Text: Anna Rehnberg
Foto: Anna Rehnberg, Getty Images
Det ser så enkelt och naturligt ut när Milla svävar i ett brandgult tygstycke några meter över havsytan. I själva verket var det fem år sedan hon pensionerade sig från jobbet som luftakrobat.
— Nu tränar jag luftakrobatik som hobby, säger Milla Floryd.
Milla Floryd
Bor: Lägenhet i Göteborg.
Ålder: Född 1974. 49 år i december, Skytt.
Familj: Hunden Loke 7 år och 5 kilo, en trickster med stort hjärta, som ställer till med lite jävelskap.
Gör: Undervisar i yoga på anläggning, digitalt på Yogobe (inspelade yogaklasser och liveklasser via zoom + onlinekurser), utbildning av yogalärare Flow Yoga School Sweden med Johanna Alvin, för närvarande vilande. Studerar till en fil kand i bland annat socialpsykologi.
Man skulle kunna tro att Milla är född i en cirkusfamilj — men luftakrobatik började hon med först vid 33 års ålder. Av sin dåvarande pojkvän, cirkusartist och skicklig jonglör, lärde hon sig konster. De uppträdde tillsammans med eldshower och par-akrobatik. Men hon ville ha något eget också. Det blev luftakrobatik, och hennes levebröd i 12 år.
All slags akrobatik kräver naturligtvis en stark och smidig kropp, problemet var bara att Milla inte var särskilt smidig från början.
— Det var därför jag började med yoga. Jag behövde bli mer rörlig för akrobatiken, säger hon.
LÄS ÄVEN: Det här händer när du yogar: 7 positiva hälsoeffekter
Har alltid gått sin egen väg
Nästan genast insåg Milla att hon skulle kunna jobba med yoga vid sidan av akrobatiken. Denna förmåga att oförskräckt kasta sig in på områden som väcker hennes intresse och genast omsätta det i verksamhet tycks vara utmärkande för Milla.
— Jag är nog lite av en Pippi Långstrump-figur. Jag brukar tänka ”det här har jag aldrig gjort, så det är jag säkert jätteduktig på”.
Har hon alltid haft den förmågan?
Milla sitter tyst en stund och funderar. Förmågan att våga är tätt förknippad med hennes uppväxt och citatet som står intatuerat på hennes underarm, det som blivit något av en livsfilosofi: ”Ninety-nine is not one hundred”.
LÄS ÄVEN: Karins yogapass för bättre sömn: 4 enkla övningar som får dig att slappna av
— Jag har nog alltid haft en liten röst inom mig som fått mig att våga gå min egen väg. Känns det inte riktigt bra, gör jag det inte. Men när det känns bra, litar jag på magkänslan och kör.
Uttrycket ”go with the flow” passar också in på Milla.
— Jag åker med på det som är. Det är inte svårt att lyssna på rösten, men lite läskigt att inte veta vart man ska.
Det var först i 30-årsåldern som Milla började träna aktivt och lära ut yoga, men yogan har alltid funnits där.
— Pappa höll på med yoga. Det var inte någon speciell form, mer som meditation. Men vi hade tävlingar då vi sprang i lotus, alltså på knäna. Det var jätteroligt när jag var liten och vägde 25 kilo, minns Milla.

Från balett till kampsport
Som treåring började hon i balett. När hon som sexåring flyttade från Stockholm till Falköping sörjde hon baletten. Men snart började hon träna kampsport i stället.
— Inom kampsporten är en av pelarna mentalt fokus. Dessutom höll min huvudtränare på med yoga, så det fanns inslag av det där.
En annan viktig sak under uppväxten var Millas samvaro med hästar.
LÄS ÄVEN: Hitta rätt sorts yoga för dig
— Att rida dessa stora, starka individer, mocka skit, bära stora höbalar och sova i boxen, har definitivt gett mig känslan ”jag kan”. Om jag är liten och kan ta plats bredvid någon som väger ett halvt ton, då kan jag ta plats på andra platser också, säger hon.
När Milla tänker tillbaka på allt hon gjort — dans, yoga, akrobatik, kampsport — ser hon att det är olika uttrycksformer, som kan berätta samma historia.
— Jag tror inte det är fullt möjligt att separera allt man kan och är, eller dela in sig i olika roller. Det blir bara dumt. Det blir rikare om jag låter det influeras och integreras. Men det dyker ständigt upp nya situationer, där jag behöver påminna mig om att jag kan få vara alla de här sakerna. Annars känns det inte 100.
Milla fann restorative yoga
Vi återvänder till yogavärlden, där Milla Floryd är ett erkänt namn. Hon arbetar som personlig tränare, håller direktsända och förinspelade yogaklasser via nätet och yogaklasser på olika träningsanläggningar.
Milla undervisar i flygande yoga, vinyasa, restorative yoga och en kombination av vinyasa och restorative, som hon kallar restorative flow.
— Flygande yoga var jag nog en av de första med i Sverige, och antagligen den mest drivande, säger hon.
Restorative yoga kom in i hennes liv av en bestämd orsak.
— Akrobatiken krävde intensiv träning, vilket slet hårt på kroppen. Jag tränade varje dag och på ”vilodagar” gjorde jag annan typ av träning. Därför behövde jag något som kunde ge mig maximal återhämtning.
LÄS ÄVEN: Yoga bort dina klimakteriebesvär med 4 enkla övningar
Milla fann restorative yoga på en amerikansk yogakanal. Hon märkte snabbt skillnad.
— Jag fick mer ork, mindre spänningar och mindre ont i kroppen av de övningarna. Jag sov också bättre och blev en snällare, mer harmonisk människa när jag gjorde restorative yoga.
Restorative yoga är stillsam, man håller positionerna i flera minuter.
— Utifrån ser det jätteslappt ut, men det pågår ett inre arbete, säger Milla och förklarar:
— Restorative yoga skulle kunna kallas renoverings-eller restaureringsyoga. Syftet är balansera det sympatiska och parasympatiska nervsystemet.

Det parasympatiska nervsystemet
Det sympatiska nervsystemet tar över när man upplever något som ett hot, pulsen ökar, hjärtat pumpar. När vi vandrade på savannen och stötte på ett hungrigt lejon kunde den sortens respons rädda vårt liv, vi agerade snabbt för att sätta oss i säkerhet eller kämpa.
Men idag känner sig många stressade mer eller mindre konstant, vilket är förödande för hälsan i det långa loppet. Därför behöver vi hjälpa kroppen att hamna mer i det parasympatiska systemet. Det har hand om viktiga vilo- och matsmältningsprocesser, sänker hjärtfrekvensen och bidrar till att hela våra kroppar.
— Genom att träna restorative yoga kan man lära sig att vara mer i det parasympatiska. Jag tycker det är en avancerad yogaform för man har ingenstans att fly.
Hur menar du då?
— I andra yogaformer som hatha och vinyasa kan du fly in i muskelansträngningen och fokusera på det. Och i yinyogan finns en strävan efter töjning i bindvävsstrukturerna. Det finns något att fly in i, sensationen, kvittot på att du gör någonting. I restorative yoga är du bara där i ditt andetag, stilla. I ett samhälle där vi valideras av görande kan restorative yoga vara svårt för många, mig inkluderat, säger Milla.
LÄS ÄVEN: Prova det här om du har ont i ryggen: 3 enkla yogaövningar
Milla tränade alltså dagligen, försörjde sig som luftakrobat och yogatränare och kroppen tog stryk, trots den restorativa yogan. 2008 fick hon diskbråck. De följande tio åren var smärtsamma. Fysiskt men också psykiskt.
— Det tog tio år för mig att förlika mig med vad jag behövde göra. Jag tyckte det var trams att jag som var så oerhört stark tack vare luftakrobatiken skulle behöva träna bukmuskulaturen. Nu vet jag att de stora drivande muskelgrupperna tog över, och finlirsmuskulaturen, som håller saker och ting på plats, blev helt överkörd, säger Milla och tillägger:
— Jag tror dock det faktum att jag tränade restorative yoga hjälpte mig att hålla så länge som jag ändå gjorde.
Milla visar några övningar och när hon sträcker upp höger arm breder en fjärilsvinge av figurer i olika yogapositioner ut sig över axel och skulderblad.
— Yogan kan vara ett sätt att hitta sig själv i förhållande till miljön man lever i. Om det skaver lite och man söker efter svar kan yogan vara en portal in i vad man innerst inne vill.
Milla Floryds hälsotips
- Följa min egen väg! Låter kanske klichéaktigt, men superviktigt att lyssna på den här lilla rösten.
- Liten rutin för lymfsystemet innan jag klär mig på morgonen: Stryker med händerna från fötterna upp till höften, över mage och rygg, stryker armarna från händerna till axlarna, avslutar med tryck över baksidan överarmen och i armhålan. Beröring frigör hormoner man mår bra av och kroppen vet inte skillnad om det är du eller någon annan som berör.
- Masserar ansiktet under tiden jag tvättar och smörjer in det. Kortare version av ansikts- och halsmassage (finns på hemsidan millafloryd.me).
- Kollagenpulver i morgonens första kaffekopp. Till frukost oftast havregrynsgröt med ett C-vitaminpulver.
- På vintern D-vitamin, zink och magnesium.
- Dricker favoritdrycken vatten.
LÄS ÄVEN: Yoga nidra: Vaken vila som maxar energin på 30 minuter