Text: Marit Aaby Vebenstad
Foto: Getty Images, privat
Inkontinens, eller urinläckage, karaktäriseras av fackfolk som en vanlig sjukdom. I Sverige räknar man med att minst en halv miljon människor kämpar med urinläckage och problem med urinblåsan.
Generellt anses inkontinens vara tre gånger så vanligt hos kvinnor som hos män. Totalt tio procent av alla vuxna kvinnor beräknas lida av urininkontinens och siffran ökar med åldern. Bland kvinnor i 70-årsåldern och äldre är cirka 40 procent drabbade, bland de allra äldsta ännu fler.
Men många kvinnor upplever frustration över bristen på information om problemet, och många tycker att det kan vara svårt att prata om.
LÄS ÄVEN: Därför kliar det i underlivet – och så slipper du besvären
— Urinläckage är ofta förknippat med skam och något man inte pratar så mycket om. Samtidigt tror jag att många kvinnor söker läkarvård för detta, kanske efter att det har gått några år, säger Henriette Veiby Holm, senior konsult vid sektionen för rekonstruktion och urologi vid Oslo universitetssjukhus.
Henriette Veiby Holm menar att kvinnor bör erbjudas behandling för urinläckage om detta förbättrar deras livskvalitet.
— Det finns många olika former av urinläckage, beroende på den bakomliggande orsaken. De två vanligaste är ansträngningsläckage och överaktiv blåsa. För att kunna ge rätt behandling är det viktigt att hitta den korrekta orsaken till problemet. Vissa kvinnor har en kombination av de två huvudtyperna, som då behöver behandlas på olika sätt.

Läkare kan undersöka typen av läckage
Rune Svenningsen, senior konsult och professor vid gynekologiska avdelningen på Oslo universitetssjukhus, uppmanar kvinnor att inte vara rädda för att ta upp problemet med sin läkare om det påverkar deras livskvalitet.
— De flesta behandlingsåtgärder kan initieras av allmänläkare eller privata gynekologer eller urologer. Det är först när det är fråga om kirurgi du hänvisas till ett sjukhus. Med andra ord finns det ingen lägre gräns för när man erbjuds hjälp, säger Rune Svenningsen.
Om du kämpar med läckage är det en bra idé att träffa en läkare som kan hjälpa dig att undersöka vilken typ av läckage det rör sig om:
Vissa personer upplever läckage i samband med att de blir kissnödiga, det vill säga att de inte kan hålla sig och läcker på väg till toaletten.
LÄS ÄVEN: Drabbas du ofta av urinvägsinfektion? Så kan du förebygga besvären
Symtom på överaktiv blåsa är ett ovanligt starkt behov av att kissa, frekvent urinering och i vissa fall urinläckage.
— Detta är ofta en typ av läckage som kommer med stigande ålder, men kan också vara ett symtom på en underliggande neurologisk sjukdom eller sjukdom i urinblåsan och urinröret.
I vissa fall kan kvinnor uppleva denna form av läckage i samband med urinvägsinfektioner.
Dessa problem utreds vanligtvis av allmänläkare, urologer eller neurologer, beroende på vad den bakomliggande orsaken är, säger Rune Svenningsen.
I regel är orsaken okänd, men vissa sjukdomar kan ha detta som ett symtom och det behöver undersökas.
— Det finns effektiva läkemedel för överaktiv blåsa och det finns flera steg på behandlingsstegen, säger Henriette Veiby Holm.

Överaktiv blåsa eller ansträngningsläckage
Det första man bör tänka på är livsstilen. Vissa personer som klagar över täta urinträngningar dricker helt enkelt väldigt mycket, och då är det inte konstigt att de måste kissa ofta.
— Om du dricker upp emot sex liter vätska per dag, kommer det att hjälpa om du dricker mindre.
Rådet är att göra en lista över hur mycket du dricker och kissar under dagen. En hälsosam kost och fysisk aktivitet är också fördelaktigt. Övervikt ökar risken för båda typerna av urinläckage.
— Behandling av överaktiv blåsa börjar med tabletter. Om tabletterna inte är effektiva är botox i urinblåsan eller nervmodulering nästa behandlingsalternativ på stegen.
LÄS ÄVEN: Slipp överväxt av candida – här är 10 saker du bör undvika
Den vanligaste formen av urinläckage hos kvinnor är ansträngningsläckage, även känt som ansträngningsinkontinens. Denna typ av läckage kännetecknas av att du läcker vid hosta och fysisk aktivitet. Läckaget är därför oberoende av behovet att kissa.
— Orsaken är vanligtvis att stödjevävnaden runt blåsa och urinrör har överbelastats i samband med graviditet och förlossning, och dessa kvinnor remitteras ofta till en gynekolog, säger Rune Svenningsen.
Kirurgi vid urinläckage
Även i samband med klimakteriet kommer många att upptäcka att dessa problem ökar.
— De flesta upplever en viss grad av läckage när de hoppar på en studsmatta eller nyser. Den skadade stödjevävnaden runt urinröret kan orsaka att vissa personer läcker lite, medan andra har stora problem med läckage, förklarar Henriette Veiby Holm.
Vid denna diagnos är medicineringen inte lika effektiv, men det är en bra idé att titta på livsstilsfaktorer och fysisk aktivitet. Om du är överviktig kan viktminskning också hjälpa.
LÄS ÄVEN: 10 steg mot en yngre ålderdom: Mer kaffe och mindre ältande
— Dessutom kan du komma långt med bäckenbottenövningar. För effekt krävs det att de utförs varje dag under en längre tid, säger Henriette Veiby Holm.
För kvinnor som inte får full effekt av bäckenbottenövningar eller som av en eller annan anledning inte kan göra bäckenbottenträning, kan kirurgi vara lösningen.
— I detta fall placeras ett syntetiskt band som ersättning för den skadade bindväven runt urinröret. Operationer som använder sådana band kallas ofta TVT (tension free vaginal tape — spänningsfri vaginal tejp). Detta material har utvecklats för att vara vävnadsvänligt och tolereras väl av de flesta kvinnor, förklarar Henriette Veiby Holm.
Under klimakteriet
Behandling med vaginalt östrogen hjälper för både överaktiv blåsa, stressläckage och urinvägsinfektion. Alla kvinnor med ett eller flera av dessa tillstånd bör erbjudas vaginalt östrogen från det att de når klimakteriet och under resten av deras liv. Det har inga biverkningar.
Källa: Henriette Veiby Holm,senior konsult vid avdelningen för rekonstruktion och urologi vid Oslo universitetssjukhus.
Träning av bäckenbotten
De flesta kvinnor med ansträngningsläckage kan träna upp musklerna i bäckenbotten för att kompensera för den skadade vävnaden.
- Knipövningar är en bra och väldokumenterad behandling så länge du gör det på rätt sätt. Då kan du träna dig helt torr. I vissa fall kan bäckenbottenövningar även ha en gynnsam effekt på mindre framfall.
- Bäckenbottenträning kan vara en svår teknik och vissa kvinnor behöver därför ta hjälp av en sjukgymnast med specialkompetens, även om kvinnor bör göra övningarna hemma varje dag.
- Många kvinnor ger upp denna träning eftersom det tar fyra till sex månader innan man märker någon effekt. Och eftersom man slutar med övningarna kommer läckaget tillbaka. Det är därför viktigt att du införlivar denna träning som en del av din dagliga rutin.
Källa: Rune Svenningsen, överläkare och professor vid gynekologiska avdelningen på Oslo universitetssjukhus.
LÄS ÄVEN: Åldras med glädje: 9 enkla steg till ett längre och lyckligare liv
Injektionsterapi
Vissa kvinnor med ansträngningsläckage kan också få hjälp av injektionsbehandling. Detta används mer och mer som ett alternativ till de syntetiska banden. Vid detta förfarande injiceras en vattenbaserad gel i urinrörets vägg för att hjälpa urinröret att täta bättre. Detta förfarande har mycket få komplikationer, men är tyvärr inte lika effektivt som de syntetiska banden. De syntetiska banden botar urinläckage hos 90 procent av patienterna, medan injektionsbehandling endast botar 25 procent. Detta är ett bra alternativ till syntetiska band hos patienter som inte har så mycket läckage eller där det finns orsaker till att patienten inte kan opereras med ett syntetiskt band.
Källa: Henriette Veiby Holm, överläkare vid avdelningen för rekonstruktion och urologi vid Oslo universitetssjukhus.
LÄS ÄVEN: Här kan du träna bort klimakteriebesvären: ”Det är fantastiskt att se framstegen”
3 typer av urininkontinens & olika behandlingar
- Ansträngningsinkontinens (40 %)
Ofrivilligt urinläckage (vanligtvis droppande) vid fysisk ansträngning som lyft, hopp, sportaktiviteter och hosta. Orsakas ofta av skador på bäckenbotten i samband med graviditet och förlossning. Fetma, borttagning av livmodern, dålig bindväv och tungt fysiskt arbete kan också spela en roll. - Trängningsinkontinens (20 %)
Plötslig, stark trängning att urinera som gör det svårt att hinna nå toaletten. Innebär ofta betydande urinläckage. Kan orsakas av urinvägsinfektion, östrogenbrist, högt vätskeintag eller störningar i urinblåsan eller nervsystemet. - Blandinkontinens (30 %)
En kombination av ansträngnings- och trängningsinkontinens. - De sista 10 % av inkontinensfallen kan inte klassificeras.
- Vilken behandling som blir aktuell beror på orsaken till inkontinensen. Ofta börjar man med enkla behandlingar som till exempel:
- Bäckenbottenträning/knipövningar under professionell ledning. Lindrar både ansträngnings- och trängningsinkontinens.
- Vaginaltampong/vaginala ringar. Placeras i slidan för att stödja urinröret och stärka stängningsfunktionen vid ansträngningsinkontinens, till exempel vid fysisk aktivitet.
- Elektrostimulering. Behandling med små elektroder som placeras i slidan och stimulerar musklerna.
Text: Pernille Lewinsky Kofoed
Källor: Sundhedsstyrelsen, apoteket.dk, knib.dk, Kontinensforeningen