Klaudia testade ansiktsreflexologi: ”Nu slipper jag migränen”

Klaudia Chrzan led av svår huvudvärk och spänningar i käkarna. Efter att ha testat ansiktsreflexologi och cosmo lift kändes ansiktsmusklerna mjukare och migränen var borta. Nu vill Klaudia berätta för Hälsas läsare om sina positiva erfarenheter av två ganska okända behandlingsmetoder.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Gugge Zelander

Under hela sin uppväxt hade Klaudia tandställning. Hon föddes med ett gravt underbett. Hennes nedre tandrad hamnade framför den övre när hon bet ihop, vilket gjorde att hon hade svårt att tugga, problem med andningen (hon andades med öppen mun) och riskerade att få allvarliga skador på tänderna.

Tandställning och bettskena hade inte hjälpt tillräckligt mycket, så i vuxen ålder var det dags för en omfattande käkoperation.

Klaudia Chrzan

Ålder: 28 år.
Familj: Syster, bror, mamma och pappa.
Bor: I Limhamn.
Gör: Software-ingenjör.

— Jag bodde i Gdansk på den tiden och pluggade en master vid universitetet där, vid avdelningen för software engineering. Det här var år 2018 och jag var väl förberedd på att en operation skulle göras. Jag visste att tandställningen jag haft i tolv år inte hade räckt till för att korrigera mitt underbett, säger Klaudia.

Den stora operationen av hennes käkar skulle pressa hennes undre tandrad bakåt för att överensstämma med den övre.

LÄS ÄVEN: Kristina åt sig fri från migränen: ”Jag märkte omedelbart skillnad”

— Efter operationen fick jag inte öppna munnen på fyra månader. Jag kunde bara dricka flytande föda och så småningom suga i mig mosad mat. Eftersom jag inte fick öppna mina käkar glömde jag till sist bort hur mina ansiktsmuskler tidigare hade använts. Jag blev helt stel i ansiktet och fick ett ändrat ansiktsuttryck. De naturliga positionerna för mina ansiktsmuskler hade försvunnit, det var en mycket konstig känsla.

Efter reflexologibehandlingarna har Klaudia inte migrän längre.

Hade extrema spänningar i ansiktet

I andra änden av hemlandet Polen, alldeles nära den ukrainska gränsen, bodde Klaudias syster Kinga. Hon var utbildad fysioterapeut och på väg att bli examinerad reflexolog med specialkompetens inom ansiktsreflexologi och cosmo lift (en skönhetsbehandling som kombinerar akupressur med ansiktszonterapi och lymfdränage). Hon erbjöd nu sin lillasyster Klaudia att prova på metoderna hon nyligen utbildat sig i.

— Jag bestämde mig för att testa min syster Kingas två olika behandlingar, även om jag måste erkänna att jag inte hade någon större tillförsikt till att bli hjälpt av de alternativa teknikerna.

LÄS ÄVEN: Förhindra migrän med stabilt blodsocker? Doktorn svarar på 5 frågor

Klaudia inledde sin ansiktsterapi för två år sedan. Det knepiga var att hon nu hade flyttat till Sverige på grund av ett nytt spännande jobb som software-ingenjör på ett stort företag i Malmö, och systern Kinga bodde i Polen.

Klaudia (t v) tillsammans med sin syster Kinga, som snart är examinerad reflexolog med specialkompetens inom ansiktsreflexologi och cosmo lift.

— Efter operationen hade jag fortfarande kvar skruvar i käkarna, jag hade fått migrän och hade extrema spänningar i mina ansiktsmuskler eftersom de inte hade använts på så länge. Dessutom är jag en person som ger allt på jobbet. När det krävs arbetar jag dubbelt. Till och från har jag haft 20 timmars övertid per månad. Jag var i början av min karriär och jag tycker att det är så roligt att jobba så jag kan inte sluta.

Klaudia är en person som lägger allt åt sidan och hamnar i ett flow när hon jobbar med saker hon älskar och är bra på.

— Det tråkiga är att jag då slutar lyssna till min kropp. Ibland glömmer jag till och med bort att äta och gå på toa, säger Klaudia och ler lite ironiskt.

Effekt redan efter första behandlingen

I det här arbetsflowet hade Klaudia hamnat på nya jobbet i Sverige. Men snart knackade storasyster Kinga på dörren, beredd att hjälpa sin syster att bli av med den svåra huvudvärken, stressen och de spända käkarna.

— Jag visste med mig att min andning var väldigt ytlig, men det var svårt att göra en förändring på egen hand. När Kinga dök upp för att behandla mig var det startskottet jag behövde. Efter den första behandlingen reste jag mig upp från massagebänken och kände mig mer avslappnad i kroppen än jag gjort på år och dagar.

LÄS ÄVEN: Jenny fick ögonmigrän av all sömnbrist: ”Huvudvärken höll i sig en vecka”

Det var nästan som ett mirakel. Klaudia fick tillbaka tron på att hon skulle bli frisk. Reflexologin gjorde henne avslappnad och cosmo lift-behandlingen gav ny energi.

Klaudia ligger på behandlingsbänken för att få prova på de metoder hennes syster Kinga utbildat sig i.

Migränen är borta

— Jag som är ett extremt kontrollfreak började nu få insikter om att jag kunde lära mig att slappna av. Under ansiktsbehandlingarna fick jag frågor som: Varför tror du att du är spänd just här? Nu andas du väldigt ytligt, kan du försöka djupandas? Varför låser du dig? Jag grät väldigt mycket under de första behandlingarna när spänningarna började släppa. Jag ville så gärna besvara alla frågorna och förstod att jag måste börja lyssna på min kropps signaler.

I efterhand har Klaudia insett att hon hade hamnat i fight-or-flight-reaktioner, då hennes kropp gjort sig redo för att bekämpa det svåra och att undfly hot som hopat sig på grund av stress och spänningar.

Nu började hon istället analysera sin kropps alla reaktioner. Hon noterade och försökte förändra.

— Idag mår jag mycket bättre. Jag har fått totalt tolv behandlingar med både ansiktsreflexologi och cosmo lift, jag gör yoga och jag lyssnar numera på min andning och min kropp. Spänningarna i ansiktet är mindre och migränen är borta. Och bortsett från de omedelbara fysiska fördelarna som leder till att jag är avslappnad i ansiktets muskler, så är jag också mycket lugnare och gladare.

LÄS ÄVEN: 15 sätt att hantera din migrän: Förebygg och lindra anfall