Få fart på lymfsystemet med rullmassage: Minska värk, svullnad och celluliter

På Roll it Studio ges lymfatisk massage och pressoterapi med hjälp av moderna rullmaskiner, som sätter fart på cirkulationen och minskar vätskeansamlingar i kroppen.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Thomas Carlgren

Lymfmassage har blivit en etablerad behandlingsform i Sverige. Det är allmänt känt att lymfsystemet har många viktiga uppgifter, bland annat att transportera bort överskottsvätska och slaggprodukter. Men att man kan få en lymfmassage av en maskin är ännu så länge inte så vanligt.

Jurgita Drucke, som är utbildad lymfmassör i sitt hemland Litauen, startade Roll it Studio för tre år sedan och var först i Sverige med att erbjuda lymfmassage med rullmaskin. Tillsammans med sin dotter Ema har hon utvecklat en modern studio där roll shape- och body shape-maskinerna står i centrum.

Både mamma och dotter har gått specialistutbildningar för maskinerna de jobbar med i Roll it Studio i Sollentuna centrum utanför Stockholm.

LÄS ÄVEN: Minska inflammationer i kroppen och skjut upp åldrandet: 5 viktiga tips

— Maskinen Roll Shape är roterande trärullar som kan ställas in med fyra olika hastigheter, den är en tränings- och massagemaskin, medan Body Shape-maskinen har ett inbyggt löpband och värme. Den används mer för konditionsträning, säger Jurgita Drucke.

Till Roll it Studio kommer kunder i alla åldrar och med vitt skilda problem.

— De yngre bryr sig ofta om blodcirkulationen och lymfsystemet, många av dem sitter mycket på jobbet och är stela i sina kroppar. Äldre är ofta mer kunniga om hur kroppen fungerar och därför fokuserar de mer på inre hälsa än yttre. Men alla generationer kan ha samma problem, som ledvärk, celluliter, stelhet, svårigheter med att starta igång kroppen och få ut onödig vätska. Många kommer för att slappna av om man är stressad, tränar mycket eller jobbar mycket fysiskt, säger Jurgita.

Med rullmaskinen kommer man lätt åt kroppens olika problemområden.

Hjälper musklerna att slappna av

Ett besök hos Roll it Studio startar alltid med en genomgripande information om vad rullmaskinerna kan hjälpa till med och hur det fungerar att använda dem. Under den första konsultationen får kunden fylla i en gedigen hälsodeklaration.

— Vi rekommenderar inte att våra kunder har epilepsi eller högt blodtryck som man inte medicinerar för. Och det är helt förbjudet för cancerpatienter eller de som har eller har haft metastaser, säger Ema.

Informationen är viktig, det skapar förutsättningar för en trygg och säker behandling.

LÄS ÄVEN: Amanda blev smärtfri efter ärrvävnadsbehandlingen: ”En stor vinst i mitt liv”

— Vår vanligaste kund har problem med celluliter, lymfan, och/eller stelhet i musklerna. Med hjälp av rullarna hjälper man musklerna med avslappning efter träning och de funkar bra när man har träningsvärk. Muskelåterhämtning är viktigt, säger Jurgita.

Instruktionen för hur maskinerna ska användas är en grund för hela verksamheten. Kunden sköter nämligen sin egen maskin under överinseende av kunnig personal. En legitimerad och certifierad instruktör ska alltid finnas tillgänglig för frågor och hjälp.

— En behandling tar mellan 45 och 60 minuter på Roll Shape, och då masseras man ända upp till nacken, säger Ema.

Jurgita Drucke (t v) är utbildad lymfmassör och ägare av Roll it Studio. Hon är noga med att instruera sin kund Josephine Andersson hur rullarna fungerar innan behandlingarna kan starta.

Bättre sömn och varmare kropp

Roll Shape-maskinen är framtagen för att dra igång en förbättrad cirkulation och minska svullnader. Ofta blir man som en effekt av detta av med kalla fötter och kalla händer. Sömnen blir bättre, stressen avtar, stelhet och svullnader i kroppen minskar och värken lindras.

— 80 procent av våra kunder upplever som ett första resultat av roll shape att de får bättre sömn och en varmare kropp, säger Ema.

Bindväven och underhudsfettet påverkas också av massagen. När cirkulationen blir bättre minskas också de eventuella vätskeansamlingarna som man har om man exempelvis har problem med ödem i vaderna.

LÄS ÄVEN: Hitta rätt i den alternativa vården: 13 olika behandlingsformer

Att få igång kroppens eget reningsverk, som lymfsystemet brukar kallas, och få fart på blodcirkulationen ger många fördelar.

— Vi har fått höra att man får bättre resultat på gymmet eftersom Roll Shape-maskinerna hjälper till att slappna av muskler och leder. Ledvärk kan lindras och man får en mer elastisk bindväv och överlag en friskare kropp. Detta är tanken bakom hela idén med rullmaskinerna.

— Det är väldigt viktigt att tänka på att man alltid ska massera, rulla uppåt, mot hjärtat, i samma riktning som lymfkörtlarna, säger Ema.

Kommer åt problemområden och triggerpunkter

Under tiden som rullandet pågår kan man lyssna på en ljudbok eller bara slappna av. Det enda man behöver göra är att luta sin kropp mot maskinen, kroppsdel för kroppsdel. Det ska inte vara jobbigt, utan passa för alla målgrupper oavsett ålder.

Hastigheten kan man bestämma själv. Rullarna kommer åt kroppens problemområden och triggerpunkter utan att det behöver göra ont.

— Men innan man kan köra med högre hastighet måste man förbereda kroppen med en lägre hastighet de två första behandlingarna. Man bestämmer ju själv hur hårt man lutar sig mot rullarna och vilken hastighet man tycker passar, säger Ema.

Rullmaskinerna har många användningsområden, och med hjälp och stöd av expertisen får kunden själv testa och komma fram till hur hen på bästa sätt ska dra hälsofördelar av den rullande rehabiliteringen.

Kontakt: Roll it Studio 072-030 04 91.

För vem passar Shape roll?

De som…

 • Har svullna ben.
 • Vill förbättra blodcirkulationen.
 • Vill få fart på lymfsystemet.
 • Vill få ett bättre immunförsvar.
 • Vill minska celluliterna.
 • Vill slippa svullnader i fötterna.
 • Känner sig stressade.
 • Har fibromyalgi och värk i leder och muskler.
 • Behöver posttraumatisk rehabilitering.
 • Vill förbereda sig för träning.
 • Vill gå ner i vikt.
Personalen som här består av Ema, Jurgita och Dita finns alltid till hands ifall Josephine (t h) behöver hjälp.

LÄS ÄVEN: Tuinamassage lindrade min smärta: ”Det släppte direkt”

Jurgitas och Emas hälsotips:

 • Drick mycket vatten, men undvik helst läsk och starkt kolsyrat vatten (det förvärrar celluliterna).
 • Rör på dig – en promenad är en bra början.
 • Ha koll på din kost – ät inte för mycket socker.
 • Försök ha balans i livet.

Vad är det för skillnad på roll shape och body shape?

 • Body shape är en maskin med inbyggt löpband, IR-värme och vacuum som är till för att bränna kalorier, öka svettningen och för att köra cardio (konditionsträning).
 • Roll shape är en tränings-/massagemaskin. Men båda maskinerna har samma princip – alltså att de hjälper till med att starta igång blodcirkulationen, lymfan och få ut onödig vätska och toxiner ur kroppen.
 • Båda maskinerna hjälper till att förbättra och minska på celluliter och ge en tajtare hud. Då body shape är mer som konditionsträning och roll shape är mer massage brukar Roll it studio alltid rekommendera kombinationen av båda maskinerna för det allra bästa resultatet.

Varför ska man välja en rullmaskin?

 • Det är enkelt och man bestämmer själv var på kroppen man ska lägga tonvikten.
 • En maskin blir inte trött.
 • Maskinerna är starka, behandlingen kan ge snabba resultat.

LÄS ÄVEN: Undvik läkemedelskrockar: Mediciner och livsmedel att se upp med