Helene blev kvitt värken med Horstmanntekniken: ”Efter bara tio minuter blev jag bättre”

Värken i axel och arm kom smygande. Till sist gjorde det så ont att Helene Johansson knappt kunde klä på sig själv. Så fick hon tillfälle att prova på en behandling hos Horstmannterapeuten Eva Klingström, och fick anledning att ompröva sin skeptiska hållning till alternativa hälsobehandlingar.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Karin Wildheim

Värken i vänster axel och arm blev efter en tid så påtaglig att Helene Johansson bestämde sig för att söka hjälp hos en privat allmänläkare. Hon genomgick ett ultraljud och fick sedan remiss till MR-röntgen. Det misstänktes att hon hade drabbats av frozen shoulder.

— Resultatet av röntgen var att det syntes någon form av skada i ligamenten i axeln. Men det var ingenting som det gick att göra något åt, fick jag veta, säger Helene.

Smärtorna blev allt värre och snart hade hon så ont att hon inte kunde lyfta vänsterarmen överhuvudtaget. Vid ett återbesök hos sin läkare erbjöds hon två kortisonsprutor i axeln.

Helene Johansson
Ålder
: 55 år.
Familj: Sambo, två barn, 16 och 20 år.
Bor: I Mölnlycke.
Gör: Driver eget genom att hjälpa
till att starta företag.

— Sprutorna gjorde mer ont än att föda barn, och efteråt blev smärtorna först värre för att sedan bli en aning lindrigare.

Vad är frozen shoulder?

På svenska heter det frusen skuldra eller frusen axel och innebär värk i en axel, som efter en tid stelnar och leder till att man får sämre rörelseförmåga. Orsaken är att ledkapseln som omger och stabiliserar axelleden drar ihop sig och blir stel. Ibland blir också den andra axeln drabbad.

Sjukdomen utvecklas sakta under flera månader. Smärtan gör att det kan bli svårt att borsta tänderna eller klä på sig. Det värker ofta även nattetid och då blir det svårt att sova. Det kan ta flera år att bli frisk om man inte får behandling eller rätt träning.

Källa: 1177

LÄS ÄVEN: Jenny blev frisk tack vare dornmetoden: ”Nästan smärtfri efter första behandlingen”

Helene, som fortfarande hade ont, fortsatte sitt sökande efter hjälp. Nu tog hon kontakt med en osteopat och fick övningar att göra hemma. Bland annat en där hon skulle stå med ansiktet mot en vägg, med båda händerna mot väggen och liksom klättra med fingrarna uppåt.

— Kanske hjälpte övningarna lite grann, men jag blev inte av med värken och började få svårt att sova på nätterna, säger Helene.

Var skeptisk mot alternativa hälsobehandlingar

På en mässa med Quality Business Network i Göteborg, ett professionellt affärsnätverk för kvinnor, mötte Helene Eva Klingström som är certifierad Horstmannterapeut.

— Eva visste sedan tidigare att jag var väldigt skeptisk till allt som har med alternativa hälsobehandlingar att göra. Jag hade sagt till henne att jag tyckte att allt sådant var hokus pokus. Men när Eva erbjöd sig att ge mig en prova på-behandling för min frozen shoulder i tio minuter blev jag intresserad av att testa.

Sagt och gjort, Helene fick lägga sig på en brits och Eva Klingström startade sin behandling enligt Horstmanntekniken.

— Eva lyfte mina armar och ben i olika positioner och hon rörde också sina händer utanför, ovanför min kropp. Jag kände direkt att något hände. Efter bara tio minuters behandling blev jag bättre. Jag bestämde mig där och då för att boka in en tid vid hennes klinik.

Med hjälp av Horstmannterapeuten Eva Klingströms behandling, då armar och ben lyftes i olika positioner, blev Helene fri från värken i sin ena axel. Foto: Karin Wildheim

Kort om Horstmanntekniken

Metoden går ut på att öka flexibiliteten i muskler och leder för att lindra smärta och öka flödet i kroppens alla system.

Horstmanntekniken skapades av natur- och kroppsterapeuten Trish Trowbridge i Australien under 1990-talet. Trish var med om en nära-döden-upplevelse, som i sin tur ledde till att hon fick ett andligt uppvaknande. Tack vare sina universitetsstudier i naturvetenskap i kombination med kunskaperna i naturmedicin och flera andra alternativa läror utvecklade hon den relativt enkla behandlingsform som hon kallade Horstmann (hennes flicknamn).

Metoden går ut på att öka flexibiliteten i muskler och leder för att lindra smärta och försvagad kroppshållning.

LÄS ÄVEN: Det här är Rolfing: Slipp värk och bli mer rörlig

Efter ytterligare två behandlingar på vardera en timme under hösten 2022 var Helene av med all värk och hade fått tillbaka rörligheten i armen och axeln.

— Jag är helt bra nu, mitt mål hade varit att kunna öppna köksluckorna igen med vänster hand och istället blev jag helt frisk.

Efter några månader bestämde sig Helene för att gå vidare med att göra en så kallad Self Sabotage Release-behandling hos Eva. Tanken var att ytterligare förstärka den positiva utvecklingen. Hon hade förstått att hennes smärtor berott på blockeringar, både fysiskt och psykiskt.

— Behandlingen tog en eftermiddag och jag var helt slut efteråt. Men känslan av att kroppen blivit fri från blockeringar var skön.

”Värken försvann mirakulöst”

På kliniken Omtanken i Örgryte tar Eva Klingström emot patienter med värk i nacke, axlar och rygg. Aktuell forskning från Uppsala universitet visar att närmare 65 procent av Sveriges befolkning lever med långvarig smärta.

— Det är väldigt synd att fler inte känner till att man kan bli fri från värk väldigt snabbt med den kraftfulla Horstmanntekniken, säger Eva, som gärna vill sprida information om metoden.

LÄS ÄVEN: Kinesiologi: Metoden som hjälper kroppen att läka sig själv

För 20 år sedan jobbade hon som lärare i svenska och engelska och brände ut sig så till den grad att hon en dag satt på spårvagnen utan att veta vart hon var på väg.

— Jag hade värk i axlarna efter att ha dragit upp dem till öronen under så lång tid att läkarna menade att problemen blivit kroniska. Jag erbjöds kortisonsprutor, men valde att kämpa på med sjukgymnastik, säger Eva.

För att få lindring besökte hon en Reikimaster, som nyss hade utbildat sig i metoden Self Sabotage Release, en terapidel som ingår i Horstmanntekniken.

— Jag fick prova en behandling och sedan var jag fast. Värken försvann mirakulöst och jag kände mig lätt, fri och full av energi! Jag bestämde mig för att sadla om från gymnasielärare till Horstmannterapeut för att kunna hjälpa andra.

Eva är idag både massageterapeut, undersköterska och en av omkring 15 praktiserande Horstmannterapeuter i Sverige. Hon är också landets enda aktiva Horstmannlärare. År 2005 fick hon sitt certifikat och två år senare gick hon en lärarutbildning för grundaren av metoden, Trish Trowbridge i Australien.

— När jag mötte Trish föll alla bitar på plats. Det var plötsligt självklart att jag skulle börja undervisa i metoden för att sprida de fantastiska kunskaperna. Det som är så bra med tekniken är att när man har gått introduktionskursen kan man börja behandla sig själv.

Tanken är nämligen att de som lärt sig metoden ska kunna hjälpa både sig själva och andra som behöver det.

Hur går en Horstmannbehandling till?

— Vid det första mötet går man igenom en hälsodeklaration som handlar om aktuell medicinering, det allmänna hälsotillståndet och eventuella symtom. Under själva behandlingen ligger man påklädd på en massagebänk.

Eva inleder med en chakrabalansering som skapar ett lugn och hjälper klienten att fokusera på sin egen process. Därefter håller hon på specifika energipunkter (energy holding points) på kroppen, samtidigt som hon lyfter och försiktigt rör i axel- eller höftled. Kombinationen av energy holding points och den passiva rörelsen i leden skapar ett flöde som rensar blockeringar.

LÄS ÄVEN: Rosenmetoden förändrade allt för Lisa: ”Behandlingen blev min räddning”

Behandlingen ska inte jämföras med klassisk massage som endast bearbetar muskler. Med Horstmanntekniken behandlar man muskler, leder, ligament och den känslomässiga orsaken till problemen. Terapin sker via det fysiska, det känslomässiga och det mentala.

— När det gäller frozen shoulder håller jag på punkter på axeln och rör den och armen i för klienten passiva rörelser, så att rörligheten blir större och blockeringar rensas bort. Under behandlingen krävs det att man är avslappnad. Det kan knaka och knäppa högt men det gör inte ont utan upplevs snarare som behagligt.

Är det höfterna som är problemet sker samma sorts rörelser där. Även fötterna är en viktig del i behandlingen, eftersom fotsulorna har en koppling till ryggraden. Eva menar att rörelser i fötterna ger god effekt på nervsystemet.

Eva Klingström rör försiktigt i höftleden för att rensa blockeringar. Foto: Karin Wildheim

Vilka problem har de som söker din hjälp?

— Mina klienter är drabbade av olika fysiska smärtor i kroppen, som musarm, frozen shoulder, whiplash, ischias, ryggskott eller besvär med foglossning från tidigare graviditeter.

Efter behandlingen som tar ungefär en timme kan man känna en lättnad i kroppen, en slags frihetskänsla. Man kan uppleva sig som väldigt pigg – eller extra trött – och ofta erfar man en större rörlighet i leder och muskler.

LÄS ÄVEN: Lindra artros med enkelt träningspass under 20 minuter

Horstmannmetoden fungerar också på cellnivå. Det innebär att tekniken balanserar våra hormonsystem och påverkar kemiska processer i kroppen, vilket ibland kan leda till utrensningseffekter.

— Alla kan bli hjälpta av Horstmanntekniken. Med rätt förutsättningar har vi en enorm inneboende förmåga till självläkning. Det är verkligen ”A Life Changing Process”, säger Eva.

Inte sällan har vi människor en förmåga att sabotera lite grand för oss själva. Vi tar på oss för mycket och har ibland svårt för att säga nej. Eva vill därför särskilt poängtera att Horstmanntekniken är en snabb teknik, som också kan användas i förebyggande syfte för att göra oss mer grundade.

Några behandlingar Eva kan erbjuda

  • Arm-Shoulder Release: används vid musarm, tennisarmbåge, frozen shoulder, astma och andra blockeringar i bröstet.
  • Ileosacral Release är en bäckenbehandling. Den är basen i Horstmanntekniken och balanserar kropp och själ. Den passar bland annat vid artros i höft och knä och vid besvär i ländrygg eller bäcken.
  • Foot Release påverkar bland annat ryggradsreflexerna och kan lindra värk i nacke, rygg och knä.
  • Aura Drainage och Point 8: för bättre sömn och avslappning.
  • Self Sabotage Release: främst vid psykiska blockeringar. Genom att lösa upp blockeringar i höftleden kan självkänslan stärkas och det kan bli lättare att bryta självdestruktiva mönster. För att få full effekt av Self Sabotage Release gör man vid det föregående behandlingstillfället en omfattande Ileosacral Release. Även om Self Sabotage Release främst är inriktad på känslomässiga blockeringar kan den också vara mycket effektiv vid ländryggsbesvär.