Bettina hade dåligt självförtroende: Hypnos gav henne styrkan tillbaka

Bettina Rübner, 39 år, trodde först att det var något ”hokus pokus”, men valde ändå att genomgå behandling hos en hypnoterapeut för att stärka sitt dåliga självförtroende. Effekten kom nästan omedelbart efter första hypnosen. Idag känner sig Bettina stark och modig.

Text: Lise Petersen
Foto: Sara Skytte, Rochelle Coote

För sex år sedan fick Bettina Rübner ett erbjudande av hypnoterapeuten Eva Gade.

— Jag kan hjälpa dig att återfå din styrka och självförtroende.

Bettina led då av sådan ångest att hon började hyperventilera om någon exempelvis sa att hon gjorde något fel. Till och med ett meddelande om att hon hade fått mejl kunde ge henne andnöd. Dessutom oroade hon sig över om hon i det tillståndet kunde vara en bra mor för sin son.

Trots detta var Bettina osäker på om hon skulle ta emot erbjudandet om hypnos.

— Jag tänkte att det var något ”hokus pokus”, säger hon.

LÄS ÄVEN: Anders Hansen: ”Det här vill din hjärna att du ska göra när du får ångest”

Hypnos för att stärka självförtroendet

Efter att ha avslutat sin utbildning hade Bettina svårt att få ett jobb. När det äntligen lyckades höll hon fast vid det, även om hon inte trivdes på arbetsplatsen.

Resultatet blev att hon mådde fruktansvärt dåligt.

— Under mer än ett år bröt det ner mig så mycket att ångestattackerna började, säger Bettina.

En dag när chefen skrek åt henne och frågade om hon var en ”total idiot” orkade hon inte mer. Hon gick ut till sin bil och grät.

Som om problemen på jobbet inte räckte hade Bettina dessutom problem i en styrelse där hon var ordförande.

LÄS ÄVEN: 9 örter som gör dig lugn: Naturlig lindring mot ångest och oro

— Vi hade gjort en dålig affär. Trots att vi varit ense i styrelse gav en annan medlem mig skulden. Hon var så otäck att jag började gråta under mötet.

Bettina blev sjukskriven och sökte hjälp både hos en läkare och en psykolog, utan synbart resultat. Det var då hon kom i kontakt med Eva, som hon kände lite sedan tidigare, och fick erbjudandet om hypnos.

— Jag hade desperat behov av att göra något, säger Bettina, som bestämde sig för att prova.

Eva Gade är hypnoterapeut.

Slappnade av under hypnosen

Behandlingen började med en konversation där Eva frågade om problemen. Bettina berättade vad som fick henne att må dåligt och känna sig osäker. De kom fram till att det hade hänt några saker redan i hennes barndom och identifierade vilka mönster det var en bra idé att bryta som vuxen.

Sedan bestämde de vilka fraser Eva skulle säga under hypnosen: ”Jag kan göra det. Jag är tillräckligt bra.” Sedan började själva hypnosen.

LÄS ÄVEN: Psykologens tröst till dig som är deprimerad: ”Du är inte ensam – och det är inte ditt fel”

— Jag skulle sluta ögonen och föreställa mig att jag gick nerför en trappa. För varje steg gick jag djupare in i transen. Till slut var jag helt avslappnad. I flera månader hade jag varit i högsta beredskap, men för första gången på mycket länge slappnade mitt sinne helt av, säger Bettina.

Hon beskriver tillståndet som svävande. Det är därför lite suddigt vad hon minns.

— Det var några kapitel som jag skulle stänga i en bok. Och sedan var det något med en magnetboll som rullade nedför ett berg: De människor som var negativa för mig, chefen och medlemmen från styrelsen, hade magnetkrafter som försökte dra mig ur min bana. Här försökte Eva få mitt sinne att bestämma att jag skulle stanna på min bana.

Bettina blev starkare efter hypnosbehandlingen

Effekten kom omedelbart.

— När jag vaknade kände jag mig lättare och mycket starkare, säger Bettina och knyter händerna.

Samma kväll skulle hon ha ett möte i styrelsen.

— Där hade jag modet att stå fast vid att vi hade ett gemensamt ansvar. Det är svårare att trampa på någon som vågar titta upp och vara på samma nivå, än någon som sitter och gråter, säger Bettina.

LÄS ÄVEN: Skrivterapi blev Evys räddning: ”Visste att jag var tvungen att agera”

Sedan dess har hon fått två hypnosbehandlingar till — och vågat förverkliga två stora drömmar: Hon har startat eget företag där hon arrangerar bröllopsmässor.

— Det är stora evenemang med 50 utställare, och jag står upp och välkomnar dem och alla gästerna, säger hon.

Och hon har blivit mamma till ytterligare ett barn.

— Efter att jag fick den sista knuffen från Eva vågade jag satsa på det. Jag fick tron på att jag var en bra mamma, säger Bettina.

Eva Gade förklarar: Så går en hypnosbehandling till

– Först genomför jag ett grundligt samtal med klienten där vi fokuserar på problemet och vilken hjälp som behövs. Sedan sätter klienten sig bekvämt i en stol och lägger upp benen och jag ber hen att blunda.

– Jag talar med en monoton och sövande röst. Jag kanske ber klienten att gå nerför en trappa och hjälper hen försiktigt att slappna av, men jag kan också använda andra tekniker.

LÄS ÄVEN: Cornelia drabbades av hypokondri: ”Jag höll på att sprängas av ångest”

– Det känns som att vara i ett dagdrömsliknande tillstånd, det vill säga, man sover inte, men är heller inte riktigt vaken. När klienten är i det tillståndet upprepar jag flera gånger de förändringar hen behöver och som vi kom fram till under samtalet. Det kallas suggestioner.

Under processen arbetar det undermedvetna och frigör det som behövs.

– Många klienter återvänder under behandlingen till barndomshändelser som kan vara orsaken till problemet. Man minns inte alltid dessa situationer exakt, men man minns känslorna kring dem, och det är dessa känslor vi arbetar med under hypnosen.