Inget hjälpte mot Josephines åderbrack: Rullmassage blev hennes räddning

Varken kompressionsstrumpor eller operation hjälpte mot åderbråcken. Av en slump hittade Josephine Roll it Studio, där hon sedan en tid tillbaka får hjälp av roterande trärullar.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Thomas Carlgren

För 19 år sedan, efter att hennes son var född, fick Josephine Andersson värk i vaderna. Hon hade drabbats av åderbråck som blev allt större och ömmade alltmer.

— Jag opererades genom att man med laser sköt sönder mina trasiga vener i vaderna. Tack vare ett ultraljud hade det konstaterats att vissa av mina vener i vaderna inte längre fungerade som de skulle, säger hon.

Josephine Andersson

Ålder: 51 år.
Familj: Man, en dotter, en son.
Bor: I Upplands Väsby.
Gör: Rådgivare inom skolmyndighet.

Hjärtat pumpar ständigt blod och näringsvätska genom våra kroppars blodkärl, ut till kroppens olika organ och vävnader och vänder sedan tillbaka till hjärtat igen. Det är venerna som för tillbaka blodet och näringsvätskan till hjärtat. När venerna inte funkar som de ska kan det bildas överkottsvätska på den plats där venen är trasig.

LÄS ÄVEN: Kvinnor med lipödem prioriteras inte – får lägre livskvalitet

Stödstrumpor hjälpte inte

— Venerna i mina vader hade börjat bilda överskottsvätska och venöst ödem i båda vaderna hade utvecklats, vilket spände och tryckte. På nätterna, när jag sov, blev det lite bättre. Men dagtid förvärrades problemen igen.

Jospehine använde kompressionsstrumpor för att trycka tillbaka vätskan mot hjärtat, det lindrade smärtan och tyngdkänslan under den tid de var på men det hjälpte inte i längden. Ödemen kom hela tiden tillbaka.

Lymfkörtlarna finns utspridda i mer eller mindre hela kroppen, ofta samlade i grupper i armhålorna, ljumskarna, på halsen, nacken, bakom bröstbenet och längs med de stora blodkärlen i magen.

LÄS ÄVEN: Det här händer i kroppen när du får massage: Fördelarna du kanske inte känner till

— Lymfsystemet ansvarar för att transportera bort överflödsvätska, men när systemet inte orkar ta hand om det kroppen behöver bli av med kan ödemet bli permanent, säger Josephine och fortsätter:

— När Roll it Studio i Sollentuna av en slump kom upp i mitt Instagramflöde för en tid sedan befann jag mig i stadie ett, överskottsvätskan i mina vader minskades inte längre ens på nätterna.

Rullmaskinen får igång lymfsystemet

Josephine kämpade hela tiden med att djupandas, hoppa studsmatta, jogga i långsam takt och att använda kompressionsstrumpor för att lindra smärtan. Hon hade också till och från provat massage, men inte blivit hjälpt.

— Men så tog jag kontakt med Roll it Studio och beställde en tid. Efter grundliga instruktioner och information fick jag lära mig hur jag skulle behandla mig med rullmaskinen, säger Josephine.

LÄS ÄVEN: Fördelar med torrborstning: Rensa kroppen och fyll på med ny energi

Hittills har Josephine fått åtta behandlingar hos Roll it Studio. Hon går dit en gång i veckan och varje behandling tar cirka en timme. Hon berättar att det går bra att använda friskvårdsbidraget till behandling med maskinerna Roll Shape och Body Shape.

— Rullmaskinerna sätter igång lymfsystemet och det känns att vätska försvinner, eller skjutsas tillbaka. Med hjälp av rullarna förebygger jag att ödemet blir värre och mitt välmående ökar. Efter en behandling kan jag jogga en runda, hela kroppen känns lättare.

Tidigare, när Josephine var hänvisad till kompressionsstrumporna, djupandningen och studsmattan kände hon sig konstant svullen och tung, värk har hon nästan alltid. Men nu när hon behandlas med Roll Shape-maskinen känner hon sig trygg med att ödemet inte förvärras.

— Jag har äntligen hittat en metod som funkar för mig och jag vill gärna sprida kunskapen så att andra också kan få hjälp.

LÄS ÄVEN: Det här är Rolfing: Slipp värk och bli mer rörlig