Behandla åderbråck hemma: Egenvårdsalternativen som fungerar

Har du problem med åderbråck eller kärlbristningar på benen finns flera egenvårdsalternativ att ta till, exempelvis kompressionsstrumpor och receptfria läkemedel som kan bidra till att förbättra blodcirkulationen och lindra smärta och svullnad i benen. Men det finns även salvor som kan göra kärlbristningar mindre synliga.

Text: Sven-E Lindberg
Foto: Getty Images

Hästkastanj

Hästkastanj har använts under lång tid, särskilt på den europeiska kontinenten, mot åderbråck och bedöms som ett säkert och biverkningsfritt alternativ. Det finns inga rapporter om att annan läkemedelsbehandling kan påverkas av hästkastanj. För optimal effekt ska medel med hästkastanj används under minst fyra veckor. Detsamma gäller Provena Flow som innehåller resveratrol, som återställer blodkärlens normala funktion.

LÄS ÄVEN: Allt du vill veta om åderbråck: Experten svarar på 15 vanliga funderingar

Välgörande salva

Det finns också flera salvor som kan användas för att lindra och dämpa besvär och missprydnader vid åderbråck och kärlbristningar. Hiruderm Forte är en fuktbevarande kräm med blodigelextrakt som hämmar blodets koagulering. Hiruderm Forte innehåller också växtextrakt från Siegesbeckia Orientalis som har en dämpande effekt på irritationer i hud och ytliga blodkärl.

Provena Plus innehåller mineralet alun som i århundraden har använts för sin kärlsammandragande och blodstillande effekt. Krämen innehåller även fläderextrakt som är rikt på antioxidanter och stödjer blodcirkulationen i ben och fötter. En del patienter beskriver effekten av Provena Plus ungefär som en osynlig stödstrumpa, eftersom alun har en hopdragande effekt på blodkärlen som underlättar cirkulationen. Har också bra effekt mot obehagliga, jobbiga symtom som svullnad, tyngdkänsla, smärta, kramp, krypningar, klåda och hudförändringar.

LÄS ÄVEN: Gua sha ger huden ny energi: Enkel behandling att göra hemma

Solvenix

Åderbråck och kärlbristningar (ådernät) går inte att bota eller helt förhindra, men det finns många sätt som kan bidra till att förbättra blodcirkulationen i benen och på så vis lindra och minska besvären vid åderbråck. Det senaste tillskottet är det växtbaserade läkemedlet Solvenix, som är det enda receptfria läkemedlet som är godkänt för behandling av symtom vid åderbråck. Solvenix innehåller extrakt av hästkastanj, som i flera studier visat sig ha en gynnsam effekt mot olika symtom på venös insufficiens (nedsatt blodcirkulation i venerna). Behandling med Solvenix ger enligt studier likvärdig effekt med kompressionsstrumpor efter 12 veckors behandling när det gäller att dämpa svullnad och lindra smärta, tyngdkänsla och kramper i benen vid åderbråck.

Stödstrumpor

Kompressionsstrumpor kan ge välbehövlig avlastning och stöd om du har besvär med åderbråck. Stödstrumpan motverkar svullnader i benen och minskar risken för blodproppar och växande åderbråck. I dag finns en uppsjö av modeller och färger som gör att stödstrumporna ser lite roligare ut. Du kan själv välja hur hårt du vill att strumpan ska sitta, men fråga gärna personalen på apoteket eller i hälsofackbutiken om du är osäker på vilken hårdhetsgrad du ska välja!

LÄS ÄVEN: Få mjuk hud med oljor som du hittar i skafferiet