Text: Julie Svarrer
Foto: Press
Om du inte själv har upplevt stress, känner du förmodligen en eller flera personer som har gjort det. Ungefär en av fem påverkas av stress i någon grad någon gång i livet. Men det är svårt att sätta en konkret siffra på hur många som drabbas, enligt stressexperten Lisbeth Fruensgaard:
— Det beror på att stress inte är samma sak som en bruten arm. Huruvida man känner sig stressad är delvis en individuell bedömning.
Det råder dock ingen tvekan om att fler och fler kämpar med stress. Enligt Lisbeth Fruensgaard beror den olyckliga ökningen på olika parametrar. En av dem är att vi inte längre har någon naturlig gräns mellan arbete och fritid, eftersom vi kan utföra många uppgifter online hemifrån. Hon understryker dock att det inte är samma sak att ha mycket att göra och att vara stressad, man kan vara otroligt upptagen utan att vara stressad. Vissa människor trivs till och med med det.
LÄS ÄVEN: Nej, att multitaska gör dig inte mer produktiv – 10 tips för mer fokus och mindre stress
— Stress infinner sig när man känner sig otillräcklig. Du kanske måste ringa din son och säga att du inte kan komma till hans fotbollsmatch trots allt. Eller så prioriterar du din familj, men då får du inte allt arbete gjort. Stress börjar ofta med en känsla av kontrollförlust och förlorad överblick, säger Lisbeth Fruensgaard och fortsätter med att förklara att vi under en kortare tid lätt kan klara av att prestera lite mer än vad vi har resurser för. Det är faktiskt en ganska smart överlevnadsmekanism från forntiden, eftersom stress sätter kroppen i beredskap och optimerar dina chanser att överleva i farliga situationer.
Viktigt lyssna på kroppens signaler
Vi kan dock inte befinna oss i detta ”undantagstillstånd” i mycket mer än en vecka i taget.
— Folk glömmer ofta det. När vi väl har uppnått ett mål rusar vi vidare till nästa. Några av de första tecknen på att kroppen är överbelastad kan vara en störd natts sömn, ofta följt av sämre koncentration, och att man kan vara mer benägen till tårar eller lättirriterad, säger Lisbeth Fruensgaard och fortsätter:
— Hur vi reagerar på stress är dock individuellt. Generellt kan man säga att de sjukdomar vi är genetiskt predisponerade för, som astma eller dålig rygg, vanligtvis kommer att visa sig och förvärras under stress. Att förebygga stress handlar därför i hög grad om att lyssna på kroppen och ta den på allvar, snarare än att döva dess signaler med kaffe, piller eller socker. Kroppen har alltid rätt, betonar hon.
LÄS ÄVEN: Stressad och frustrerad? Att skrika kan få dig att må bättre
Ta hand om grundläggande behov
När det gäller att både behandla och förebygga stress säger stressrådgivare att det är oerhört viktigt att först och främst ta hand om dina grundläggande behov: Får du tillräckligt med sömn, motion, ljus och luft och en bra kost? Kommer du ihåg att ta pauser under dagen?
— Därefter kan du inta ett helikopterperspektiv. Att ha ett stressfritt liv handlar om att sätta närande gränser för dig själv i stället för tärande gränser, både på jobbet och hemma. När du har närande gränser har du först och främst relationer som ger dig näring och gör dig lycklig, och du har en kropp som fungerar bra eftersom du tar väl hand om den dagligen. Du har också ett jobb som du trivs på och ett hem som du är glad att bo i. Så en gång var sjätte månad kan det vara värt att göra en inventering av ditt liv.
För att hjälpa dig att nå målet att ha närande gränser har Lisbeth Fruensgaard utarbetat fyra steg för att bli stressfri. Hon rekommenderar också att du tar hjälp, eftersom det kan vara svårt att hantera stress på egen hand.
— Generellt handlar det mycket om att söka glädje i de inre sakerna, leta efter sina kärnvärden och leva efter dem. Om du sätter värde på att det är viktigast att vara nära dina barn behöver du inte jobba nonstop. Det låter enkelt och logiskt, men du står inför ett samhälle som på många håll är enormt fokuserat på tillväxt. Precis som vi ständigt bombarderas av sociala medier med budskap om att lyckan ligger i yttre saker. Jag hoppas att vi sakta men säkert kan röra oss bort från det.
LÄS ÄVEN: Terapeutens 8 tips för att motverka stress
Om experten
Lisbeth Fruensgaard är en certifierad coach som specialiserat sig på stresshantering, inklusive utbildning som stresshanteringskonsult och certifiering som stresscoach. Hon är också författare till ett stort antal böcker om stress och lycka och grundare av stress masterprogrammet.
Lisbethfruensgaard.dk
Klassiska symtom på stress:
- Sömnproblem
- Ont i huvudet eller magen
- Andnöd
- Nedstämdhet
- Inre oro
- Irritation
- Koncentrationsproblem
- Nedsatt humoristisk känsla/sexlust
LÄS ÄVEN: Vänta inte med återhämtningen: Lär dig att stressa ner när du behöver det