Jessica Andersson: ”Det är nyttigt att få vara låg ibland”

Jessica Andersson älskar att stå på scen och möta sin publik. Det är högljutt och härligt och ger energi – men ibland har hon ett behov att vara på en plats utan ljud.

Text och foto: Frida Funemyr

Artisten och allkonstnären Jessica Andersson, 50, fick sitt stora genombrott 2002 i tv-programmet Fame Factory. Hon har nu varit artist i över 20 år och att få ägna sig åt just det hon drömde om som barn är en av anledningarna till att hon mår bra mentalt.

Med ett hektiskt artistliv är det dock viktigt att hitta balans och sätt att fylla på med energi. Här berättar Jessica Andersson om sina bästa hälsotips.

LÄS ÄVEN: Havregryn: Hur nyttigt är det egentligen?

Jessica Andersson: Det här får mig att må bra

Vad äter du till frukost?
– Jag har aldrig varit särskilt hungrig på morgonen, men lärt mig att detta är dagens viktigaste mål. Kokta ägg, knäcke och kaffe blir det oftast. Men om det är min sambo som gör frukost så blir det gärna havregrynsgröt.

Vad är ditt absolut bästa hälsotips?
– Att må bra i livet och känna glädje i min yrkesroll får mig att må bra. Att få njuta av det man gör är mitt absolut bästa hälsotips.

Vilken är din största last?
– Jag tycker inte om sötsaker så jag skulle nog säga mat. Jag älskar italienskt som pasta och pizza, salt och fet mat. Jag och Johan, som ju är kock, lagar en massa mat tillsammans och jag äter nog mer hälsosamt när jag är ute på turné än hemma.

LÄS ÄVEN: Psykologens råd: Stanna inomhus om det får dig att må bättre

Behöver tystnad omkring sig

Hur gör du för att fylla på med energi?
– Jag försöker hitta mina ensamma stunder. Jag jobbar i en hög ljudnivå och det har blivit alltmer viktigt för mig att lämna kollegorna en stund och ta en promenad utan ljud i lugn och ro ibland. Jag behöver tystnaden och lyssnar till den. Men att stå på scen ger mig såklart massor energi, det är grädden på moset att få möta sin publik som sjunger med i de sånger jag framför. På scen försvinner all stress och alla jobbiga tankar.

Hur håller du dig i form?
– Det händer att jag köper träningskort ibland, men framför allt ser hundarna till att jag kommer ut på promenader flera gånger om dagen. Vi bor vid havet så det är skönt att vara ute och gå i den miljön.

LÄS ÄVEN: Träna under promenaden – 5 enkla övningar som stärker hela kroppen

Skönt att komma hem till sambon Johan Malm

Vad får dig i balans?
– Jag försöker hitta en balans mellan nyttigare perioder och perioder då jag unnar mig lite extra. Detsamma gäller stressen. Ibland är energinivån låg, jag bor hela tiden på olika hotell, glömmer rumsnummer och blir trött av allt packande. Jag har mitt liv i en kappsäck och efter intensiva perioder då jag inte sett min sambo på flera veckor känns det extra skönt att komma hem och bara landa ett tag.

Din bästa medicin en dag då du känner dig låg?
– Jag tycker det är nyttigt att få vara låg ibland och tillåter mig vara det emellanåt. Jag kan till och med trigga igång de där känslorna med sorglig musik och bara gråta ut och vara i den där känslan ett tag. Att måla tavlor har blivit meditativt för mig och ett annat uttryckssätt för mig att få ut kreativiteten. När jag målar glömmer jag tid och rum.

Vad gör du för att må bra mentalt?
– Älska det jag gör. Det är sådan lyx att få göra det jag drömde om som barn. Det är något jag uppskattar mer och mer ju äldre jag blir.

LÄS ÄVEN: Dopaminfasta över helgen – fredag kväll till måndag morgon

Det här är Jessica Andersson

Ålder: 50 år.
Familj: Sambon Johan Malm, sonen Liam, 20 år, och två hundar.
Bor: Villa i Gottskär.
Gör: Artist och allkonstnär