur bra som helst. Jag tänker på det varje dag när jag tittar på lilla Vilda hemma eller när jag följer med min 18-åriga dotter Sofia till stallet. Nu kan jag till och med följa med in i hästboxen utan problem. Det känns verkligen som att jag fått ett helt annat liv där allergin inte kan styra och ställa.

Efter sjukskrivningen har Marit kunnat börja jobba igen och arbetar i dag halvtid i hälsoboden Ting med tanke i Ljusdal.

— Jag har alltid velat leva hälsosamt och det känns jättebra att kunna få hjälpa andra på det här sättet. Jag gillar att träffa människor och särskilt meningsfullt känns det förstås att kunna rekommendera ett kosttillskott som jag har egen erfarenhet av. Flera av mina kunder som testat pycnogenol har kommit tillbaka och berättat att de, precis som jag, blivit så mycket bättre.

LÄS ÄVEN: Christina slutade äta gluten: ”Efter 6 månader försvann astman, sen alla eksem”