Naturens läkemedel: Örterna som lindrar förkylning

Hostig? Snuvig med svidande hals? Flera läkeväxter kan lindra symtomen. Några tycks också kunna förebygga förkylning.

Text: Eva Olsson
Foto: Getty Images

Echinacea

Röd solhatt, eller echinacea, är en vanlig ingrediens i egenvårdsprodukter mot förkylning, ensam eller kombinerad med andra örter. Den härstammar från Nordamerika, där den traditionellt använts av ursprungsbefolkningen mot förkylning och andra infektioner.

Forskning visar att echinacea både kan förebygga och lindra förkylning. Örten kan minska risken att bli förkyld med 58 procent och förkorta sjukdomstiden med i snitt 1,4 dagar, enligt en genomgång av 14 olika studier. Men det finns också studier som inte visat effekt.

Troligen verkar echinacea genom att stimulera de vita blodkropparna i immunförsvaret så att de lättare kan ta kål på virus och andra inkräktare i kroppen.

Chansen att få effekt är störst om man tar örten så fort man börjar känna de första symtomen på förkylning. Echinacea är godkänd som växtbaserat läkemedel för att förebygga eller lindra förkylning.

LÄS ÄVEN: Echinacea – urinvånarnas förkylningsört

Eukalyptus

Att andas in ångorna från eukalyptusolja ger en kylande känsla i näsan och kan göra att det känns lättare att andas vid förkylning.

Fläder

Fläderbär har använts i folkmedicinen, bland annat mot hosta och olika infektioner. De ingår i några produkter avsedda för förkylning.

Enligt några mindre omfattande kliniska studier på människor kan extrakt av fläderbär lindra symtom vid influensa. Några studier antyder också att de kan göra nytta vid bihåleinflammation, i kombination med antibiotika. Provrörsförsök visar på en virushämmande effekt.

Det finns flera olika varianter av fläder. Bara mogna blåa eller svarta fläderbär är ätliga, efter kokning.

LÄS ÄVEN: Lindra förkylningen på naturlig väg: Hjälp mot hosta, halsont och nästäppa

Gullgentiana

Örten växer i bergstrakterna i centrala och södra Europa. Den ingår i några egenvårdsprodukter mot förkylning. Extrakt av gullgentiana är godkänt som växtbaserat läkemedel för lindring av symtom i näsan och dess bihålor vid förkylning.

Ingefära

Kryddväxten ingefära är en populär huskur vid förkylning. Liksom flera andra heta kryddor, som chili och pepparrot, stimulerar den salivavsöndringen, vilket kan dämpa hosta och irritation i halsen.

Pröva ett ingefärste: Lägg 3–5 skivor rå ingefära i en stor tekopp. Häll över 3 dl kokande vatten och låt dra 10–15 minuter. Ta bort ingefäran, söta eventuellt med en tesked honung och drick teet varmt.

LÄS ÄVEN: Träna trots förkylning? Läs läkarens råd innan du lämnar sjukstugan

Lakrits

Lakritsroten har använts i folkmedicinen vid bland annat förkylning. Dess slemlösande effekt kan göra nytta vid hosta. Det europeiska läkemedelsverket EMA har godkänt lakritsrot som traditionellt växtbaserat läkemedel med användning som slemlösande medel vid hosta i samband med förkylning.

Murgröna

Murgrönans blad har traditionellt använts mot förkylning. Några studier visar att extrakt från växten kan lindra vid hosta, med slemlösande och hostdämpande effekter. Extrakt av murgrönans blad är godkänt som växtbaserat läkemedel för lindring av hosta med segt slem.

LÄS ÄVEN: Ständigt frusen? Här är 6 anledningar som kan ligga bakom

Mörk pelargon

Den svartblommiga mörka pelargonen växer i Sydafrika. Den kan lindra symtomen både vid förkylning och bihåleinflammation, visar forskning. Växten innehåller fenoler som kan hämma tillväxten av virus och bakterier och den tros också kunna påverka vårt immunförsvar.

Timjan

Kryddväxten timjan har slemlösande egenskaper och kan därför lindra vid hosta. Den är godkänd som traditionellt växtbaserat läkemedel använt för att lindra halsirritation och för att underlätta upphostning av segt slem vid hosta i samband med förkylning.

LÄS ÄVEN: Så får du i dig tillräckligt med D-vitamin – när solen inte räcker

Vitlök

Att äta vitlök är en populär huskur vid förkylning. Än saknas studier som visar på lindring när man väl blivit förkyld, men några studier antyder en förebyggande effekt. I en engelsk studie delades 146 personer in i två grupper, där hälften fick äta vitlökspreparat och hälften overksamma kapslar i fyra månader, från november till februari. Vitlöksgruppen fick klart färre förkylningar än placebogruppen, 24 mot 65, och deras förkylningar gick fortare över. Provrörsförsök visar att vitlök kan ha virushämmande effekt.