Framfall: Symtom, orsaker och behandlingsalternativ

Framfall drabbar ungefär hälften av alla kvinnor som har fött barn. Men trots att tillståndet är mycket vanligt och det finns hjälp att få är det många kvinnor som inte pratar om det eller söker hjälp. Men det finns ingen anledning att lida i tysthet!

Text: Pernille Lewinsky Kofoed
Foto: Getty Images

Det uppskattas att så många som hälften av alla kvinnor som har fött barn drabbas av framfall — eller prolaps — i varierande grad någon gång i livet. Vissa kvinnor är knappt medvetna om det, medan symtomen för andra kan vara så allvarliga att det påverkar praktiskt taget allt i deras liv och därmed deras livskvalitet.

Men trots att tillståndet är vanligt är det många kvinnor som inte pratar om det och många som inte söker hjälp.

LÄS ÄVEN: Därför kliar det i underlivet – och så slipper du besvären

— Framfall i nedre delen av buken är mycket vanligt. Faktum är att alla kvinnor — oavsett om de föder barn eller inte — riskerar att utveckla någon form av prolaps, men det är inte något man pratar så mycket om, säger fysioterapeut Helene Herlow.

Många kvinnor som lider av bäckenbottenframfall lider i det tysta. Enligt Helene Herlow pratar många inte om sina symtom och blir ofta onödigt rädda och oroliga. Och trots att de har svåra symtom som på olika sätt begränsar dem i vardagen och påverkar sexlivet, livskvaliteten och humöret söker de inte hjälp.

Symtom på livmoderframfall

● En känsla av fullhet eller tryck i nedre delen av magen, eller något som buktar ut i slidan.

● En känsla av tyngd i nedre delen av buken. Det kan kännas som om något faller ut ur slidan. Eller som en tampong som sitter på fel ställe hela tiden. Många beskriver det också som att de håller på att förlora sin nedre del av buken.

● Urinbesvär (inkontinens, täta urinträngningar, stark kissnödighet, svårt att hålla på vatten eller tömma urinblåsan).

● Problem med tarmrörelserna (svårt att tömma tarmen, svårt att torka sig). Vissa upplever avföringsinkontinens eller trängningar till avföring.

● Smärta i nedre delen av ryggen. Irriterande ljud (”fisljud”) från slidan.

● Sexuella problem, som smärta vid samlag eller att ”utbuktningen” är i vägen. Sexuella problem kan också uppstå som en följd av att man känner att buken är skadad på grund av framfallet.

● I svåra fall kan du få problem med att gå och sitta eftersom framfallet är helt eller delvis exponerad och syns utanför vaginalöppningen. I ett fåtal fall kan detta inträffa vid en hög grad av framfall av livmoder/cervix.

Fysioterapeut Helene Herlow. Foto: Privat

Orsaker till framfall

— För vissa kvinnor beror det på att de kanske aldrig har hört talas om det och inte vet vad framfall är, delvis för att det saknas information på området. Andra som vänder sig till sjukvården känner inte att de tas på allvar och i vissa fall skickas de hem med beskedet att deras kliniska symptom inte är så uttalade och att de bara ska gå hem och göra bäckenbottenövningar, säger Helene Herlow och fortsätter:

— För många kvinnor är det också förknippat med skuld och skam och något de håller för sig själva. De känner sig generade, skamsna eller lite äckliga, eller tänker att det är deras eget fel att de inte tränar sin bäckenbotten.

Helene Herlow betonar att det inte är ditt eget fel att du får bäckenbottenframfall. För även om du har tränat flitigt och din bäckenbotten är stark, elastisk och välkoordinerad kan du ändå få framfall i större eller mindre grad.

LÄS ÄVEN: 3 typer av inkontinens – orsaker och behandlingsmetoder

— Det är inte nödvändigtvis bäckenbotten som är trasig, utan den bindväv som håller de inre organen på plats. Bäckenorganen, det vill säga urinblåsan, livmodern och ändtarmen, hålls normalt på plats i bäckenet av olika muskler, bindväv och ligament. Om denna stödjevävnad försvagas kan flera av bäckenorganen sjunka ned. Detta kan hända efter en eller flera förlossningar eller efter en svår förlossning. Men det finns också många kvinnor som lider av framfall även om de aldrig har fött barn, säger Helene Herlow och utvecklar:

— Hos vissa kvinnor orsakas framfall av tungt fysiskt arbete, fetma eller andra tillstånd som ökar trycket i bukhålan, såsom kronisk hosta och KOL. Med åldern sker också en försvagning av vävnaden och musklerna i bäckenbotten, som kan orsaka framfall. Risken ökar även efter klimakteriet när nivån av hormonet östrogen minskar.

Fysiska och psykiska besvär

Många kvinnor som drabbas av framfall är mycket påverkade och upplever att det hämmar dem både fysiskt och psykiskt. Och enligt Helene Herlow är det allmänt känt att det i värsta fall kan leda till depression.

LÄS ÄVEN: Bli kvitt urinvägsinfektionen – naturligt!​

— Många av de kvinnor som kommer till mig är otroligt påverkade och ledsna eftersom det påverkar så många aspekter av deras liv. Många kvinnor har redan problem med utseendet på sina könsorgan — de tycker att det ser konstigt och fel ut — och om de dessutom upplever en utbuktande vagina och är rädda för att deras partner ska märka det, kan det påverka deras sexliv och intimitet. Många upplever också att framfallet begränsar dem fysiskt. De känner att de inte kan springa, leka eller hoppa studsmatta i trädgården med sina barn på grund av läckage eller en känsla av tyngd från underlivet. Eller så kan de inte längre göra yoga eftersom de är rädda för vaginala fisar.

Hur behandlas framfall?

Även om bäckenbottenframfall kan orsaka obehagliga symtom och försämra livskvaliteten är det enligt Helene Herlow viktigt att komma ihåg att det är mycket vanligt, att det inte är farligt — och framför allt att man bör söka hjälp eftersom det finns mycket man kan göra för att behandla, lindra eller minimera symtomen så att de blir uthärdliga.

Behandlingen beror på hur svag stödjevävnaden runt det nedsjunkna området har blivit. Inledningsvis kommer ”principen om minsta möjliga vård” att tillämpas — den minst ingripande behandlingen, som omfattar bäckenbottenträning, rådgivning och eventuella livsstilsåtgärder eller -förändringar.

Även om bäckenbottenövningar inte kan hjälpa mot själva framfallet, hjälper de till att stärka bäckenbotten och skapa en ”hylla” under könsorganen, vilket bidrar till att lindra vissa av symtomen som inkontinens och tyngdkänsla.

LÄS ÄVEN: Drabbas du ofta av urinvägsinfektion? Så kan du förebygga besvären

— Många människor behöver också olika livsstilsråd. Om du till exempel är överviktig bör du försöka gå ner i vikt. Och om du lider av trög mage eller förstoppning kan du ändra dina matvanor och se till att du äter bra, dricker mycket vätska och har goda toalettvanor, säger Helene Herlow.

Om dessa åtgärder inte hjälper kan nästa steg vara ett så kallat stödpessar eller en silikonring som placeras i slidan för att hjälpa till att hålla könsorganet på plats. Om besvären är svåra och andra åtgärder inte är effektiva kan man också göra en operation för att försöka återföra organen till sitt ursprungliga läge. Om du till exempel har en framfallen blåsa kan du ”spänna” vaginalväggen för att trycka tillbaka blåsan ”på plats”.

— Det finns alltså många sätt att lindra eller minimera symtomen, och om du misstänker att du drabbats av framfall och besväras av det är det viktigt att du kontaktar din egen läkare, gynekolog eller en uroterapeut som är specialiserad på framfall, säger Helene Herlow.

Fakta om framfall

● 50 procent av kvinnor som har fött barn kommer att uppleva någon grad av nedsjunkning av nedre delen av buken (livmoder, urinblåsa och ändtarm). Dessutom kan kvinnor som inte föder barn också uppleva framfall.

● Endast 1 av 6 kvinnor med prolaps upplever obehag. Med andra ord kan du ha en prolaps utan symtom.

● Framfall orsakas av en försvagning av muskler, ligament och bindväv i buken. Tillståndet är vanligare med stigande ålder.

● Typiska orsaker till framfall är förlossning (särskilt flerbörd och/eller utdragen och komplicerad förlossning med till exempel sugklocka), tungt fysiskt arbete, förstoppning, ärftlighet, fetma och KOL, östrogenbrist i samband med klimakteriet samt åldersrelaterad försvagning av muskler och bindväv i bäckenbotten.

● Nästan var femte kvinna riskerar att behöva genomgå en operation någon gång i livet.

LÄS ÄVEN: Hitta rätt i den alternativa vården: 13 olika behandlingsformer och hur de fungerar

Grader av framfall

Det finns olika grader av prolaps – det vill säga hur allvarlig prolapsen är. Svårighetsgraden eller graderingen av livmodern, urinblåsan och/eller tarmen varierar från 0 till 4.

Symtomen kan variera mycket från kvinna till kvinna, och vissa kvinnor märker knappt av framfallet alls. Graden av framfall är inte nödvändigtvis lika med graden av symtom, så du kan ha en liten grad av framfall och känna det mycket, eller så kan du ha en större grad och känna det mycket lite eller inte alls.

LÄS ÄVEN: Minska inflammationer i kroppen och skjut upp åldrandet: 5 viktiga tips

Olika typer av prolaps

● Livmoderframfall: Livmodern sjunker ner i slidan.

● Cystocele: Urinblåsan buktar in mot vaginans främre vägg. Kan orsaka problem med ”utbuktning” i slidan, tyngdkänsla, täta urinträngningar, stark kissnödighet, problem med att tömma urinblåsan eller svårighet att hålla tätt (inkontinens).

● Enterocele: En del av tarmen sticker ut mellan slidan och ändtarmen. Kan orsaka tarmproblem – kan variera från diarré till förstoppning. Mindre vanligt och kan vara svårt att diagnostisera.

● Rektocele: Ändtarmen buktar ut i den bakre vävnaden i slidan. Kan orsaka problem med en ”utbuktande” känsla i slidan, tyngdkänsla, svårigheter att tömma tarmen, svårigheter att torka sig och, mindre vanligt, avföringsinkontinens eller trängningar till avföring.

LÄS ÄVEN: Madelene blev kvitt medicin och magbesvär – tack vare helt ny kost