Kinesiologi: Metoden som hjälper kroppen att läka sig själv

Med hjälp av muskeltester kan du upptäcka obalanser, spänningar och blockeringar i kroppen, och sedan lossa dessa med hjälp av olika behandlingar. Hälsas reporter Susanne Hovenäs har träffat kinesiologiterapeuten Pernilla Carrier.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Thomas Carlgren

Pernilla Carrier är en av Sveriges främsta terapeuter inom holografisk kinesiologi. Hon driver Behandlingsteamet Pernilla Carrier i Stockholm och har 25 års erfarenhet av komplementärmedicin.

— Kinesiologi är en metod där man kommunicerar med nervsystemen med hjälp av muskeltester. Genom dessa kan man få direkta svar på en persons fysiska och psykiska tillstånd, överkänslighet och olika intoleranser, vilket organ en känsla eller obalans är kopplad till och medvetna och undermedvetna tankar och känslor, säger Pernilla Carrier när vi träffas på kliniken i centrala Stockholm.

LÄS ÄVEN: Dornmetoden: Så går behandlingen till och det här kan du få hjälp med

Kroppen botar sig själv

Muskeltesterna är framför allt ett diagnostiseringsredskap. Och för att kroppen ska släppa blockeringar och toxiner jobbar man även med fysiska behandlingar, som till exempel akupunktur, näringsterapi och känslomässiga behandlingar. Detta sammantaget stimulerar kroppens självläkande förmåga.

— Vi botar inget, utan det gör kroppen själv, poängterar Pernilla och fortsätter:

— Kinesiologi handlar om att stärka och balansera kroppen och nervsystemet så att den självläkande förmågan blir effektiv och fungerande. Och det är med hjälp av våra metoder, behandlingar och näringspreparat som kroppen kan förstå vad som inte fungerar. Den rensar sedan själv ut sådant som blockerar, till exempel mögel, bakterier och toxiska metaller.

Pernilla Carrier visar hur hon arbetar med muskeltestning på Hälsas reporter Susanne Hovenäs.

Kinesiologi är för alla, men man ska komma ihåg att behandlingen även innefattar att man gör en del av jobbet hemma.

En kur kan innebära att man till exempel tar ett näringspreparat under en längre tid för att kroppen ska hinna läka sig själv. Man kan också göra enkla muskeltester hemma för att få svar på vardagliga frågor.

LÄS ÄVEN: Thereze hanterar sin stress med kinesiologi: ”Jag var på väg in i väggen”

Det här är kinesiologi

Kinesiologi är en metod att kommunicera med en annan persons nervsystem genom att testa spänningen i musklerna. Man använder sig av så kallad manuell muskeltestning för att finna obalanser, spänningar och blockeringar i kroppen. Kinesiologi botar inga sjukdomar utan det är alltid klienten som läker sig själv och sin egen kropp – människan är i grunden en självläkande organism.

Holografisk kinesiologi (HKT) skiljer sig från vanlig kinesiologi, då metoden ger en djupare förståelse för vad det är som stör kroppen från att fungera optimalt genom att terapeuten flera gånger under behandlingen kontrollerar att kroppen förstår vad som händer. Holografisk kinesiologi stannar inte vid symtomen, utan undersöker vad det är som hindrar kroppens egna processer från att lösa olika tillstånd.

LÄS ÄVEN: Rosenmetoden förändrade allt för Lisa: ”Behandlingen blev min räddning”

Kinesiologi kan hjälpa vid:

● Inflammationer och pH-värde.
● Reumatism, värk, rygg och ledproblem.
● Mag-tarm, Sibo, IBS, och andra tarmsjukdomar.
● Huvudvärk, migrän.
● Stress, trötthet, sömnproblem.
● Immunförsvar och näringsbehov.
● PMS, infertilitet, klimakteriebesvär, humörsvängningar.
● Avgiftning: virus, parasiter, borrelia, kemikalier, svamp m.m.
● Idrottsskador.