Maten som hjälper mot portvinstå: 5 smarta val

Gikt – även kallat portvinstå eller podager – är en vanlig ledinflammation som kommer i attacker och gör mycket ont. Den kännetecknas av plötslig smärta, svullnad, rodnad och ömhet i en eller flera leder – oftast i stortån.

Text: Gunn Helene Arsky, näringfysiolog
Foto: Getty Images

Smärta i stortån beror ofta på gikt. Oavsett var sjukdomen uppstår orsakas den av kristaller av urinsyra som ansamlas i lederna. Kroppen känner igen dessa kristaller som främmande kroppar och reagerar med inflammation. Inflammationen kan komma akut och ofta på natten. Om du har upplevt det vet du att det kan vara mycket smärtsamt.

Inflammationen kan uppstå i flera leder, men den vanligaste är stortåns grundled. Om du har mycket urinsyra i blodet ökar risken för att kristaller faller ut. Urinsyra är en slutprodukt vid nedbrytningen av puriner och utsöndras vanligtvis i urinen.

Puriner är viktiga byggstenar i DNA. Kroppen producerar dem själv, men du får också i dig puriner genom maten. Puriner från kosten tas inte tillvara, utan omvandlas direkt till urinsyra.

Därför kommer mat med mycket puriner att ge dig höga koncentrationer av urinsyra i blodet.

LÄS ÄVEN: Minska inflammationer i kroppen och skjut upp åldrandet: 5 viktiga tips

Övervikt en riskfaktor

Fetma är en riskfaktor för höga nivåer av urinsyra. Om du har gikt och är överviktig är viktnedgång en viktig del av behandlingen. Men ta god tid på dig, snabb viktminskning kan öka nivån av urinsyra. En viktminskning på cirka ett halvt kilo i veckan är idealiskt.

Om du försöker gå ner i vikt är det en bra idé att äta mindre fet mat. Detta kommer i sig att kunna sänka urinsyranivåerna i kroppen. Det är vanligt att behandla gikt med medicinering, men de livsstilsval du gör är lika viktiga.

Om du ägnar dig åt fysisk aktivitet (vilket är bra för så mycket!), bör du lägga till det i tiden mellan giktutbrotten. Välj träning som inte ökar graden av inflammation i den drabbade leden, till exempel promenader, cykling, simning och yoga.

LÄS ÄVEN: Får du i dig för mycket koffein? Så kan det påverka din kropp

5 smarta val av mat och dryck vid gikt

Få i dig vätska

Om du har för höga nivåer av urinsyra i blodet är det viktigt att du får i dig tillräckligt med vätska. Detta hjälper njurarna att utsöndra mer urinsyra.

Drick minst två till tre liter vätska varje dag. Det bästa är att dricka vatten eller mineralvatten. Låt minst hälften av det du dricker vara rent vatten. Lite kaffe varje dag verkar också skydda mot utbrott, visar studier. C-vitaminrik juice som apelsin eller ananas kan vara bra, eftersom C-vitamin kan sänka urinsyranivåerna. Men drick inte mer än ett glas om dagen, sockerinnehållet kan göra det värre.

Undvik nektar av alla slag, och även sockerhaltiga kolsyrade drycker. Om du dricker mjölk, välj lättmjölk, inte de fetare typerna. Och undvik alkohol — särskilt öl (även lättöl) och spritdrycker — de är värst för din gikt.

LÄS ÄVEN: Smör eller margarin – vad är egentligen nyttigast?

Mängden puriner

Alla som kämpar med gikt är inte likadana. Du bör äta mindre av purinrika livsmedel om det är svårt att få ner nivåerna av urinsyra. Livsmedel som är särskilt rika på puriner är: Lever, slaktbiprodukter, kött, rom, kaviar, krabba, sill, strömming, ansjovis, sardiner, annan fisk och skaldjur, feta såser, ärtor, bönor, svamp, samt kött- och fiskbuljonger.

Livsmedel som innehåller lite puriner och alkaliska livsmedel kan du äta mer av med gott samvete.

Alkalisk mat

Eftersom urinsyra är en syra med lågt pH, är det logiskt att minska urinens surhetsgrad (öka pH) genom att göra den alkalisk. Forskning visar att detta stämmer. Livsmedel som producerar alkalisk urin kan hjälpa dig att utsöndra mer urinsyra via njurarna än livsmedel som producerar sur urin.

År 2010 mätte japanska forskare surhetsgraden i urinen hos 26 friska unga kvinnor som antingen åt proteinrik mat (vilket gjorde urinen sur) eller grönsaksrik mat (vilket gjorde urinen alkalisk) under fem dagar. Slutsatsen var tydlig: Du kan anpassa din kost så att kroppen utsöndrar mer urinsyra via urinen.

Alkaliserande livsmedel är de flesta grönsaker, alger, bär, havssalt, örter och örtte, hirs, frön (utom sesamfrö), färskpressad saft av citron och lime, skalade mandlar, äppelcidervinäger.

LÄS ÄVEN: Det händer i kroppen vid fasta – experter reder ut

Purinfattig lunch

1 portion

½ äpple, rivet
En nypa kanel
1 tsk honung
2 tsk vatten
1,5 dl sojayoghurt med vanilj
1 tsk hela linfrön
2 msk havregryn
1 msk cashewnötter

  1. Koka äpple, kanel, honung och vatten i 2-3 minuter i en kastrull på medelhög värme tills äpplena är mjuka.
  2. Rör under tiden ihop yoghurt, linfrön och havregryn i en skål.
  3. Tillsätt äppelmoset på toppen och toppa med nötterna.

Tillagning av mat

Det finns sätt att sänka halten av puriner i purinrika livsmedel. Inte så att den blir noll, men möjligen tillräckligt för att du kan njuta av din favoriträtt då och då utan att sjukdomen bryter ut.

Kinesiska forskare har studerat hur höga halter av puriner i piggvar sänktes när de tillagade fisken i vatten som innehöll allicin från vitlök. Detta resulterade i en 50-procentig minskning av puriner.

Tillagningsmetoden kan också påverka purininnehållet. Stekt och grillat kött innehåller högre innehåll av puriner än kokt kött (där en del rinner ut i kokvattnet). Och frystorkad shiitakesvamp innehåller mindre puriner än färsk.

LÄS ÄVEN: Läkarens bästa tips: Så gör du din mat mer hälsosam