Det här är Tuinamassage: Kinesisk terapi som läker både kropp och själ

Läkaren, Tuinamassören och akupunktören Wendy Chen driver en hälsoklinik där hon behandlar hela människan – både kropp och själ – med Tuinamassage. En djupgående massageteknik med inslag av både akupressur och triggerpunktsbehandling.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Gugge Zelander

På Wendy Chen Hälsoklinik i Malmö behandlas det mesta — allt från värk till allergier och svagt immunförsvar. Det går att välja mellan elnålsbehandling, Tuinamassage och Multibehandling.

— Jag använder inte traditionell akupunktur med nålar. Varje behandling designas efter det problem patienten har. Jag följer inget fast program och jag har inte heller en fast tid för hur länge behandlingen ska pågå, säger Wendy Chen.

För den som väljer metoden Tuinamassage förklarar Wendy hur det kommer att gå till: Hon använder sina tummar och fingrar för att trycka ganska hårt på triggerpunkter som efter en stund blir varma och röda på grund av att den lokala blodcirkulationen har förbättrats och meridianen stimulerats.

LÄS ÄVEN: Frekvensterapi stimulerar kroppen till läkning

Smärtan ska släppa allt eftersom, och under behandlingen sker ett samtal med patienten, där Wendy vill veta hur Tuinamassagen upplevs. Har hon hittat rätt punkter? Känns smärtan mindre?

— Tuina är en djupgående teknik som innehåller akupressur och olika mobiliseringsgrepp. Jag använder metoden för att behandla muskler och senor, men också inre organ. Mitt mål med behandlingen är alltid att balansera yin och yang via kroppens meridianer. Men patientens immunsystem stimuleras också och energi- och blodflöde regleras, säger Wendy.

Detta är yin yang

I traditionell kinesisk medicin används ofta läran om yin och yang både vid förklaringar av fysiologiska funktioner och vid patologiska problem. Att återskapa balansen mellan yin och yang är att återskapa en inre harmoni i och mellan de inre organen. Det är den viktigaste behandlingsprincipen inom kinesisk medicin. Åkommor lindras och behandlas genom att återskapa den ursprungliga harmonin i en människas kropp.

Källa: chinesemedicalcenter.se

Nålfri akupunktur

I Kina praktiseras Tuina ofta inom ortopedi, barnmedicin, rehabilitering och idrottsmedicin. Här i Sverige är det vanligast att behandla smärta och muskelproblematik av olika slag.

Som läkare med kompetens inom både kinesisk och västerländsk medicin har Wendy lång erfarenhet av kliniskt arbete. Hon har en sexårig PhD-utbildning i farmakologi bakom sig och är utbildad vid Harbin Medical University i Kina. Men det är kanske hennes utbildning i Japan, där hon studerade nålfri akupunktur, som har varit den mest avgörande pusselbiten för hennes arbete.

LÄS ÄVEN: Helene blev kvitt värken med Horstmanntekniken

— Den nålfria akupunkturen jag använder började utvecklas i Japan i mitten av 1970-talet. Den går ut på att istället för nålar applicera elektrodplattor, som avger elektriska impulser på huden. Elstötarna stimulerar akupunkturpunkterna med olika frekvens och intensitet.

Med starka nypor trycker och masserar Wendy på de punkter där det bildats knutor, på så sätt stimuleras kroppens eget självläkande system.

I Japan och andra delar av Asien är nålfri akupunktur en ny metod, som blivit ett led i att påskynda kroppens rehabilitering. Ofta använder Wendy en slags ”multibehandling”, en kombination av nålfri akupunktur och Tuinamassage. När det handlar om patienter med kronisk rygg- och axelsmärta, ischias, migrän, allergi, förlamning, trötthet och immunförsvarsrubbningar brukar kombinationsmodellen vara bästa alternativet.

— Jag har starka nypor och fingrar, säger Wendy, och fortsätter:

— Knutor ska behandlas intensivt genom Tuina, där ”tu”, är lika med tryck, och ”na” betyder ”hålla” på kinesiska.

Sambandet mellan känsla och smärta

Känsel kan vara beröring, tryck, värme, kyla eller smärta. Särskilda känselkroppar gör att vi har känsel. Vissa kroppsdelar har många känselkroppar, som fingertopparna och läpparna, medan känselkropparna är färre exempelvis på ryggen.

Smärta registreras inte av känselkropparna utan av de fria nervändar, som finns överallt där man kan känna smärta, som i huden, i muskler, i leder och senor. Fria nervändar finns också i inre organ, som hjärtat, tarmen och lungsäcken.

Känselkropparna skickar vidare signalerna om beröring till hjärnan, de skickas genom nervtrådarna till den del av hjärnan som kallas talamus. Därefter går signalerna vidare genom nervtrådar till hjärnbarken. Man blir medveten om upplevelsen när informationen når känselcentrum i hjärnan.

Källa: 1177.se

Behandlar ofta värk i nacke, axlar, rygg och huvud

På massagebänken ligger patienten oftast med bar överkropp (utifrån var smärtorna sitter och var på kroppen man ska bli behandlad). Det finns också en massagestol där patienten sitter lätt framåtlutad. Wendy smörjer in med olja och därefter startar hon sin Tuinamassage. En behandling kan ta upp emot en timme, lite beroende på problemet.

LÄS ÄVEN: Gisela slapp spänningarna tack vare Rosenmetoden: ”Förstod inte hur bra det var”

— Min vanligaste patient har värk i nacke, axlar, huvud, armar och rygg. Många har skadat sig på gym, säger Wendy.

Under massagen kollar Wendy pulsen och ibland mäter hon även blodtrycket. Om hon upptäcker något bekymmersamt uppmanar hon till vidare kontakt med vårdcentralen.

Efter en stund blir triggerpunkterna varma och röda på grund av att den lokala blodcirkulationen har förbättrats och meridianen stimulerats.

— Två begrepp som är viktiga för mig är ”Yin Yang” och ”Wu Xing”. Både akupunkturen och massagen utgår från de fem elementen ”Wu Xing”. Ordet ”Xing” är den process som innebär att saker och ting påverkar varandra.

Till sist vill Wendy påpeka att Tuinamassage inte går att jämföra med vanlig klassisk massage, som är något helt annat.

— Målet med Tuina är att stimulera kroppens egen självläkande förmåga.

Vad är Tuinamassage?

En flera tusen år gammal behandlingsform som innebär att man behandlar klienter med en kombination av massage och akupressur (tryck på specifika punkter med fingrar och tummar). Istället för nålar används händer, fingrar och knogar för att rätta till problem och obalanser i kroppen (ibland används också nålfria sugproppar). Massagen går ut på att få igång flödet av energi i meridianerna.

I Kina erbjuds Tuinamassage på sjukhusen med erkänt goda resultat.

Tuina är en medicinsk massageform som aktiverar kroppens meridianer, förbättrar lokal blodcirkulation och ger osteopatiska effekter enligt kinesiska principer.

Den sätter fart på kroppens energiflöden och balanserar kroppen, ger bättre motståndskraft och förebygger sjukdomar.

Tuina behandlar alla problem i ryggen och rörelseapparaten. Massagen behandlar också olika slags smärttillstånd samt sömnproblem, trötthet och utmattning, gynekologiska tillstånd, svagt immunförsvar med mera.

Tuina är en individuellt anpassad helhetsmetod.

Metoden används för att på olika sätt balansera Qi/blodflödet i meridianerna och för att återställa balansen mellan yin och yang.

Källa: Wendy Chen, wendychen.se

LÄS ÄVEN: Stressexperten: Kroppen har alltid rätt – ta signalerna på allvar