Varför drabbas man av kristallsjukan? Experten svarar

Finns det någon utlösande faktor och kan det bero på stress? Doktor Mikael Karlberg, expert på yrselsjukdomar, svarar på tio vanliga frågor om kristallsjukan.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Getty Images, Gugge Zelander

1. Vad utlöser kristallsjukan?

 — Det finns egentligen ingen förklaring mer än åldersfaktorn. Det är vanligast efter att man fyllt 60. Men det finns också en viss koppling till kalk- och D-vitaminbrister, och till kvinnor som har osteoporos eller osteoponi. Andra möjliga förklaringar kan vara våld mot huvudet, skallskador, hjärnskakning eller att tandläkaren borrat i tänderna.

2. Kan man få kristallsjukan av stress?

— Nej! Kristallsjukan är ett mekaniskt fel i balansorganet och den vanligaste orsaken till yrsel.

LÄS ÄVEN: Tuinamassage lindrade min smärta: ”Det släppte direkt”

3. Vilken behandling finns?

— Olika manövrar enligt Epley och Semont, men det finns också fler. TRV-stolen, träning hos fysioterapeut, att öva själv därhemma genom att lära sig den övning som passar en bäst och som hjälper en att bli frisk.

4. Vilken övning är den bästa?

— De är likvärdiga, kolla gärna på Youtube. Epleys manöver är mer stillsam och Semont lite häftigare, men gör man inte rätt så hjälper de inte. Fast tänk på att det inte kan göra någon skada att öva, även om man gör fel.

5. Hur tar man reda på i vilket öra kristallerna har lossnat?

— Snurrar det mest när du vrider huvudet åt höger är det höger öra som är drabbat. Det är vanligast med kristallsjuka på den högra sidan.

LÄS ÄVEN: Kinesiologi: Så gör du ett muskeltest för att hitta obalanser i kroppen

6. Varför är det vanligast att höger sida är drabbad?

— Det kan bero på att de flesta oftast sover på höger sida.

7. Hur kan man förebygga kristallsjuka?

— Se till att du får i dig kalk och D-vitamin. Om man är osäker på om man har underskott, be att få ta ett test på vårdcentralen för att kolla nivåerna.

8. Är det bra att hålla huvudet i stillhet och skrida omkring som en lucia?

— Bara 24 timmar efter att man har fått behandlingen i TRV-stolen eller gjort en övning själv därhemma eller hos fysioterapeut. Därefter ska man inte vara rädd för att röra sig som vanligt.

LÄS ÄVEN: Psykologens råd: Stanna inomhus om det får dig att må bättre

9. När är det bra att använda sig av ”Den berusade gorillans dans”?

— Om man har blivit rädd för sin yrsel och inte vågar leva riktigt som vanligt kan det vara bra att lära sig släppa loss till musik och leka och dansa som en berusad gorilla. Men egentligen skulle jag vilja säga att den dansen inte riktigt hör ihop med kristallsjukan utan mer när det handlar om funktionell yrsel, alltså yrsel som inte har någon mekanisk förklaring.

10. Hur vanligt är det med kristallsjuka?

— Lågt räknat drabbas cirka tio procent av befolkningen. Det är vanligast att man drabbas under försommaren, och det tror vi beror på att D-vitaminnivån då brukar vara lite lägre eftersom man kanske inte har fått tillräckligt med sol under vintern.

LÄS ÄVEN: Konstant trött? 12 sätt att bli naturligt pigg

Doktor Mikaels bästa tips

  • Drabbas inte av panik! Försök ta det lugnt så att du inte stressar upp dig och det blir en sekundär effekt med ångest och rädslor.
  • Köp receptfria tuggummin mot illamående om det är för jobbigt att göra övningarna på grund av kräkningskänslan.