Ansiktsreflexologi hjälper dig att varva ner – behandlar migrän, stress och sömnproblem

Kinga Chrzan-Tchórz är fysioterapeut och ansiktsreflexolog med specialkompetens inom cosmo lift. Genom tryck och massage med fingrar eller magnetpenna på nervändar i ansiktet skickar hon impulser till hjärnan så att energiflödet ökar.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Gugge Zelander

Kinga Chrzan-Tchórz bor i Polen och arbetar som fysioterapeut. Sedan tre år tillbaka är hon också certifierad ansiktsreflexolog med egna företaget Holistiskt center. Metoderna hon arbetar med heter i sin helhet: Facial Reflexology Therapy Sorensensistem och Japanese Cosmo Lifting Sorensensistem.

Nu finns det möjlighet att få behandling även i Sverige. Sedan ett halvår tillbaka hyr Kinga in sig i en ljus och fräsch lokal hos ”Harmoni på Limhamn”, i utkanten av Malmö, där hon tar emot klienter.

— Jag har studerat för metodens grundare Lone Sörensen i Polen. Hon baserar sin behandlingsteknik på österländsk medicin och har utvecklat tekniken efter många års studier av orientaliska läror och zonterapi i kombination med neuroanatomiska kunskaper, säger Kinga.

Tidigare arbetade hon som klassisk zonterapeut med fokus på fötternas neurologiska punkter, men blev sedan intresserad av att gå vidare till ansiktsreflexologi.

Enligt henne är denna teknik ännu mer effektiv då ansiktet ligger närmare hjärnan.

— Att angripa grundorsaken till stress och annan ohälsa är viktigt. Jag behandlar symtom från nacke, axlar, allergier, stressrelaterade problem, spända käkmuskler, spänningar i andra delar av kroppen och migrän.

LÄS ÄVEN: 15 sätt att hantera din migrän: Förebygg och lindra anfall

Reflexologi för att varva ner

Många av Kingas klienter lider av stress på olika plan. Hon berättar inlevelsefullt om hur hon som praktiserande reflexolog ser hur det oändliga informationsflödet som ständigt och jämt pockar på från alla håll påverkar oss.

En full mejlbox, sociala medier, nyhetsflashar, slentriankollandet på våra smartphones och vårt eviga multitaskande. Allt sammantaget matar våra hjärnor med intryck som vi till sist inte klarar av att ta hand om. Hjärnan är som en dators hårddisk — den kan bli överfull och överhettad.

LÄS ÄVEN: Det här är Tuinamassage: Kinesisk terapi som läker både kropp och själ

— Vi har för många apor i huvudet som tjattrar. Där borde istället bara finnas en stor elefant, säger Kinga med eftertryck och fortsätter:

— Jag arbetar med att stänga av alla mina klienters onödiga appar i kroppen. Ansiktsreflexologi är bra mot känslomässig stress. Ibland är det svårt att på egen hand klara av att meditera och att vara mindful, då kan reflexologin vara ett bra hjälpmedel för att varva ner.

— Vi har 564 neurologiska punkter i ansiktet och alla leder till andra delar av våra kroppar, som benen, armarna, lymfan, tarmarna, musklerna, lungorna. När jag trycker på en specifik punkt dras nervtrådarna ut och knutar löses upp. Tänk dig nerverna som långa trådar i din kropp och alla har sin nervände i ditt ansikte.

Cosmo lift balanserar

Kingas behandling är inte alltid behaglig, det kan göra lite ont, men som Kingas syster Klaudia som har provat säger så är det en både läskig och skön känsla på samma gång.

— Många som kommer till mig vet inte om att de är stressade. De vet bara att de är spända. Min uppgift är att ta reda på var problemet verkligen sitter.

Som avslutning, för att minska på spänningar, brukar Kinga genomföra en cosmo lift-behandling. Det är en japansk massageform som kombinerar akupressur med ansiktsreflexologi och lymfdränage.

— Med Cosmo lift balanseras ansiktsmuskulaturen och reflexzonerna, och kroppens organ rensas. Det är en skönhetsbehandling som är ett bra alternativ till injektioner, och den stimulerar också på djupet och är behaglig.

LÄS ÄVEN: Hur mår du egentligen? Ditt ansikte har svaren

Masserar och trycker på bestämda punkter

När Kingas lillasyster Klaudia gjort sin käkoperation hade nerver slitits av i hennes ansikte. Hon var i stort behov av djupgående stimulering av nervbanorna för att få igång ansiktsmusklerna.

— Cosmo lift-tekniken är också vidareutvecklad av Lone Sörensen. Den har en avslappnande effekt, som motverkar spänningar. Även om det är en skönhetsbehandling som får huden att må bra så har den många andra positiva effekter.

Kinga visar hur cosmo lift går till. Klaudia får lägga sig på massagebänken. Hon blundar och får en filt över sig. Kinga inleder med en ansiktsrengöring och masserar därefter in en 100-procentigt ren Frankincense-olja, som utvinns av det vildväxande trädet Boswellia sacra.

LÄS ÄVEN: Hitta rätt i den alternativa vården: 13 olika behandlingsformer och hur de fungerar

— Jag både masserar och trycker på bestämda punkter.

Klaudia ser ut att njuta av den intensiva behandlingen. Och för den som vill lära sig mer om det naturliga ansiktslyftet berättar Kinga att hon framöver kommer att ha workshops i metoden japansk cosmo lift i Limhamn.

Fakta om ansiktsreflexologi och cosmo lift

Reflexologi är en djupgående och holistisk behandlingsmetod som utvecklats ur den klassiska zonterapin. Reflexologi är i stort sett detsamma som zonterapi, med den skillnaden att den stimulerar zonpunkter över hela kroppen. Det ger ett väldigt kraftfullt resultat kroppsligt, mentalt och själsligt.

Ansiktsreflexologin har mångtusenåriga rötter. Den metod som Kinga Chrzan praktiserar är utvecklad av zonterapeuten Lone Sörensen i Danmark. Hon har skapat systemet i samarbete med professor Bùi Quôc Chau, multireflexolog från Vietnam, och neurologen Marcello Lopez. Tekniken är en kombination av österländsk och västerländsk medicin och praktiseras idag i mer än 15 olika länder.

Enligt sju faser skapas en skräddarsydd behandlingsplan med syftet att skapa balans och ett ökat energiflöde.

Genom tryck på akupressurpunkter med antingen fingrar eller magnetpenna bearbetas zoner i ansiktet utifrån kraniosakrala- och chakrapunkter. Stimulansen får igång kroppens självläkande förmåga.

Under behandlingen ligger klienten påklädd på en massagebänk. När behandlaren trycker på punkter och masserar infinner sig en skön avslappning och kroppen går ner i varv.

Cosmo lifting är en massageform som kombinerar akupressur med ansiktszonterapi och lymfdränage.

Metoden har använts i Japan sedan flera tusen år tillbaka.

Den är särskilt lämplig då ansiktsmuskulaturen behöver förstärkas. Den balanserar och rensar kroppens organ. Tekniken går ut på att både massera och trycka på zoner i ansiktet.

Besvär som behandlas:

● Smärta
● Fibromyalgi
● ADHD
● Stress
● Sömnproblem
● Spänningar i kroppen
● Migrän

För den som vill veta mer, mejla till Kinga: holisticcenterkinga@gmail.com.

Källor: facebook.com/HolisticCenterKinga facebook.com/harmoni.name

Forskning kring zonterapi

Det finns ingen vetenskaplig forskning kring zonterapins effekter. En pilotstudie bland vårdpersonal för att undersöka hormonella reaktioner och behandlingseffekter av zonterapi är dock värd att nämna.

Studien: Under behandlingstiden med zonterapi reagerade sex av sju patienter med sjunkande blodtryck, avslappning, förbättrad sovkvalité och förbättrad cirkulation.

LÄS ÄVEN: Läk kroppen och få finare hud – med hjälp av ansiktszonterapi

En möjlig förklaring som vårdpersonalen hade i tankarna var den så kallade placeboeffekten som skapar fysiologiska effekter som kommer från förväntningar, en positiv behaglig kroppskontakt och långvarig social kontakt med terapeuten.

Placeboeffekten är alltmer accepterad inom skolmedicinen.