Lindra astma och allergi med kosttillskott: Allt du vill veta om pycnogenol

Hur kommer det sig att ett naturligt tallextrakt kan förebygga och lindra allergi? Vi frågade Jarmo Hörkkö, som har ägnat 30 år åt att studera och föreläsa om näringslära i allmänhet och pycnogenol i synnerhet.

Text: Sven-E Lindberg
Foto: Getty Images, Privat

Vad är pycnogenol?

Svar: Pycnogenol är en substans som utvinns ur barken från en strandtall som växer och odlas i sydvästra Frankrike. Extraktet är en av de starkaste vattenlösliga antioxidanter vi känner till och innehåller bland annat bioflavonoider samt ett antal näringsrika fruktsyror som kan bidra till att motverka oxidering på cellnivå.

Pycnogenol utvecklades från början som ett läkemedel mot venös insufficiens, alltså besvär relaterade till åderbråck, men säljs i dag som kosttillskott i de flesta länder med ett betydligt bredare användningsområde.

I USA hör pycnogenol till de tio mest sålda kost tillskotten alla kategorier, men i Sverige är det fortfarande tämligen okänt. Hur kommer det sig?

Svar: Det är en bra fråga eftersom pycnogenol hör till de bäst dokumenterade kosttillskotten vi har. Det har skrivits över 500 artiklar om substansen och gjorts omkring 150 kliniska studier och ett 15-tal av dem har fokus på allergi- och astmabesvär. Andra pycnogenolstudier är inriktade på blodcirkulation, blodsockerbalans, inflammatoriska effekter och oxidering på cellnivå i kroppen.

I länder som Tyskland och Frankrike är det vanligt att läkare rekommenderar pycnogenol vid exempelvis allergiska besvär, men i de nordiska länderna finns sedan länge en utbredd skepsis inom vården mot kosttillskott, oavsett om de är väl dokumenterade eller inte. Det är mycket olyckligt och något jag hoppas att vi kan ändra på, eftersom det finns en rad naturliga substanser som mycket väl skulle kunna ersätta eller komplettera vissa syntetiska egenvårdsläkemedel.

Vad gör att det kan bidra till att förebygga och lindra allergi- och astmabesvär?

Svar: Pycnogenol är en mycket kraftfull antioxidant och vid allergi är det framför allt tre mekanismer hos tallbarksextraktet som samverkar för att förebygga och lindra anfall. Det handlar framför allt om substansens antiinflammatoriska effekt, som snabbt och effektivt hindrar utsöndringen av antihistamin när kroppen utsätts för ett allergen. Dessutom har pycnogenol en skyddande och avsvällande effekt på kollagenet i slemhinnorna, samtidigt som det bidrar till att förbättra blodcirkulationen i de fina blodkärlen. Allt detta sammantaget bidrar till att förebygga och minska de allergiska reaktionerna i näsa och luftvägar.

LÄS ÄVEN: Kvinnor drabbas värre av pollenallergi: Så kan du lindra besvären

Hur bör man tänka om man är allergiker och funderar på att prova kosttillskottet?

Svar: Om du har pollenallergi och vill förebygga besvär är det bra att börja behandlingen 2-3 veckor innan allergisäsongen för optimal effekt. En del föredrar att behandla bara under pollenperioden, medan andra som kanske även har andra allergier tar en dos varje dag hela året.

Kan det fungera även som akut behandling vid allergi?

Svar: Ja, jag har mött många med exempelvis pälsdjursallergi som tar pycnogenol direkt vid behov med god effekt. Tuggar du tabletterna så får du en snabbare effekt.

Vad händer om man tar för höga doser?

Svar: Det fina med pycnogenol är att det i princip inte går att överdosera, eftersom det inte är toxiskt och inte ger några kända biverkningar. Men det finns ingen anledning att ta högre dos än 100-200 mg per dag, det är det optimala dosintervallet. På den nivån eller strax under ligger också de rekommenderade doserna för de kosttillskott som säljs.

LÄS ÄVEN: 6 sätt att lindra nästäppa – skippa sprejen och undvik beroendet

Hur ska man då ta pycnogenol?

Svar: Jag brukar rekommendera att man tar hela dygnsdosen på morgonen, eftersom pycnogenol har en milt uppiggande effekt.

Kan jag ta mina vanliga allergi- och astmaläkemedel tillsammans med pycnogenol?

Svar: Det finns inga kända interaktioner med läkemedel, och i länder som Frankrike och Tyskland är det vanligt att läkare rekommenderar pycnogenol som tilläggsbehandling till vanliga allergi- och astmaläkemedel. Är du osäker bör du fråga din läkare.

Vad gör jag då om läkaren inte känner till kosttillskottet?

Svar: Då kan du hänvisa till de studier som gjorts och de finns lätt tillgängliga på medicinska databaser. Jag har dock på senare tid noterat att flera allergiläkare i exempelvis Finland börjat intressera sig för pycnogenol och en del har lagt till det i sin verktygslåda mot allergi- och astmabesvär helt enkelt för att de tagit del av dokumentationen och sett att det är ett preparat som kan hjälpa patienterna att må bättre.

Vad kan man då dra för slutsatser av de studier som gjorts på pycnogenol och allergi/astma?

Svar: Laboratoriestudier har visat att pycnogenol kan hämma frisättningen av antihistaminer från stamcellerna, alltså innan den allergiska reaktionen har spridit sig i kroppen. De flesta andra allergiläkemedel är inriktade på att hämma histaminet när de redan har frisatts.

I kliniska studier på barn med astma har man kunnat se att de barn som fick pycnogenol hade bättre lungfunktion samt färre och lindrigare astmasymtom än jämförgruppen som fick placebo.

En annan studie på patienter med mild till måttlig astma visade att den grupp som fick pycnogenol efter sex månader upplevde en 50-procentig minskning av sina symtom med färre astmaattacker, bättre nattsömn och minskad medicinanvändning.

Det har gjorts många studier även inom andra områden. Vad kan man utläsa av dem?

Svar: Studierna är fokuserade framför allt på fem olika områden: antioxidativa effekter, antiinflammatoriska egenskaper, hur pycnogenol skyddar kollagenet i kroppen, hur det ökar kväveproduktionen och därmed kan förbättra cirkulationen i de fina blodkärlen samt bidra till att reglera den viktiga blodsockerbalansen.

En vanlig ”bieffekt” av pycnogenol är därför att man ofta mår bättre rent generellt.

LÄS ÄVEN: Christina slutade äta gluten: ”Efter 6 månader försvann astman, sen alla eksem”