Hitta rätt i den alternativa vården: 13 olika behandlingsformer och hur de fungerar

Det finns många behandlingsformer för såväl fysiska som psykiska besvär. Men det är kanske inte alltid helt lätt att välja rätt. Här får du tips på 13 alternativa behandlingsformer och hur de funkar!

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Getty Images

Hyposyntes

Kan hjälpa vid: Oro, stress, ångest och blockeringar exempelvis från barndomen. Hyposyntes hjälper dig att sluta fred med jobbiga tankar och känslor som hindrar dig från att leva det liv du önskar och förtjänar.

Så här fungerar det: Med hyposyntes kan du släppa den intellektuella och logiska delen och hitta svaren i det undermedvetna genom att i ett avslappnat tillstånd svara på olika hypnotiska frågor och hitta känslan i en ny och mer positiv tanke. Hyposyntes är en vidareutveckling av djupgående och kraftfulla terapiformer som hypnos, NLP och Sedonametoden.

Chakrabalansering

Kan hjälpa vid: Obalanser i kroppen, både fysiska och psykiska.

Så här fungerar det: Är en healingmetod som syftar till att balansera kroppens sju energicenter. Med healing och färgterapi balanseras din fysiska och psykiska energikropp.

Rosenmetoden

Kan hjälpa vid: Spända muskler, stel i kroppen, stress eller sömnsvårigheter. Den här metoden kan också vara bra om du vill lära känna dig själv på ett djupare plan.

Så här fungerar det: En kroppsbehandling som utförs med lätt beröring. Med samtal och varsam beröring kan du lösa upp fysiska spänningar i kroppen som i sin tur kan lösa upp undanträngda minnen och trauman.

LÄS ÄVEN: Rosenmetoden förändrade allt för Lisa: ”Behandlingen blev min räddning”

Akupunktur

Kan hjälpa vid: Förbättra ditt allmäntillstånd, lösa upp muskulära spänningar och lindra smärta.

Så här fungerar det: En behandlingsform som kommer från den kinesiska medicinen. Tunna, sterila nålar sätts på utvalda punkter i huden utifrån en traditionell behandlingsmodell.

Traumaterapi

Kan hjälpa vid: Lösa upp ett psykologiskt trauma som påverkar ditt välbefinnande.

Så här fungerar det: Terapisamtal som går ut på att klienten tillsammans med terapeuten går in i den traumatiska händelsen och möter den, istället för att undvika den. Tanken är att försöka få en klarare bild av händelsen som kan leda till förståelse och acceptans.

Hypnos

Kan hjälpa vid: Oro, stress, ångest, beroende och fobier.

Så här fungerar det: Att befinna sig i hypnos är ett naturligt tillstånd som du närmar dig varje gång du är på väg att somna eller dagdrömmer. Med djup avslappning får du hjälp med att komma i kontakt med känslomässiga orsaker som gjort att du fastnat i negativa mönster.

Akupressur

Kan hjälpa vid: Trötthet, stelhet, PMS, matsmältningsproblem och allergier.

Så här fungerar det: En mjuk behandlingsform som går ut på att ge muskulär och mental avslappning som i sin tur påverkar energisystemet. Behandlingen utgår från meridiansystemet men utövaren använder fingrarna, istället för nålar, för att stimulera punkterna på kroppen.

Zonterapi

Kan hjälpa vid: Stress, smärta i kroppen.

Så här fungerar det: Enligt zonterapin kan kroppen delas in i olika zoner. Vid obalans reagerar zonpunkterna för respektive organ med smärta. Behandlingen utförs genom att trycka på dessa punkter. På så sätt stimuleras energin och blodgenomströmningen till området som är i obalans.

LÄS ÄVEN: Läk kroppen och få finare hud – med hjälp av ansiktszonterapi

Kinesiologi

Kan hjälpa vid: Migrän, utbrändhet, stress, depression, reumatism och fertilitetsproblem.

Så här fungerar det: En kinesiolog arbetar med klientens muskler och kroppens informationsutbyte av signaler. Genom att trycka på olika ställen på huden utlöses nervimpulser. Detta tolkas av kinesiologen med hjälp av manuell muskeltestning.

LÄS ÄVEN: Kinesiologi: Metoden som hjälper kroppen att läka sig själv

Taktilterapi

Kan hjälpa vid: Stress, oro, smärta, reumatism, fibromyalgi och utbrändhet.

Så här fungerar det: En behandlingsform som går ut på att utövaren medvetet och strukturerat berör vår kropps största organ, huden. Behandlingen stimulerar beröringsreceptorerna som påverkar produktionen av lugn och ro-hormonet oxytocin.

Ayurvedisk hälsokonsultation

Kan hjälpa vid: Få en bättre bild av din hälsosituation utifrån den ayurvediska filosofin.

Så här fungerar det: En hälsokonsultation där du får reda på vilken dosha/personlighetstyp du är, om du har några obalanser och hur det påverkar ditt välbefinnande. Du får personliga kost- och motionsförslag, örtordinering och tips på yoga och andningsövningar.

LÄS ÄVEN: Det här händer när du yogar: 7 positiva hälsoeffekter

Healing

Kan hjälpa vid: Ger djup avslappning och balanserar energisystemen i din kropp. Kan hjälpa din kropp att självläka både fysiskt och psykiskt.

Så här fungerar det: Behandlingen kan ske på distans eller vid fysiskt möte. Healingutövaren håller oftast händerna en bit från kroppen och jobbar med energierna som sätter igång en självläkningsprocess.

Medial vägledning

Kan hjälpa vid: Att orientera dig rätt i livet och få svar på frågor som du undrar över.

Så här fungerar det: När du bokar en tid hos ett medium kan du antingen boka en sittning eller en privat seans. Vid en sittning får du vägledning från mediet som kopplar upp sig till dina anhöriga, guider och änglar för att ge dig korrekt information. Mediet är en kanal som förmedlar information från andevärlden. Vid en privat seans kan du önska att få kontakt med en eller flera personer från andevärlden.

Vill du veta mer? www.7999.se är en vårdguide för alternativa behandlingar.