Kinesiologi: Så gör du ett muskeltest för att hitta obalanser i kroppen

Det här är en enkel introduktion till hur du med hjälp av muskeltester kan prova intolerans mot olika födoämnen, överkänslighet mot mobilstrålning, vilka hud- och skönhetsprodukter som passar dig eller vilka näringstillskott du ska äta.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Thomas Carlgren

Det är enklare om man gör testet på någon annan. Tänk på att det finns många fallgropar och det är en fördel att bli instruerad.

Vill du lära dig mer? Se pernillacarrier.se för kurser.

Så fungerar muskeltestet

  1. Personen ställer sig i någon av positionerna som visas på bilderna på här nedan. Du lägger först på ett lätt tryck med handen på benet/armen, som sedan ökas under tre sekunder.
  2. Testpersonen ska hålla kvar benet/armen i ursprungspositionen under hela testet och svara med samma tryck som du har mot din hand.
  3. Testpersonen tar det som ska testas och håller mot exempelvis magen. Försvagas trycket mot din hand är det en indikation på en obalans och att det som testas stör.

Tänk på att…

… se till att både du och testpersonen har druckit vatten så att ni båda har en god vätskebalans.
… testpersonen ska stå kvar i ursprungspositionen under hela testet, annars kan testet bli misslyckat.
… du och testpersonen ska sträva efter att vara neutrala, släpp idéer och tankar.
… testpersonen ska ha blicken neutralt framåt eller ner i golvet.
… testpersonen ska ta av sig eventuella glasögon, halsband och armband, speciellt om det är metall, eftersom metall leder elektricitet och kan störa muskeltestet.
… den som gör testet trycker en kort stund på muskeln, det räcker med cirka tre sekunder eftersom det kan bli ansträngande för testpersonen.
… testpersonen ska sträva efter att hålla emot lika starkt som du som trycker.

LÄS ÄVEN: Kinesiologi: Metoden som hjälper kroppen att läka sig själv

Muskeltestning

1. Balansering

Börja med att balansera kroppen. Balansering tar bort störande och missledande energi och är bra att göra innan ett muskeltest. Det fungerar också som en kort paus från vilken aktivitet som helst för att rensa sinnet och få energin att flöda.

Källa: Boken ”Touch for health”, av Matthew Thie, John Thie.

Dra med hela handen, eller med ett par fingrar, upp energin i centralmeridianen, som är en av våra viktigaste meridianer (energibanor) i kroppen. Den går på framsidan av kroppen rakt från pubisbenet upp till underläppen.

Du kan hålla i luften nära eller tio centimeter utanför kroppen, du behöver alltså inte röra kroppen. Dra nerifrån och upp tre gånger.

2. Armtest

Testpersonen står rakt upp och lyfter upp en arm rakt ut till sidan. Stå bakom testpersonen, lägg handen på den utsträckta armen och den andra handen på motsatta axeln. Testa om armen är stark. Är den svag behöver testpersonen dricka vatten, eller byta plats (det kan vara något som stör till exempel el, lysrör etcetera).

Testa igen tills armen blir stark. Det är viktigt att testpersonen står kvar i ursprungspositionen under hela testet, annars kan testet bli misslyckat.

Testpersonen håller sedan det som ska testas mot magen. Blir armen svagare stör det som testas kroppen. Byt ut mot andra produkter och preparat som till exempel mobiltelefon, hudvårdsprodukt, kosttillskott med mera.

3. Bentest

Testpersonen lyfter upp ett ben och böjer det rakt fram från kroppen i lite mer än 90 grader. Ståbenet ska vara helt rakt. Håll handen på baksidan av personens axel för stabilitet. Testa om benet är starkt. Är det svagt behöver testpersonen dricka vatten, eller byta plats (det kan vara något som stör till exempel el, lysrör etcetera). Testa igen tills det blir starkt.

Lägg handen på låret och känn trycket i muskeln. Det är viktigt att testpersonen står kvar i ursprungspositionen under hela testet, annars kan testet bli misslyckat.

Testpersonen håller sedan det som ska testas mot magen. Blir muskeln svagare så stör det som testas kroppen. Byt ut mot andra produkter och preparat som till exempel mobiltelefon, hudvårdsprodukt, kosttillskott med mera.

4. Fingertest

Användbart vid mentala och känslomässiga frågor i vardagen.

Testpersonen sätter samman sin dominerade hands långfinger med tummen till en ring. Ta sedan tummen i ena handen och långfingret i andra och försök med måttlig styrka att bända upp fingrarna. Testpersonen ska hålla emot.

Be testpersonen säga sitt namn, då ska hen vara stark. Be testpersonen säga ett annat namn, då ska hen vara svag.

Testpersonen börjar med att säga ”Jag är 100 procent kontakt med det högsta bästa jag.” Är hen stark, gå vidare och ställ de frågor ni vill ha svar på. Är testpersonen svag, be hen göra balansering.

Testa sedan mentala och känslomässiga påstående och frågor. Testpersonen säger frågan högt, till exempel ”Kommer jag att utveckla mitt skrivande?” Räkna från ett till tio, siffran där fingrarna går isär mäter vilken obalans eller balans som råder i frågan, 1 är lågt och 10 är högt/bra.

LÄS ÄVEN: Jenny blev frisk tack vare dornmetoden: ”Nästan smärtfri efter första behandlingen”