Gamla ärr kan ligga bakom nya smärtor – så blir du fri från besvären

Ärr kan fungera som vägspärrar i kroppen, då hindrar de både blod och lymfa att ta sig fram. Enligt MSTR, en specifik ärrvävnadsbehandling, kan en mjuk massage på och omkring ärr göra att smärta och domningar försvinner.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Gugge Zelander

Enligt Anette Nilsson kan obehandlade ärr minska effekten av andra behandlingsmetoder. Ärr kan nämligen både slita och dra i vävnaderna runt omkring, men det är det få som känner till.

— En människas hållning och rörelsemönster kan påverkas av större ärr. En försämrad blod- och lymfcirkulation kan skapa problem på andra ställen i kroppen, som inte ens är i närheten av ärret, säger Anette, som är godkänd utövare av ärrvävnadstekniken MSTR (McLoughlin Scar Tissue Release Technique).

LÄS ÄVEN: Hitta rätt i den alternativa vården: 13 olika behandlingsformer och hur de fungerar

Från början arbetade Anette med vanlig klassisk massage, därefter utbildade hon sig till Bowenterapeut. Några år senare skaffade hon sig en specialistkompetens inom MSTR.

— Det allra första jag gör när jag möter en klient är att ställa en massa frågor, det blir en kartläggning av allt som har med ärret att göra. Hur uppstod det ärr man är här för att bearbeta. Ärr har en tendens att påverka känslor, de har ju ofta uppkommit på grund av ett trauma, eller efter en operation. Ärr kan vara kopplade till en traumatisk upplevelse. Jag möter ibland människor som tycker det är obehagligt att exempelvis ta på sina ärr.

MSTR är en mjuk massage som utförs med fingertopparna.

Ärret bearbetas från alla vinklar

MSTR är en mjuk massage som utförs med fingertopparna. Med små rörelser och tryck enligt bestämda mönster bearbetas ärret från alla vinklar, diagonalt längs med utifrån och inåt, ja från alla håll. Anette visar genom att ta fram en broschyr med ett ritat ärr hur hon trycker överlappande och håller emot med den ena handens tumme.

Under behandlingens gång frågar hon alltid klienten hur det känns och hon vill också ha reda på hur det känns att tänka på operationen eller händelsen som orsakade ärret.

LÄS ÄVEN: Tuinamassage lindrade min smärta: ”Det släppte direkt”

— Ofta dyker det upp känslor. Det där är väldigt individuellt. Inte sällan kan man uppleva att en viss känsla som har legat och liksom tuggat i bakgrunden inom en plötsligt får sitt utlopp under en MSTR-session. Man kan ha svårt att referera till varifrån känslan kommer. Ofta har man ingen aning om att de smärtor, jobbiga känslor eller problem man har är orsakade av ärrvävnad.

McLoughlin Scar Tissue Release Technique

Ärr kan enligt Anette fungera som en slags vägspärr i kroppen och hindra blod och lymfa från att ta sig fram som de bör i kroppen. Men även nervimpulser kan bli förhindrade att göra det de ska.

Man kan få värk av gamla ärr, och vissa rörelser kan vara inskränkta utan att man vet om var det kommer ifrån.

LÄS ÄVEN: Skrivterapi blev Evys räddning: ”Visste att jag var tvungen att agera”

McLoughlin Scar Tissue Release Technique skapades med utgångspunkten att när en kropp skadas av ett trauma eller av kirurgi läker den genom att bilda fibrer för att stänga såret. Det är då det skapas ett ärr, som med tiden kan bilda en täthet av de underliggande vävnaderna. Ärrvävnad är stum i sig själv och kan växa fast i vävnaden undertill.

— Hud, hår och naglar, våra blodkärl, våra tarmar och fascian består av kollagen, en viktig byggsten för våra kroppar. Ett protein som i vanliga fall ligger ordnat i parallella rader, och så långt är allt frid och fröjd, men när det uppstår ärrvävnad befinner sig kollagenet plötsligt huller om buller, i en oordnad röra. Och det kan innebära att flödet i kroppen hindras och nerver kommer i kläm.

Anette masserar Amandas långa ärr.

Snabbt, billigt och effektivt

Under en MSTR-behandling kan ärret ändra färg och bli rödare, det beror på att blodtillförseln ökar. Man kan också känna en värme, pirrningar och stickningar och det beror på att nervimpulserna kommer igång på ett bättre sätt.

— Jag lösgör och öppnar upp i röran av kollagen för att cirkulationen ska kunna komma igång och frigöra eventuella nerver som kommit i kläm. Jag tar aldrig i hårt, men jag kommer allt eftersom åt allt djupare lager under själva ärret. Behandlingen brukar max ta 15 minuter per ärr, tillsammans med det inledande samtalet är jag ofta klar på en halvtimme. Det betyder att MSTR är en både snabb, billig och effektiv metod.

LÄS ÄVEN: Frekvensterapi stimulerar kroppen till läkning: ”Ställer om cellerna”

De vanligaste åkommorna som Anette behandlar är ärr på höfter, ärr efter mastektomi (bröstrekonstruktion efter bröstoperationer), ärr efter titthålsoperationer och ärr efter kejsarsnitt.

— För att jag ska kunna genomföra en behandling måste ärret vara rejält läkt. Jag skickar hem den klient som har ett ärr som jag misstänker inte är helt läkt.

Efter en till fyra behandlingar är man klar. Anette blir glad och sporrad av klienter som uttrycker att hennes metod är den ”release” som deras kroppar har gått och väntat på!

Vad är MSTR?

En mjuk behandlingsmetod – inga smärtsamma ingrepp utan bara små, specialiserade grepp med fingertopparna över ärrvävnaden.

Blod- och lymfcirkulation, nervimpulser och energiflöde ökar igenom ärret, vilket kan leda till att smärtor eller andra besvär kring ärret försvinner.

En relativt ny teknik som utvecklades för drygt tio år sedan av massören Alastair McLoughlin, som fortsätter förfina sin ärrteknik så att metoden ständigt utvecklas.

MSTR – för vem?

För alla som har ärr efter operationer, skador eller olyckor. Det kan handla om:

● Ärr efter kejsarsnitt
● Hysterektomi – bortopererad livmoder
● Bröstoperationer
● Blindtarmsoperationer
● Gallblåseoperationer
● Bypass
● Knä- och höftledsoperationer
● Alla typer av skador
● Åderbråckssnitt
● Ärr efter borttagna leverfläckar
● Brännskador

LÄS ÄVEN: Helene blev kvitt värken med Horstmanntekniken: ”Efter bara tio minuter blev jag bättre”