Det ska du tänka på när du väljer solskydd – vanliga frågor och svar

Äntligen sol och värme – men det gäller att skydda sig! Bästa försvaret är skugga, att undvika vistelse i solen mitt på dagen, inte bränna sig och att ha på sig tunna kläder i komplement med ett effektivt och naturvänligt solskydd. Här får du svar på vanliga frågor som du kanske ställer dig när du ska köpa solskydd.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Getty Images

Vad är syntetiskt solskydd?

Kemiska UV-filter består av många olika typer av filter som skyddar mot antingen UVA, UVB eller både och. De absorberar solens strålar i huden och omvandlar solens farliga strålning till ofarlig strålning. Vissa syntetiska ämnen är svåra att bryta ner och har en negativ påverkan på korallreven och vattenlevande organismer.

Vad är fysikaliskt solskydd?

Fysikaliska filter, också kallat mineralfilter, består av zinkoxid och/eller titaniumdioxid. Dessa oxider är mineraler, därav namnet ”mineralfilter”.

Ett fysikaliskt filter reflekterar solens strålning så att den inte kan tränga in i huden och skyddar både mot UVA- och UVB-strålning. Därav den där vita skyddande hinnan du ibland får av dessa solskydd. Naturliga, fysikaliska solskydd är snällare mot miljön.

LÄS ÄVEN: Proffsens bästa tips för en god hudhälsa: ”Solskydd är bästa antirynkkrämen”

Därför är fysikaliska solfilter bättre

  1. De är fria från syntetiska ämnen som bekämpningsmedel, konstgödsel, besprutningsmedel och syntetiska ämnen – mindre kemikalier på din hud.
  2. De är snälla mot miljön och leder till mindre gifter i hav och på land.
  3. Ekologiska solskydd har ofta ett bra helhetsgrepp kring miljöpåverkan och ett miljötänk även när det gäller förpackningar och transport.

Vad är SPF?

SPF står för Sun Protection Factor och är mätmetoden som används för att räkna ut tiden du kan vistas i solen och hur pass mycket din solkräm skyddar mot främst UVB-strålar. SPF15 avser till exempel hur många gånger längre du kan vara i solen än utan skydd – det vill säga om du normalt sett kan vara ute i solen i 10 minuter utan att bränna dig så gör SPF15 att du kan vara ute i solen i 150 minuter (15×10). Tänk på att SPF30 inte är dubbelt så mycket som SPF 15, utan den högre skyddar endast mot 4 % mer UVB-strålar än SPF15, och SPF50 bara 1% mer än SPF30. Använd alltid ett högre solskydd för att vara säker att du inte bränner dig!

Hur ofta ska jag smörja in mig?

De flesta tar alldeles för lite solskydd, applicera alltid rikligt och var extra noga med utsatta områden som näsa, ögonlock, läppar och dekolletage. Smörj sedan in dig varannan timme och efter badet, oavsett SPF och om solskyddet är vattenresistent.

LÄS ÄVEN: Skydda huden mot solskador – förebygg och bli kvitt pigmentfläckar

Vad är skillnaden på UVA- och UVB-strålning?

UVB-strålningen bidrar till att huden bildar vitamin D, som krävs för att kroppen ska kunna ta upp kalcium och fosfat, viktiga byggstenar i vårt skelett. Men UVB kan också ge brännskador på huden. UVA-strålningen triggar produktionen av melanin, hudpigmentet som ger oss solbränna och som skyddar mot bland annat UVB. Samtidigt tränger UVA förhållandevis djupt in i huden, där det skadar proteinet kollagen. Det leder till att huden åldras i förtid.

Se upp för vissa ämnen i solskydden

Flera ämnen i solskydd har visat sig vara misstänkt hormonstörande och sedan 2021 har titandioxid blivit klassificerad som cancerframkallande i kategori 2.

Källa: apohem.se och radron.se