Amanda blev smärtfri efter ärrvävnadsbehandlingen: ”En stor vinst i mitt liv”

I Amanda Ravenborns släkt finns en ärftlighet av ryggont och nerver i kläm, själv drabbades hon av triggerfingrar och domningar i höger arm. Trots flera operationer kom symtomen alltid tillbaka. Men så fick hon tips om en ärrvävnadsbehandling.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Gugge Zelander

MSTR står för McLoughlin Scar Tissue Release Technique och är en relativt okänd ärrvävnadsteknik — i alla fall i Sverige. Metoden har utformats av Alastair McLoughlin, en brittisk massageterapeut som numera bor och är verksam i Tyskland. Hans läror är spridda i många länder runtom i världen, här hemma hos oss finns ett fåtal verksamma terapeuter som behandlar med metoden.

Amanda Ravenborn

Ålder: 41 år.
Familj: Man, 3 barn.
Bor: I Staffanstorp.
Gör: Speciallärare.

För femton år sedan opererades Amanda Ravenborn, 42 år, för första gången. Hon hade då drabbats av så kallade triggerfingrar, ett slags låsningsfenomen som innebär att ett eller flera fingrar (eller tummar) fastnar i ett böjt läge eller så är fingrarna böjda och svåra att räta ut.

— Konstigt nog fick jag triggerfingrar redan i 25-årsåldern. Det är annars ett fenomen som brukar drabba äldre damer, säger Amanda.

LÄS ÄVEN: Gisela slapp spänningarna tack vare Rosenmetoden: ”Förstod inte hur bra det var”

Hur som helst så hjälpte inte operationen. Besvären kom tillbaka nästan genast, trots att läkaren hade öppnat upp ett rejält snitt längs med en sena strax nedanför fingrarna.

Några år senare började Amanda få problem med domningar och värk i undersidan av den högra armbågen.

— Hela min underarm domnade bort, det stack och pirrade och känseln försvann. Problemen sträckte sig ända ner i lill- och ringfingret också och jag hade snart ingen känsel alls i handen. Hos en läkare fick jag veta att det handlade om nerver i kläm.

Ärret har blivit mycket snyggare efter behandlingen.

Fick höra talas om ärrvävnadsbehandling

År 2012 blev det operation hos en ortoped i Lund. En ganska jobbig upplevelse för Amanda och det tråkiga var att hon tyvärr inte blev botad.

— De tog bort fett runt omkring nerverna för att försöka bädda in och stötta upp så att flödet skulle bli bättre. Men efter operationen kändes det bara knöligt och det var jobbigt att stödja med armen. Jag kunde inte ens sitta lutad över ett bord med mina armbågar. Det kändes som att nerven lagt sig utanpå huden, en väldigt obehaglig känsla.

LÄS ÄVEN: Kinesiologi: Metoden som hjälper kroppen att läka sig själv

Det decimeterlånga ärret efter operationen syntes tydligt och var ilsket rött. Men så en dag fick Amanda höra talas om ärrvävnadsbehandling enligt MSTR-metoden. Det var hennes mamma som kände en Bowenterapeut vid namn Anette Nilsson, som hon visste hade en specialistkompetens inom just ärrläkning.

— För fyra år sedan fick jag kontakt med Anette och bestämde mig för att ta hjälp av hennes metod. Efter tre behandlingstillfällen var jag frisk.

Det låter nästan för bra för att vara sant. Hur gick behandlingen till?

— Anette masserade och tryckte mjukt runt omkring, och på hela ärret. Och medan hon tryckte berättade hon om hur ärr fungerar. Ärr sliter och drar i vävnaderna runtomkring och kan påverka mer än man tror. Behandlingen gjorde absolut inte ont, men det började klia och pirra. Det kändes som att cirkulationen kom igång på ett nytt sätt. Det gjorde lite ont efteråt, men sedan försvann värken helt och hållet.

Amanda var överraskad, ja rent av häpen över att hon blivit besvärsfri så snabbt. Hon hade inte haft några som helst förväntningar på att bli av med sina bekymmer, men efter ett par veckor upptäckte hon att hon inte hade ont längre. Det var en anmärkningsvärd känsla. Hon berättar att hon upplevde massagen som lite omtumlande.

Med mjuka små rörelser bearbetas ärren från alla håll.

Besvären försvann efter MSTR-massagen

— Jag var så van vid mina besvär att jag tyckte det var lite konstigt att vara utan dem. Och dessutom hade jag inte tyckt att själva behandlingarna hade märkts särskilt mycket. Anette hade ju bara masserat lite på ärret. Nu i efterhand är jag glad över att jag var öppen för att testa MSTR.

Det långa ärret på Amandas arm krympte ihop efter MSTR-massagen hos Anette Nilsson, och blev dessutom lite jämnare i formen.

LÄS ÄVEN: Hitta rätt i den alternativa vården: 13 olika behandlingsformer och hur de fungerar

— Diket, som jag brukar kalla det, liksom försvann och drog ihop sig. Ganska snart kunde jag stödja med armbågarna mot ett bord igen. Plötsligt var det ingen skillnad mellan mina båda armar.

Idag tränar Amanda styrka, det är hon ordinerad att göra av sin läkare. Hon vet med sig att hon som hon säger är ”tajt i lederna” och har en benägenhet att få nerver i kläm på olika ställen i sin kropp.

Hon hade sitt första ryggskott som 19-åring och när hon har ägglossning svullnar hon ofta upp och då kan det strama ganska rejält i benen. Men idag är hon helt frisk från nervinklämningen i armen och fingrarna. Och det är en stor trygghet för henne att hon vet att det finns hjälp att få av MSTR-metoden, den ärrvävnadsbehandling som hon numera vet funkar för att bli besvärsfri.

Amandas 3 insikter efter ärrvävnadsbehandlingen:

  1. Jag är positivt överraskad över hur bra MSTR funkade på mig.
  2. Att jag har fått tillbaka känseln i armen är en stor vinst i mitt liv.
  3. Utseendemässigt är ärret snyggare nu än innan, jag tänker sällan på att jag har det.

LÄS ÄVEN: Gua sha ger huden ny energi: Enkel behandling att göra hemma