Fredrik Paulún om rödljusterapi: ”Ger snabbare läkning och mindre smärta”

Solskador, cancer, rynkig hy… Vi vet att man ska akta sig för solen och att den kan vara farlig. Men – finns det nackdelar med att sky solen och aldrig exponera sig för solljus? Faktum är att det finns forskning som larmar om att vår brist på solande är ett stort hälsoproblem. Men vad ska man göra i ett solfattigt land som Sverige? Kan rött ljus vara lösningen?

Text: Colette Van Luik
Foto: Peter Knutson, Getty Images

Näringsfysiolog Fredrik Paulún älskar solen. Redan när den första bleka vårsolen tittar fram åker shortsen på. Och de stannar på tills höstmörkret lägger sig.

Intuitivt har han alltid känt att han mår bra av att vara utomhus i dagsljus så mycket det går. Men inte att ligga i en solstol och pressa insmord med Hawaiian Tropic. För han vet mycket väl att för mycket av det goda kan vara farligt. Men, tillägger han:

— Solens dåliga rykte är i mina ögon fullständigt oförtjänt. Självklart kan överdriven solexponering leda till solskador, ökad risk för malignt melanom och åldrad hud, men så länge man ligger på rätt sida gränsen tycks nettoeffekten av sol vara direkt och tydligt kopplad till god hälsa. En omvärdering av solen är därför på gång — och det viktigaste att komma ihåg är att lagom är bäst.

Solljus är lika viktigt som kost, sömn och träning

Solens ljus är lika viktigt för hälsan som rätt kost, bra sömn och regelbunden träning. Något som forskningen har haft svårt att nå ut med, menar Fredrik Paulún, som därför själv samlat resultat från forskning och skrivit ”Ljusrevolutionen — Friskare och starkare med solens röda strålar” (HarperCollins Nordic).

— Många är rädda för UV-strålning och tänker att man måste undvika solen så mycket det bara går. Och UV-strålning är problematisk, men är man bara smart och vistas ute i morgon- och kvällssolen är risken för solskador i princip obefintlig, säger han och fortsätter:

— Dagtid tycker jag att man ska klä på sig, bära hatt och solglasögon. Solkrämer använder jag själv bara i ansiktet om jag ska vara på sjön där strålningen är extra stark, men det var flera år sedan jag gjorde det senast. Solkräm menar jag kan ge en falsk känsla av trygghet och göra att man är alldeles för länge i solen, säger Fredrik Paulún.

Men — även motsatsen gäller.

Rödljusterapi är extra härligt på vintern. Foto: Getty Images

Risker med för lite sol

LÄS ÄVEN: Behandla smärta med IR-ljus: 9 positiva effekter

Man kan bli sjuk av att inte vistas alls i solen! En systematisk studie larmar om att vår brist på solande är ett betydande hälsoproblem.

Man beräknar att om människor hade haft för vana att vara i solen hade 340 000 dödsfall i USA och 480 000 dödsfall i Europa kunnat undvikas.

Orsakerna är bland annat att solbrist medför en ökad risk för bröstcancer, kolorektalcancer, hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck och Alzheimers sjukdom.

Dessutom verkar solbrist öka risken för autism, astma, typ 1-diabetes och — försämra synen.

Nära-infrarött ljus

I sin bok intervjuar Fredrik Paulún bland andra Pelle Lindqvist, professor och överläkare på kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm, som håller med om att det är farligt att inte vistas i solen:

— Icke-solande är den fjärde stora livsstilsfaktorn för vår hälsa, tillsammans med rökning, övervikt och stillasittande.

Många studier visar samband mellan låga D-vitaminvärden och högre risk för vissa sjukdomar. Och de som vistas lite i solen eller bär heltäckande kläder får i sig för lite av vitaminet.

LÄS ÄVEN: Lider du av långvarig värk? Så kan du minska smärtan

Rödljusterapi på vintern

— D-vitamin är absolut viktig för oss, men mycket tyder faktiskt på att halten av D-vitamin framför allt är en markör för hur mycket solljus man har exponerats för, vilket kanske är viktigare än själva molekylen som kallas för D-vitamin.

Forskning har visat att hög, av kroppen naturligt producerad, D-vitaminnivå i blodet visserligen ger hälsoeffekter. Men de riktigt hälsobringande effekterna av solen verkar komma från det röda och nära-infraröda ljuset, det som faktiskt inte gör att kroppen producerar D-vitamin.

Och de goda nyheterna är att det röda ljuset kan vi tillgodogöra oss även på vintern.

— Även om du fortfarande anser att D-vitamin är viktigt, vilket ändå är rimligt tills motsatsen slutgiltigt bevisats, är det en intressant tanke att även vintersolen kan ge god hälsa. Du må få mindre D-vitamin, men då finns det kosttillskott, och du får garanterat det röda och nära-infraröda ljuset, förklarar Fredrik.

Rödljusterapimasker finns att köpa för hemmabruk. Foto: Getty Images

Rödljusterapi med rödljuslampa

Det naturliga solljuset är hälsobringande — till en viss mängd. Men för mycket solljus kan ge för mycket UV-strålning vilket skadar den biologiska vävnaden, medan rött ljus istället stimulerar reparation av vävnaden.

Och räcker solen inte till, exempelvis på vintern, kan man komplettera med rödljusterapi från rödljusterpilampor.

— Jag vill påstå att rödljusterapi är lika intressant och viktigt för hälsoforskningen som nutrition och fysisk aktivitet. I vissa fall är denna metod till och med mer effektiv än solljus, till exempel när det gäller smärtlindring.

— Dessutom är rödljusterapilampor en säkrare källa till dessa våglängder än solen, då de alltid finns tillgängliga och går att använda på ett standardiserat sätt.

LÄS ÄVEN: Så får du i dig tillräckligt med D-vitamin – när solen inte räcker till

Fredrik Paulún: Rött ljus kan lindra smärta

Fredrik Paulún har själv en rödljusterapilampa som han använder på två sätt. Dels när det är mörkt och han behöver en ”boost”, eller när han gjort sig illa.

— För ett tag sedan lekte jag med barnen och slog i min ena fot. Tre av tårna på högerfoten blev blå och gjorde ont. Då körde jag rödljusterapi morgon och kväll i flera dagar tills värken försvann. Ljuset ger snabbare läkning och mindre smärta.

Solbrist är ett ord som inte används så ofta, men Fredrik Paulún hoppas att fler nu ska förstå vikten av att vistas (lagom mycket) i solen. Och kanske även vilja testa rödljusterapi.

— Jag rekommenderar 20 minuter om dagen framför lampan. Själv mår jag jättebra av det, och ser rödljusterapi som en sorts livräddare för oss som bor i mörka länder.

Fredrik Paulún tipsar: Så får du hälsoeffekter av solens ljus

För att ta del av solens hälsoeffekter på sommaren räcker det att vara ute en stund varje dag. Morgon och kväll är bäst. Dagtid, skydda dig med kläder och hatt. Även när det är molnigt utsätts du för det hälsosamma ljuset.

Mellan oktober och mars är det låga nivåer av UV-strålning och huden bildar inget D-vitamin, men du får i dig det hälsosamma röda och nära-infraröda ljuset. Så vistas ute en stund varje dag även under vinterhalvåret.

LÄS ÄVEN: Lider du av D-vitaminbrist? 10 tecken att vara uppmärksam på

Använda rödljuslampa

Många span och bad har numera rödljusterapilampor, till exempel Hagabadet i Göteborg och Sturebadet i Stockholm. Kolla om det finns något ställe nära dig dit du kan gå för att testa.

Många hälsokostaffärer och webbutiker säljer rödljusterapilampor, men gör lite research innan du slår till.

Sorten som har paneler kommer i alla storlekar. De mest effektiva panelerna för en person är de som är något större och på 1 000 – 1 500 watt. Fördelen är att de täcker en större yta av kroppen.

Så fungerar rödljusterapi

I rödljusterapi använder man både rött ljus och nära-infrarött ljus. Rött ljus penetrerar mänsklig vävnad i begränsad omfattning – 80 procent av energin absorberas i de yttersta två centimetrarna.

Det är dock tillräckligt för att nå mitokondrierna, som finns inuti våra celler och fungerar som kroppens kraftverk.

Nära-infrarött ljus penetrerar vävnaden på ett djupare plan. Hela 50 procent når åtta centimeter in i kroppen och cirka en procent kan komma hela 20 centimeter in.

LÄS ÄVEN: Minska inflammationer i kroppen och skjut upp åldrandet: 5 viktiga tips

När det röda ljuset når mitokondrierna ökar de i sin tur produktionen av adenosintrifosfat (ATP).

ATP är en molekyl som förser cellerna i kroppen med energi.

En ökad produktion av ATP bidrar till cellförnyelse, förbättrad cirkulation vad gäller både blod och lymfa samt minskade inflammatoriska processer.

Källa: Fredrik Paulúns “Ljusrevolutionen –Friskare och starkare med solens röda strålar” (HarperCollins Nordic).

Hälsofördelar med rött ljus

Studier och kliniska undersökningar har visat att exponering för rött ljus inom specifika våglängder kan ha positiva effekter på vår hälsa, till exempel:

Bra för huden

Rött ljus kan ha positiva effekter på hudhälsan. Det kan hjälpa till att förbättra hudens utseende genom att öka produktionen av kollagen, ett protein som bidrar till hudens elasticitet och fasthet.

Rött ljus har också visat sig kunna minska fina linjer och rynkor samt förbättra läkning av sår och ärr.

Lindra smärta

Studier har visat att rött ljus kan ha smärtlindrande effekter. Det kan minska inflammation, lindra muskelvärk samt bidra till minskad smärta i samband med vissa sjukdomar och skador.

Förbättra sömn

Rött ljus kan påverka den biologiska klockan och reglera sömncykler. Exponering för rött ljus på kvällen kan hjälpa till att förbättra sömnkvaliteten genom att stimulera produktionen av sömnhormonet melatonin och minska nivåerna av det stimulerande hormonet kortisol.

Öka cellulär energiproduktion

Rött ljus kan stimulera mitokondrierna i cellerna att producera mer energi i form av adenosintrifosfat (ATP). Detta kan förbättra cellernas funktion och återhämtning samt öka energinivåerna i kroppen.

LÄS ÄVEN: Hitta rätt i den alternativa vården: 13 olika behandlingsformer och hur de fungerar